Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Ρακοσυλλέκτες: Κάτω τα χέρια από το Παζάρι

Κυριακή 20/11, Ελαιώνας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν την Κυριακή 20 Νοέμβρη, στο Μετρό Ελαιώνα εκατοντάδες ρακοσυλλέκτες με τις οικογένειές τους, διεκδικώντας να ξανανοίξει το παζάρι του Ελαιώνα που έκλεισε με ΜΑΤ και μπουλντόζες την προηγούμενη Κυριακή και με ευθύνη της περιφερειάρχη Δούρου και του Δημάρχου της Αθήνας Καμίνη. 

Τη συγκέντρωση κάλεσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συλλόγων Ρακοσυλλεκτών που συγκροτήθηκε με την συμμετοχή των προέδρων των Συλλόγων Ερμής, Αλληλεγγύη, Ενόδιος Ερμής, Αναγέννηση, Πρόοδος και είχε τη στήριξη της δημοτικής κίνησης «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» και της ΚΕΕΡΦΑ. 

Η συγκέντρωση ξεκίνησε γύρω στις 11πμ με ομιλίες των προέδρων των συλλόγων ρακοσυλλεκτών και του επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Θοδωρή Κατσιλιέρη. Στη συνέχεια έγινε χαιρετισμός από τον Π. Κωνσταντίνου δημοτικό σύμβουλο με την «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», ο οποίος δήλωσε τη συμπαράστασή του στον αγώνα των ρακοσυλλεκτών για να ξανανοίξει το παζάρι, τονίζοντας ότι είναι αυτοί που κάνουν την πραγματική ανακύκλωση στην πόλη της Αθήνας. «Ο κύριος Καμίνης λέει ότι θα δώσει λύση και ζητάει από την περιφέρεια να φτιαχτούνε τρία παζάρια σε όλη την Αττική. Και μέχρι τότε στέλνουν την αστυνομία. Είναι τόσο δειλοί που κανένας δεν τολμάει να πάρει την ευθύνη. Και όμως την έστειλαν όλοι μαζι και ο Καμίνης και η Δούρου και η κυβέρνηση. Καλούμε τους εργαζόμενους του Δήμου να μην συμμετέχουν σε αυτες τις ρατσιστικές επιχειρήσεις». 

Αμέσως μετά μικροί και μεγάλοι, γυναίκες και άντρες, βγήκαν στην Ιερά οδό κρατώντας πικέτες και πανό από τους Συλλόγους Ρακοσυλλεκτών και έκαναν πορεία μέχρι την Πειραιώς, φωνάζοντας «Ψωμί-Παζάρι-Ελευθερία» και «Κάτω τα χέρια από το παζάρι». Σε όλη τη διαδρομή μοίραζαν ανακοινώσεις στα αυτοκίνητα που περνούσαν από το αντίθετο ρεύμα. 

Η Συντονιστική οργανώνει επόμενη κινητοποίηση τόσο στην απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στις 24/11 όσο και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την επόμενη μέρα στις 25/11.