Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η δίκης της Χρυσής Αυγής: Τρύπες στην ωμοπλάτη, χτυπήματα στο κεφάλι

Με ένα βαθύ τραύμα με τρεις τρύπες στην ωμοπλάτη και άλλα χτυπήματα στο κεφάλι, το λαιμό και τα πλευρά “γλύτωσε” ο Δημήτρης Διαμαντόπουλος, εργάτης σε μηχανουργείο και μέλος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, από την επίθεση της Χρυσής Αυγής στους συνδικαλιστές στο Πέραμα το βράδυ της 12ης Σεπτέμβρη του 2013. Το θύμα και μάρτυρας στη δίκη της ναζιστικής συμμορίας ξεκίνησε την κατάθεσή του την Τρίτη 22 Νοέμβρη, 104η μέρα της διαδικασίας, μιλώντας ξεκάθαρα για “δολοφονική επίθεση” με στόχο “το συνδικάτο”.

Η μαρτυρία του, η τρίτη κατά σειρά για την υπόθεση της επίθεσης στους συνδικαλιστές μετά από αυτή του Σ. Πουλικόγιαννη και του Π. Γκούτη, ήρθε να συμπληρώσει την εικόνα μιας ακόμα συντονισμένης και σχεδιασμένης δολοφονικής επίθεσης της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. “Ξεκινήσαμε από την πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης γύρω στα είκοσι άτομα με αυτοκίνητα και κάποια μηχανάκια για να κολλήσουμε αφίσες, να βάλουμε χαρτόνια και να γράψουμε συνθήματα”, είπε ο μάρτυρας απαντώντας στις ερωτήσεις της προέδρου. “Πεντακόσια περίπου μέτρα από το σημείο που ξεκινήσαμε, στην πέμπτη νομίζω στάση μας, εμφανίστηκαν δύο ομάδες, των εικοσιπέντε ατόμων, από δύο στενά κάθετα στη λεωφόρο όπου βρισκόμασταν και σχημάτισαν ημικύκλιο γύρω μας, μας περικύκλωσαν”, συνέχισε.

“Συστήθηκαν”

“Οι περισσότεροι ήταν μαυροφορεμένοι, κάποιοι κρατούσαν κράνη και η πλειοψηφία ρόπαλα και άλλα αντικείμενα”, περιέγραψε για την εμφάνισή τους πριν πει, επιβεβαιώνοντας τους προηγούμενους μάρτυρες, ότι τους άκουσε να φωνάζουν “Πού είσαι Πουλικόγιαννη;” (σ.σ. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου και βαρύτερα τραυματισμένος). Δύο, τους οποίους ο μάρτυρας χαρακτήρισε ως “επικεφαλής”, βγήκαν μπροστά και “συστήθηκαν”: “Είμαστε η Χρυσή Αυγή στο Πέραμα”, είπαν σύμφωνα με το μάρτυρα, “θα φύγετε από δω, τελειώσατε και άλλα” ενώ άλλοι έβριζαν και απειλούσαν.

Στην ερώτηση της προέδρου αν μπορούσαν τα θύματα να φύγουν, η απάντηση του μάρτυρα ήταν κατηγορηματικά όχι, καθώς “δεν υπήρχε διέξοδος, ήμασταν περικυκλωμένοι”. Τότε ήταν που ξεκίνησε η επίθεση την οποία ο μάρτυρας περιέγραψε συντονισμένη. Αφού περιέγραψε πώς έπεσε κάτω, όπου και δέχτηκε τα περισσότερα χτυπήματα, “πάνω από δεκαπέντε-είκοσι χτυπήματα”, συνέχισε: “Όταν σταμάτησαν να με χτυπάνε, σηκώθηκα, απέφυγα μία πέτρα που είδα να έρχεται πάνω μου και τότε τους είδα να σπάνε τα αυτοκίνητα με τα ρόπαλα... τέσσερα πέντε λεπτά κράτησε η όλη επίθεση, φύγανε όλοι μαζί”. Μάλιστα, δείχνοντας ότι η επίθεση ήταν καλά σχεδιασμένη με τη συμμετοχή πολλών ταγμάτων εφόδου, ο μάρτυρας είπε ότι καθώς αποχωρούσαν “κάποιος φώναξε 'το Πέραμα από δω'”.

