Εργατικό κίνημα
Πανεργατικός ξεσηκωμός: Η αρχή έγινε στις 24 Νοέμβρη

24/11 Αθήνα

Μαζική ήταν η απεργιακή διαδήλωση στην Αθήνα στις 24 Νοέμβρη στο πλαίσιο της 24ωρης πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας. Αρχικά πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια πορεία μέχρι το Σύνταγμα και τη Βουλή. 

Πίσω από το πανό της ΑΔΕΔΥ που προπορευόταν και έγραφε «Όχι στον εργασιακό Μεσαίωνα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ» συγκροτήθηκαν τα μπλοκ των εκπαιδευτικών της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ. Πανό είχαν η Γ’ ΕΛΜΕ και οι σύλλογοι δασκάλων «Πλουμπίδης» και «Γληνός». 

Ο Φωτης Σουρτζής καθηγητής στο 1ο ΕΠΑΛ Γαλατσίου που διαδήλωνε στο μπλοκ της Γ’ ΕΛΜΕ μας είπε: «Τα τελευταία έξι χρόνια πληττόμαστε από τα μέτρα των Μνημονίων, και οι εκπαιδευτικοί και όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει το γενικό πρόβλημα της αδιοριστίας στην εκπαίδευση. Ο προηγούμενος υπουργός, ο Φίλης, είχε παραδεχτεί δημόσια ότι λείπουν είκοσι χιλιάδες εκπαιδευτικοί και ενώ υποσχόταν ότι θα διοριστούν σε βάθος τριετίας, μετά από τις συναντήσεις με την Τρόικα δήλωσε ότι δεν τους το επιτρέπουν. Ο κλάδος γερνάει. Δεν υπάρχει ανανέωση σε ανθρώπους και υπάρχουν κενά που προσπαθούν να τα καλύψουν όπως όπως, έχοντας υποταχθεί στη μνημονιακή λογική. Ετοιμάζουν την κινητικότητα και σκληρή αξιολόγηση του κλάδου. Σε καμιά περίπτωση ο σκοπός τους δεν είναι να κρατήσουν τους «ικανούς», που και αυτό σηκώνει μεγάλη συζήτηση. Ο σκοπός τους είναι η ένταση της εργασίας, να υπάρχει πρεσάρισμα όπως και στον ιδιωτικό τομέα, να τρέχουν οι εκπαιδευτικοί για σεμινάρια και διάφορα χαρτιά, να μπορούν να επιλέγουν ποιον θα κρατάνε και ποιον θα πετάνε έξω». 

Η Γωγώ Σπυροπούλου από την ίδια ΕΛΜΕ συμπλήρωσε: «Τα εργασιακά μας έχουν αλλάξει. Είναι συνάδελφοι που αναγκάζονται να πηγαίνουν σε τέσσερα, πέντε ακόμα και έξι σχολεία. Ακόμα και για μια ώρα. Σε συνθήκες πανικού, μέσα σε ένα τέταρτο να πρέπει να πας σε άλλο σχολείο. Έχει μεγάλο αντίχτυπο στο έργο των εκπαιδευτικών. Επίσης, δεν μπορούν να αποκτήσουν σχέση με το σύλλογο τους, να διεκδικήσουν. Λείπουν ακόμα καθηγητές. Η τακτική του υπουργείου είναι γνωστή. Καλύπτει τρύπες, μία ώρα από εδώ, μία ώρα από εκεί, για να μην πάρει αναπληρωτές, ούτε καν ωρομίσθιους. Αυτό το πράγμα εντείνεται. Φέτος, δεν λειτούργησαν κάποια τμήματα και κάποιες ειδικότητες, κυρίως στα ΕΠΑΛ. Αυτό σημαίνει ότι παιδιά άλλαξαν σχολείο ή άλλαξαν ειδικότητα για να μην φύγουν από τη γειτονιά τους λόγω των αποστάσεων. Φαίνεται ότι έχουν υιοθετήσει το διαβόητο κείμενο του Λιάκου για την Παιδεία. Η κατεύθυνση είναι άμα το αντέχουν οι καθηγητές, άμα δεν το αντέχουν να φύγουν και θα βρούμε άλλους». 

Κοινό μέτωπο

Μαζί με τους εκπαιδευτικούς διαδήλωσε ο Σπουδαστικός Σύλλογος της ΣΓΤΚΣ του ΤΕΙ Αθήνας. Ο Αντώνης Μιχαλόπουλος, σπουδαστής μας δήλωσε: «Αποφασίσαμε στη Γενική μας Συνέλευση συμμετοχή στην απεργία και την πορεία ως Σύλλογος. Είχε καλή συμμετοχή η συνέλευση αφού έγινε και πριν από το συλλαλητήριο για τον Ομπάμα και το Πολυτεχνείο. Είναι κοινό το μέτωπο φοιτητών και εργατών. Από την ίδια τάξη ερχόμαστε. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία. Το ΤΕΙ χρόνο με το χρόνο υποχρηματοδοτείται, όπως όλες οι σχολές. Οι συνθήκες στα εργαστήρια θα έπρεπε να είναι καλύτερες, υπάρχουν ελλείψεις καθηγητών και υλικών». 

Ακολουθούσαν τα πανό των υγειονομικών, η ΠΟΕΔΗΝ και τα σωματεία που συσπειρώνονται στο Συντονιστικό των Νοσοκομείων. Οργανωμένα με πανό συμμετείχαν στην πορεία τα σωματεία από το Γεννηματά, τον Άγιο Σάββα, το Παίδων Πεντέλης και το Αγλαΐα Κυριακού. «Δώστε λεφτά για πρόνοια, υγεία, μαζικές προσλήψεις στα Νοσοκομεία» ήταν το σύνθημα που ακουγόταν συνεχώς. 

Ο Γιώργος Γραμματικάκης, τραυματιοφορέας στο Γεννηματά μας μίλησε για τις μεγάλες ελλείψεις του κλάδου του, αλλά και συνολικά στην Υγεία. «Στο νοσοκομείο υπάρχει πάρα πολλή δουλειά και πολύ λίγα άτομα να την βγάλουν. Είναι εξουθενωτική η δουλειά του τραυματιοφορέα αλλά και του νοσηλευτικού και του ιατρικού προσωπικού. Είμαστε 35 τραυματιοφορείς σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία που εξυπηρετεί πολλές περιοχές. Ο ασθενής δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί, οι συγγενείς αγανακτούν, υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων που έρχονται στο νοσοκομείο. Για μένα η απεργιακή κινητοποίηση πρέπει να έχει συνέχεια για να πετύχεις το στόχο. Αν θέλεις δωρεάν Υγεία και προσλήψεις, πρέπει να συμμετέχουν όλοι. Όχι μόνο οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων, αλλά και ο υπόλοιπος λαός», μας τόνισε. 

«Το μόνο χρέος που έχουμε εμείς, είναι το χρέος της ανατροπής» ήταν το σύνθημα που φώναζαν επίμονα οι εργαζόμενοι της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Πανό είχαν ο Σύλλογος Εργαζόμενων Δήμου Βριλησσίων, καθώς και οι Σύλλογοι εργαζόμενων των δήμων Πύργου-Αρχαίας Ολυμπίας-Ζαχάρως και της περιοχής Πρωτοδικείου Αμαλιάδας που είχαν ταξιδέψει στην Αθήνα για τη διαδήλωση. 

Ακολουθούσαν οι Ρακοσυλλέκτες και ο Σύλλογος Αλληλεγγύη Ρομά. Πριν ξεκινήσει η διαδήλωση, έγινε κάλεσμα από τη μικροφωνική για να στηριχτεί ο αγώνας αξιοπρέπειας των ρακοσυλλεκτών που την επόμενη μέρα οργάνωσαν κινητοποίηση στο Δημαρχείο Αθήνας (περισσότερα στη σελίδα 5). 

Πιο πίσω έρχονταν οι αγωνιστές και τα σωματεία που συσπειρώνονται στο Συντονισμό Ενάντια στα Μνημόνια. Πανό είχαν οι εργαζόμενοι από το πρώην ΥΠ.ΑΝ, ο Σύλλογος Εκτάκτων ΥΠΠΟ, οι εργαζόμενοι από το Βυζαντινό-Χριστιανικό Μουσείο. 

