Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Ναζιστικά τάγματα εφόδου με τις πλάτες της ΕΛ.ΑΣ στα νησιά: ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ

Αντιφασιστική συγκέντρωση στη Λέσβο στις 16/11

Λέσβος

Με αντιφασιστική συγκέντρωση σωματεία, αντιφασιστικές κινήσεις και αλληλέγγυοι “υποδέχτηκαν” τους Χρυσαυγίτες δολοφόνους Λαγό και Κασιδιάρη που τόλμησαν να πατήσουν το πόδι του στο νησί της Λέσβου την παραμονή του Πολυτεχενίου Τετάρτη 16/11. 

«Μόλις έγινε γνωστό ότι θα έρχονταν οι Λαγός – Κασιδιάρης στις 16/11 στη Λέσβο, χτύπησε συναγερμός. Πρώτη έβγαλε ανακοίνωση η ΚΕΕΡΦΑ, καλώντας τους πάντες να κινητοποιηθούμε», μας μεταφέρει την εικόνα ο Παρασκευάς Ψάνης από την τοπική ΚΕΕΡΦΑ. «Ο Αντιφασιστικός Συντονισμός (που περιλαμβάνει σωματεία, άλλες συλλογικότητες, φοιτητικές πρωτοβουλίες) κάλεσε σύσκεψη για να οργανώσουμε τη απάντησή μας. Στις 16/11 το πρωϊ οι φοιτητές οργάνωσαν συγκέντρωση στο λιμάνι για να τους “υποδεχτούν”. Αλλά αυτοί ειδοποιημένοι, διέφυγαν και απέφυγαν το γιουχάϊσμα. Το απομεσήμερο οι ναζί είχαν προγραμματίσει ομιλία σε ξενοδοχείο στη Θερμή, 15 και πάνω χιλιόμετρα από την πόλη, μακριά από τα γραφεία τους. Ο Αντιφασιστικός Συντονισμός συγκέντρωσε περίπου 100 άτομα, σε προσυγκέντρωση στην παραλία. Από εκεί προχωρήσαμε με πορεία προς την περιοχή του ξενοδοχείου. Μια αστυνομική κλούβα μας σταμάτησε στον κεντρικό δρόμο, πολύ μακριά από το ξενοδοχείο. Μείναμε εκεί φωνάζοντας συνθήματα και μετά από ώρα επιστρέψαμε πάλι με πορεία στο σημείο προσυγκέντρωσης όπου και διαλυθήκαμε. 

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο αστυνομικός κλοιός που τους προστάτευε ήταν πολυάριθμος και ασφυκτικός. Η αστυνομία ενώ μας έκλεισε το δρόμο με την κλούβα, εμπόδιζε και όλα τα τροχοφόρα που κινούνταν στον κεντρικό ανατολικό οδικό άξονα του νησιού να κινηθούν προς την πόλη, ενώ όσους ήθελαν να έρθουν από την πόλη προς το ξενοδοχείο τους άφηνε να περνούν κανονικά. Για το γεγονός έβγαλε ανακοίνωση- καταγγελία η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου. Οι ναζί ισχυρίστηκαν ότι την ομιλία παρακολούθησαν «εκατοντάδες», αλλά στις φωτογραφίες που δημοσίευσαν μετρήσαμε 48 άτομα. Αν αφαιρέσουμε τους βέλγους ναζιστές αρχηγούς που έφεραν μαζί τους, τους σωματοφύλακές τους και την αστυνομική φρουρά με πολιτικά που τους συνοδεύει, βγαίνει το συμπέρασμα ότι οι «εκατοντάδες» ήταν τελικά 3 δεκάδες. Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και την επόμενη ημέρα στην επέτειο του Πολυτεχνείου στην πλατεία Σαπφούς”. 

 


 

 

Χίος

Για τρεις συνεχόμενες ημέρες τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής με τις πλάτες της αστυνομίας επιτέθηκαν στο στρατόπεδο της Σούδας στη Χίο, καίγοντας σκηνές και τραυματίζοντας πρόσφυγες και αλληλεγγυους με πέτρες και μολότοφ. Συνολικά, περίπου 100 άνθρωποι –κυρίως οικογένειες– αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στο δρόμο γιατί έχασαν το κατάλυμά τους και δύο πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Οι φασίστες λειτούργησαν «υποκινούμενοι από την επίσκεψη στο νησί των σεσημασμένων εγκληματιών Λαγού και Κασιδιάρη και με την παροιμιώδη κάλυψη - ανοχή της ΕΛ.ΑΣ», όπως κατήγγειλε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χίου. 