Μεγάλο κομμάτι της κατάθεσής του αφορούσε στα όπλα της επίθεσης. Στις ερωτήσεις γιατί στη δεύτερη κατάθεσή του δύο βδομάδες μετά κι όχι στην πρώτη αμέσως μετά την επίθεση μιλά για ρόπαλα με αιχμηρές απολήξεις, “μάλλον καρφιά” όπως λέει, ο μάρτυρας απάντησε ότι δεν πρόκειται για δικό του εκ των υστέρων συμπέρασμα. Αλλά ότι πρόκειται για την επίσημη γνωμάτευση του ιατροδικαστή που τον εξέτασε πριν τη δεύτερη κατάθεση και μιλά για “αιχμηρά αντικείμενα”. Οι φωτογραφίες άλλωστε που του επιδείχτηκαν από το συνήγορο των συνδικαλιστών Περάματος Τ.Σαπουντζάκη και στις οποίες αναγνώρισε τον εαυτό του αμέσως μετά την επίθεση, έδειχαν ξεκάθαρα το βάθος του τραύματος “με τις τρεις τρύπες”.

Δολοφονική

Μεγάλη σημασία δόθηκε και στην εκτίμησή του για το σκοπό της επίθεσης, αν ήταν δολοφονική ή τρομοκρατική, αφού τελικά δεν υπήρξε νεκρός. Ο μάρτυρας ξεκαθάρισε ότι μιλά κυρίως για δολοφονική επίθεση γιατί οι χρυσαυγίτες “μπορεί να πίστεψαν ότι είχαν πετύχει το στόχο τους”. 

Συγκεκριμένα τόνισε πώς “Αφού και μένα μου πέρασε από το μυαλό, έτσι όπως ο Πουλικόγιαννης ήταν κάτω μέσα στα αίματα, ότι μπορεί να είναι νεκρός”. Ενώ σε διεκρινιστική πάνω στο ίδιο θέμα ερώτηση του συνηγόρου των Αιγύπτιων αλιεργατών Θ. Καμπαγιάννη, ο μάρτυρας είπε ότι το τρομοκρατικό σκέλος είχε επιτευχθεί “από την αρχή, από τη στιγμή που μας περικύκλωσαν... η επίθεση δεν έγινε μόνο για να μας τρομοκρατήσουν”. Όσο για το κίνητρο της επίθεσης, ο μάρτυρας κατήγγειλε ότι έγινε “για να εξυπηρετηθούν άλλα συμφέροντα, των εργολάβων”.

Σε ερώτηση του συνηγόρου της οικογένειας Φύσσα Α. Τζέλλη για το προφίλ των θυμάτων, ο μάρτυρας είπε “μετανάστες και όσοι είναι πολιτικά αντίθετοι”. Μίλησε επίσης για κοινά χαρακτηριστικά της επίθεσης με άλλες της Χρυσής Αυγής, όπως τη δολοφονία Φύσσα. Ενώ με την εμπειρία του από τη στάση της αστυνομίας αμέσως μετά το περιστατικό επιβεβαίωσε τις καταθέσεις των προηγούμενων μαρτύρων που είχαν μιλήσει για αδράνεια. Συγκεκριμένα σε ερώτηση του συνηγόρου των Αιγύπτιων αλιεργατών Κ.Παπαδάκη, ο μάρτυρας είπε “δεν αντέδρασαν, ήταν απαθέστατοι”.

Η κατάθεση του Δ. Διαμαντόπουλου θα συνεχιστεί την Τετάρτη 23 Νοέμβρη στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού με τις ερωτήσεις των συνηγόρων των χρυσαυγιτών. Η εξέταση από τη μεριά τους των προηγούμενων μαρτύρων της υπόθεσης έχει δείξει ότι μη έχοντας κανένα στοιχείο που να μπορούν να βασιστούν για να αποδείξουν ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι εγκληματική οργάνωση, το μόνο που κάνουν είναι να καταφεύγουν στις επιθέσεις στο συνδικαλισμό και την Αριστερά. Αυτή ήταν η τακτική τους και προς τον Π. Γκούτη που ολοκλήρωσε την κατάθεσή του νωρίτερα την ίδια μέρα.


 

• Οι επόμενες δικάσιμοι του Νοέμβρη είναι: 23/11 στον Κορυδαλλό και 29/11 στο Εφετείο. Για το Δεκέμβρη και Γενάρη: 1/12, 6/12, 16/12, 19/12, 10/1, 17/1, 24/1 και 25/1 στο Εφετείο και 8/12, 13/12, 22/12, 12/1, 19/1, 20/1 και 26/1 στον Κορυδαλλό.