Αντιρατσιστικό κίνημα
“Μαύρη Παρασκευή” βγήκαν στην πλατεία οι ρακοσυλλέκτες

25/11, οι ρακοσυλλέκτες διαδηλώνουν έξω από το Δημαρχείο της Αθήνας

Μαζική συγκέντρωση μπροστά στο Δημαρχείο της Αθήνας την ώρα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή 25/11, πραγματοποίησαν εκατοντάδες ρακοσυλλέκτες άντρες, γυναίκες και μικρά παιδιά διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμά τους στη δουλειά και την αξιοπρέπεια. Η συγκέντρωση έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας ήταν η συνέχεια του ξεσηκωμού των ρακοσυλλεκτών, που ξεκίνησε μετά την αστυνομική επιχείρηση με μπουλντόζες που έκλεισε το παζάρι στον Ελαιώνα την Κυριακή 13 Νοέμβρη. Ο δήμαρχος Καμίνης με το επιχείρημα ότι στο παζάρι γίνεται “παρεμπόριο” στερεί και μάλιστα μέσα στα Χριστούγεννα, το μεροκάματο σε εκατοντάδες ρακοσυλλέκτες και καταδικάζει τις οικογένειες τους στην φτώχεια. 

Μετά από αυτή την επίθεση, τα πέντε σωματεία των ρακοσυλλεκτών της Αθήνας ενώθηκαν κάτω από την ομπρέλα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και από τότε βρίσκονται στους δρόμους. Διαδήλωσαν για πρώτη φορά στην πορεία του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στον Ελαιώνα και πορεία στην Ιερά Οδό στις 20/11, συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στις 24/11 και την επόμενη μέρα πραγματοποίησαν μαζική συγκέντρωση έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας. Το παρών στη συγκέντρωση έδωσαν και μέλη της ΚΕΕΡΦΑ, συζητώντας με τους ρακοσυλλέκτες το ζήτημα της κοινής πάλης ντόπιων και μεταναστών ενάντια στο ρατσισμό τους φασίστες και τη φτώχεια. 

Παρά την μαζική κινητοποίηση ο δήμαρχος Καμίνης έφερε τα ΜΑΤ στην είσοδο του Δημαρχείου, ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Λαμπρακάκης προχώρησε αρχικά σε σκανδαλώδη απαγόρευση εισόδου αντιπροσωπείας των σωματείων ρακοσυλλεκτών στη συνεδρίαση “διότι ο δήμαρχος δεν θέλει να συζητήσει το θέμα προ ημερησίας διατάξεως”. Μόνο κατόπιν διαμαρτυριών δημοτικών συμβούλων επετράπη η είσοδος τους. Μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο έφτασαν να επαναλάβουν την ψηφοφορία για να εμποδίσουν να μπει προ ημερήσιας διάταξης η συζήτηση του θέματος αφού στην πρώτη ψηφοφορία ψήφισαν λευκό οι μισοί σύμβουλοι της παράταξης Καμίνη. Τελικά ο δήμαρχος αρνήθηκε να συζητήσει πρόταση για προσωρινή λειτουργία μέχρι τα Χριστούγεννα.

Τη συγκέντρωση της Παρασκευής 25/11 άνοιξε ο Θοδωρής Κατσιλίερης, επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Σωματείων Ρακοσυλλεκτών, ο οποίος τόνισε ότι οι ρακοσυλλέκτες είναι αυτοί οι οποίοι κάνουν στην ουσία την πραγματική ανακύκλωση στους δρόμους της Αθήνας, μαζεύοντας καθημερινά εκατοντάδες κυβικά μετάλλων τα οποία τα πωλούν στις μάντρες των σκράπ για να βγάλουν ένα ελάχιστο μεροκάματο. “Δεν έχει γίνει ποτέ έλεγχος αν αυτές οι μάντρες λειτουργούν νόμιμα ή παράνομα. Γιατί αυτές οι μάντρες είναι τα ενδιάμεσα τσιράκια των μεγάλων επιχειρήσεων της Χαλυβουργίας. Παίρνουν το μέταλλο, το θερμοποιούνε και το εξάγουν. Εμείς δουλεύουμε και κάθε μέρα οι μάντρες μας κλέβουν στο ζύγι και μας εκβιάζουν. Αυτό το προϊόν που είναι κυρίως εξαγώγιμο, στο όνομα δήθεν της ανακύκλωσης είναι για αυτούς το μεγαλύτερο μέτρο εκμετάλλευσης. Αν ο Καμίνης ενδιαφέρεται για τη νομιμότητα ας τους κάνει έλεγχο και ας βάλει η πολιτεία σταθερές τιμές στην πώληση των σκραπ. Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα δε συμβαίνει σε καμία άλλη χώρα. Σε όλη τη Ευρώπη τα αντίστοιχα σωματεία των ρακοσυλλεκτών παίρνουν επιδότηση. Αν ο Δήμος έπρεπε να μαζέψει από τους δρόμους τα εκατοντάδες κυβικά που μαζεύονται κάθε μέρα, θα έπρεπε να έχει ένα ολόκληρο επιτελείο εργαζομένων”. 

“Θα κερδίσουμε”

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Καμπέρ, πρόεδρος του Σωματείου Ερμής: “Πλέον δεν είμαστε ένα μικρό σωματείο. Είμαστε μαζί πέντε σωματεία και τα μέλη μας είναι πάνω από 1000 άτομα και μαζί με τις οικογένειές μας ξεπερνάμε τις 7.000. Εδώ μαζευτήκαμε σήμερα και θα κερδίσουμε. Δε θέλουμε να κάνουμε Χριστούγεννα στα συσσίτια του Δήμου. Πουλάμε αυτά που βρίσκουμε, δε ζητάμε τίποτα, δεν είμαστε παρεμπόριο, είμαστε οι γνήσιοι ρακοσυλλέκτες της Αθήνας, είμαστε ενωμένοι και θα τα καταφέρουμε”. Στη συνέχεια το λόγο πήραν ο Μουσταφά, πρόεδρος του σωματείου “Ενόδιος Ερμής”, ο Άρης Κυριακούλης από το σωματείο “Πρόοδος Αθηνών”, ο Αλέξης Καλλέργης από το σωματείο “Αλληλεγγύη”, ο Αστρίτ Καλέμι από το σωματείο “Αναγέννηση”, ζητώντας από το Δήμο και την Περιφέρεια να τους δώσουν το δικαίωμα να βγάλουν το μεροκάματό τους μέσα στα Χριστούγεννα. 

Στη συγκέντρωση χαιρέτησε ο Πέτρος Κωνσταντίνου δημοτικός σύμβουλος από την “Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας”: “Ο Δήμος της Αθήνας έχει φτιάξει μια διαπαραταξιακή επιτροπή για το θέμα του παζαριού, η οποία συνεδρίασε μία φορά πριν 3-4 μήνες και ξανά την προηγούμενη Δευτέρα. Όταν δεν έχει τελειώσει αυτή η ιστορία πώς στέλνει την αστυνομία να διαλύσει το παζάρι; Επί δύο εβδομάδες η αστυνομία έχει αποκλείσει αυτό το χώρο. Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν έγγραφα του Δήμου που μιλάνε για παραεμπόριο. Μας θυμίζει αυτό, 3-4 χρόνια πριν, τις μέρες που μαζί με την αστυνομία κυνηγούσαν τους μετανάστες μικροπωλητές. Είναι απαράδεκτο να φέρονται στους ρακοσυλλέκτες σαν εγκληματίες. Θέλουμε σεβασμό στους φτωχούς ρακοσυλλέκτες. Δεν μπορεί όλα να δουλεύουν για τους μεγαλοκαρχαρίες και να αποκαλείται παραεμπόριο ο ρακοσυλλέκτης. Για το δήμο της Αθήνας είναι μια μεγάλη βοήθεια, γιατί μαζεύει πράγματα που δεν τα μαζεύουν οι υπηρεσίες του. Θέλουμε ένα παζάρι όπως το θέλουν οι ρακοσυλλέκτες και οι κάτοικοι της πόλης. Θέλουμε η φωνή τους να ακουστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας”.  

Ο Νίκος Σοφιανός δημοτικός σύμβουλος από τη Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Αθήνας είπε: “Σήμερα διαφημίζουν την 'μαύρη παρασκευή', μία πατέντα για να κάνουν χρυσές δουλειές οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι πολυεθνικές στο εμπόριο. Οι ρακοσυλλέκτες και η πλειοψηφία αυτού του λαού περνάει μαύρες μέρες από αυτή την πολιτική. Μαύρες Κυριακές περνάνε όσοι δουλεύουν και όσοι εξαρτώνται από τη δουλειά που γίνεται στο παζάρι. Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από πίεση και τη δική σας παρουσία έχει αποφασίσει ότι θα διαμορφώσει χώρο στον οποίο θα υπάρχει συγκεκριμένος αρκετός αριθμός ρακοσυλλεκτών που θα βγάζει το μεροκάματο. Αυτή την απόφαση η δημοτική αρχή την κάνει μπαλάκι με την Περιφέρεια. Δεν πρέπει να δεχτείτε στην πλάτη σας να παίζεται αυτό το παζάρι. Έχετε τη δυνατότητα και με τη στήριξη πολλών δημοτικών συμβούλων να διαμορφωθεί αυτό στην Αθήνα ένα σύγχρονο παζάρι, το οποίο θα εξασφαλίζει και το μεροκάματό σας και η πλειοψηφία του λαού της Αθήνας να έχει τη δυνατότητα να αγοράζει φτηνά. Πρέπει να απαιτήσουμε, να πιέσουμε και να κερδίσετε αυτό το ελάχιστο που δικαιούστε”. 

“Μετά από αυτές τις εξελίξεις συνεχίζουμε τον αγώνα”, ανακοίνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα”, που πραγματοποίησε νέα κινητοποίηση στο χώρο του παζαριού του Ελαιώνα, το Σάββατο 26/11.

 


 

 

Χριστουγεννιάτικη ντροπή του Καμίνη

“Καμίνης, Δούρου και Τσίπρας καταδικάζουν χριστουγεννιάτικα στην πείνα τους ρακοσυλλέκτες”, ανακοίνωσε ο Πέτρος Κωνσταντίνου Δημοτικός Σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας: 

“Η άλλη Αθήνα των φτωχών μίλησε αλλά βρήκε μπροστά της μια άκαρδη και αυταρχική στάση από το Δήμαρχο Καμίνη που ούτε το ότι πλησιάζουν Χριστούγεννα δεν υπολόγισε για να επιτρέψει τη προσωρινή λειτουργία του παζαριού.

Ο Δήμαρχος Καμίνης διεκδικεί διεθνή βραβεία για την ανοχή στη διαφορετικότητα αλλά φροντίζει να κρύβεται πίσω από την κατασταλτική δράση της ΕΛΑΣ. Την ίδια ώρα οι υπηρεσίες του Δήμου της Αθήνας, με έγγραφο που καταμαρτυρεί ότι συνεργάστηκαν στην εκκαθαριστική επιχείρηση με τα ΜΑΤ και τις μπουλντόζες, προχωρώντας στο χαρακτηρισμό ως παραεμπόριο του παζαριού(!) των ρακοσυλλεκτών, συνδράμουν στην ποινικοποίηση του εργασίας των ρακοσυλλεκτών.

Ο Δήμος της Αθήνας πρέπει να εγκαταλείψει τη πολιτική που πριμοδοτεί τους μεγαλοεπιχειρηματίες και στοχοποιεί τους ρακοσυλλέκτες, μια ομάδα φτωχών, Ρομά και μουσουλμάνων της Θράκης που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις ουρές των συσσιτίων.

Ευθύνη έχει η ίδια η κυβέρνηση Τσίπρα που ανέθεσε στον Τόσκα και την Αστυνομία να διαλύσουν το παζάρι με την Αστυνομία. Ευθύνη έχει η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου που αδρανεί.

Καλούμε τους εργαζόμενους και την νεολαία να βρεθούν στο πλευρό των ρακοσυλλεκτών.

Καλούμε τους δημοτικούς συμβούλους να βρεθούν το χώρο του παζαριού και να μην επιτρέψουν να καταδικαστεί στην πείνα ο κόσμος των ρακοσυλλεκτών”.