Οπως αναφέρει ανακοίνωση αλληλέγγυων της Χίου, στις 18/11 «ακροδεξιοί τραμπούκοι επιτέθηκαν στον καταυλισμό της Σούδας πετώντας από ψηλά εμπρηστικούς μηχανισμούς, καίγοντας σκηνές και σκορπώντας τον τρόμο στις εγκλωβισμένες οικογένειες. Η αστυνομία αρκέστηκε να παρατηρεί και να επεμβαίνει πυροσβεστικά κατόπιν εορτής. Ακολούθησε ξυλοδαρμός δύο αλληλέγγυων Χίου από ομάδα 20-30 τραμπούκων, παρουσία αστυνομικών με στολή και πολιτικά, ενώ τα ΜΑΤ περιορίστηκαν απλώς να εμφανιστούν ώστε να απομακρυνθούν ανενόχλητοι οι ακροδεξιοί. Το ίδιο βράδυ, δεκάδες πρόσφυγες πέρασαν ώρες μέσα στο κρύο, με τα παιδιά τυλιγμένα σε κουβέρτες, αφού αστυνομία και λιμενικό πολύ αργότερα προέβησαν σε στοιχειώδεις κινήσεις απομάκρυνσής τους από τα στενά γύρω από τη Σούδα». 

Ο Μπαλάφας, υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, που επισκέφτηκε την Χίο υποτίθεται ότι καταδίκασε τις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής, όμως οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Πρώτον γιατί η αστυνομία έκανε πλάτες στη Χρυσή Αυγή τη μέρα που πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του Λαγού και του Κασιδιάρη, διευκολύνοντας μία χούφτα φασίστες να έχουν πρόσβαση στο ξενοδοχείο Ξενία που γινόταν η ρατσιστική σύναξη και εμποδίζοντας εκατοντάδες αντιφασίστες να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση. 

Εξοπλισμένες

Όπως αναφέρει η ανταπόκριση της ΕΡΤ Αιγαίου: «Στο ύψος του πρώην ξενοδοχείου Ξενία, μία κλούβα των ΜΑΤ είχε αποκλείσει το δρόμο, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις καθώς και δύο διμοιρίες των ΜΑΤ είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή. Παρά τις διαβεβαιώσεις των διαδηλωτών  για ειρηνική πορεία η ηγεσία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου δεν επέτρεψε να περάσει η πορεία μπροστά από το ξενοδοχείο. Μάλιστα έγινε προσπάθεια να φθάσουν στο ξενοδοχείο μέσω της παραλίας, όμως και εκεί αναπτύχθηκαν πλήρως εξοπλισμένες άντρες των ΜΑΤ με αποτέλεσμα οι συγκεντρωμένοι με πορεία μέσω της Προκυμαίας να φθάσουν έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής φωνάζοντας συνθήματα και να τελειώσει εκεί η κινητοποίηση». Στη συνέχεια η αστυνομία αντί να συλλάβει τους Χρυσαυγίτες που προχώρησαν στις επιθέσεις στη Σούδα, συνέλαβε δεκάδες πρόσφυγες και αλληλέγγυους. 

Η κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική του εγκλωβισμού των προσφύγων μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στην πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας γιατί διαφορετικά όπως δήλωσε ο Μπαλάφας θα γίνει ότι έγινε την «προηγούμενη περίοδο με τις αφίξεις να ξεπερνούν τα 1.000 άτομα ημερησίως». Λες και οι αφίξεις των προσφύγων ευθύνονται για την δολοφονική δράση των φασιστών της Χρυσής Αυγής. Αυτή η πολιτική είναι που στρώνει το δρόμο σε κάθε λογής φασίστες και δεξιούς πολιτικάντηδες να ρίχνουν το ρατσιστικό τους δηλητηριο σε βάρος των προσφυγων και μεταναστών.  

Η δύναμη που μπορεί να βάλει τέρμα και στη δολοφονική δράση της Χρυσης Αυγής και στο ρατσισμό που καλλιεργεί η ίδια η κυβέρνηση με την πολιτική της, είναι η κοινή δράση της τεράστιας πλειοψηφίας του κόσμου στη Χίο. Ένα μικρό δείγμα ήταν η υποδοχή που των δολοφόνων Λαγού και Κασιδιάρη με αντιφασιστική συγκέντρωση εκατοντάδων αγωνιστών του νησιού την Τρίτη 15/11. Δεν είναι το μόνο. Στις 7/10, συγκέντρωση – συναυλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες είχε καλέσει η ΑΔΕΔΥ Χίου σαν απάντηση στις ρατσιστικές προκλήσεις «αγανακτισμένων πολιτών» και φασιστών της Χρυσής Αυγής σε βάρος μεταναστών, που είχαν γίνει ξανά στο νησί κάτω από την κάλυψη της αστυνομίας. 

Η κοινή δράση των συνδικάτων, των αντιφασιστών, των αλληλέγγυων και των ίδιων των προσφύγων μπορεί να στείλει τους φασίστες πίσω στις τρύπες τους και να διεκδικήσει πόλεις ανοιχτές για τους πρόσφυγες και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης.