Αντιφασιστικό κίνημα
Χίος: Απάντηση στη Χ.Α.

24/11 Αντιφασιστική κινητοποίηση στη Χίο

Αντιφασιστική κινητοποίηση ενάντια στις πρόσφατες δολοφονικές επιθέσεις της Χ.Α. κατά προσφύγων στο στρατόπεδο της Σούδας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24/11 στη Χίο. Την πορεία διοργάνωσε η συλλογικότητα «Λάθρα;». Κάλεσμα στην κινητοποίηση απηύθυναν η τοπική επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Λαϊκή Ενότητα Χίου,  και η «Παρέμβαση» Χίου, ενώ συμμετείχαν η Κοινωνική Κουζίνα, οι Αλληλέγγυοι Χίου και άλλοι. 

Σύμφωνα με ανταπόκριση του τοπικού μπλογκ Χίου “αστραπάρης”: “Ξεκινώντας από την κεντρική πλατεία της πόλης, την πλατεία Βουνακίου, όπου έγινε η συγκέντρωση... περίπου 250 έως 300 άνθρωποι κάθε ηλικίας και κυρίως νέοι, έστειλαν το μήνυμα ότι στη Χίο υπάρχει ανθρωπιά, υπάρχει αλληλεγγύη για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί.

Στην συγκέντρωση και στην πορεία, που ξεκίνησε περί τις 7:30 το βράδυ, κυριάρχησαν συνθήματα κατά του ρατσισμού, της Χρυσής Αυγής και του φασισμού, αλλά και κατά της αστυνομίας που κατηγορείται για ολιγωρία στα επεισόδια της προηγούμενης εβδομάδος.

Η πορεία από την πλατεία ακολούθησε την οδό Φιστέλ ντε Κουλάνς, σταμάτησε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου και θυροκολλήθηκε κείμενο διαμαρτυρίας για την κυβερνητική πολιτική και την στάση της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ και στην συνέχεια από τις οδούς Βενιζέλου, Κοραή, Απλωταριάς, Καλαμπόκα κατέληξε στο κτίριο της διεύθυνσης αστυνομίας Χίου, όπου στην είσοδο είχαν παραταχθεί δυνάμεις των ΜΑΤ.

Οι συγκεντρωμένοι έμειναν επί αρκετή ώρα μπροστά στο κτίριο, φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Πέτρες και φωτιές στου πρόσφυγα το σπίτι πιάστε επιτέλους κι έναν χρυσαυγίτη», για να εκδηλώσουν την διαμαρτυρία τους στην ολιγωρία της αστυνομίας για την σύλληψη των δραστών που πετούσαν πέτρες και μολότοφ στον καταυλισμό της Σούδας.

Οι συγκεντρωμένοι συνέχισαν την πορεία και μέσω της οδού Κουντουριώτη έφτασαν στη προκυμαία και από εκεί πάλι στην πλατεία Βουνακίου, μπροστά στο δημαρχείο, όπου και έληξε λίγο πριν τις 9 το βράδυ η αντιφασιστική εκδήλωση.

Ένα ιδιαίτερο και συγκινητικό στιγμιότυπο εκτυλίχθηκε μπροστά από την Εθνική Τράπεζα, όπου είχε σταματήσει το λεωφορείο με πρόσφυγες και μετανάστες, που κάνει το δρομολόγιο για την ΒΙΑΛ. Οι συγκεντρωμένοι ξέσπασαν σε συνθήματα και χειροκροτήματα, ενώ το ίδιο έγινε και από τους επιβάτες του λεωφορείου, που ανταπέδωσαν με ενθουσιασμό την εκδήλωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης των διαδηλωτών”.