Ο Θωμάς Κατσαρός, συντηρητής αρχαιοτήτων από το Βυζαντινό-Χριστιανικό Μουσείο μας δήλωσε εν όψει της Γενικής Απεργίας στις 8/12: «Όσο υποχωρούμε σε αυτές τις πολιτικές δίνουμε το έδαφος και τη δυνατότητα στην πλευρά που εφαρμόζει αυτή τη στιγμή απαρέγκλιτα το Μνημόνιο να επεκτείνουν τα μέτρα λιτότητας. Η παρουσία μας εδώ έχει σκοπό να δώσουμε μήνυμα ανακοπής. Η Γενική Απεργία στις 8 Δεκέμβρη απαιτεί συντονισμό. Είναι χρέος όχι των συνδικαλιστικών ηγεσιών, αλλά των ίδιων των εργαζόμενων να κλιμακώσουν και να γενικεύσουν την κίνησή τους προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν μπορούμε να δεχτούμε και να επιτρέψουμε τα νέα μέτρα που ετοιμάζουν». 

Εκεί διαδήλωσαν και οι ναυτεργάτες της ΠΕΝΕΝ στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κράτησε τα πλοία δεμένα στα λιμάνια. Την ανάγκη για κλιμάκωση επισήμανε στη δήλωσή του ο Απόστολος Μπανάσιος: «Η σημερινή απεργία έχει 100% επιτυχία. Πολλά παράπονα όμως ακούγονται από τους συναδέλφους γιατί είναι μόνο 24ωρη. Η ηγεσία της ΠΝΟ, ο πρόεδρος Γιάννης Χαλάς βάζει εμπόδια σε αυτή την κατεύθυνση. Στο Λιμάνι υπάρχει 55% ανεργία, αιωρούνται οι απειλές να μην μιλάς γιατί θα πας σπίτι σου. Είναι μια «ζούγκλα» αφού υπάρχει κόσμος που δουλεύει 14-17 ώρες. Δεν πληρώνονται όλες τις ώρες. Υπάρχουν εταιρίες που δεν δίνουν τα βασικά, ούτε δώρο. Χρειάζεται να παρθεί απόφαση για 48ωρη ή δύο 48ωρες άμεσα». 

Πιο πίσω διαδήλωναν η Πανελλήνια Ομοσπονδία εργαζόμενων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, ο Α’ Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Σύλλογος εργαζόμενων ΙΚΑ, η Ριζοσπαστική Παρέμβαση ΙΚΑ και πανό οργανώσεων και σχημάτων της αριστεράς. 

Από το υπουργείο Εργασίας ξεκίνησαν τη διαδήλωση η Ομοσπονδία Συλλόγων του υπουργείου, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ, το Σωματείο Μισθωτών Μηχανικών. Στο υπουργείο έφτασε μετά από συμβολική κατάληψη στα γραφεία του ΟΑΕΔ η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για συντονισμό. Εκεί βρέθηκαν ο Σύλλογος Δασκάλων «Κ. Σωτηρίου», η ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφειρίου-Φυλής, το Συντονιστικό Αναπληρωτών. Προσυγκέντρωση στα Προπύλαια έκαναν σύλλογοι φοιτητών από το Πολυτεχνείο, τη Νοσηλευτική, τη ΝΟΠΕ και τη ΦΜΣ. Την πορεία έκλειναν τα πανό της Ανοιχτής Συνέλευσης Μηχανικών και της ΕΜΔΥΔΑΣ.  

Το ΠΑΜΕ οργάνωσε ξεχωριστή συγκέντρωση στην Ομόνοια και στη συνέχεια διαδήλωσε προς τη Βουλή, ανηφορίζοντας την Πανεπιστημίου. Φωτορεπορτάζ από την ημέρα της απεργίας μπορείτε να βρείτε στο sekonline.gr.

 


 

 

Σε όλες τις πόλεις

Απεργιακές διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις. Η συζήτηση μεταξύ των απεργών κυριαρχούταν από το ζήτημα της κλιμάκωσης εν όψει και της Γενικής Απεργίας στις 8 Δεκέμβρη. 

Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση των συνδικάτων έγινε στο Άγαλμα Βενιζέλου, ενώ το ΠΑΜΕ έκανε δική του συγκέντρωση στην Αγίας Σοφίας. Ο Γιάννης Κούτρας μας μετέφερε την εικόνα: «Έγιναν δύο διαδηλώσεις που είχαν κόσμο. Ειδικά αν το συγκρίνουμε με την προηγούμενη απεργία της ΑΔΕΔΥ. Με πανό συμμετείχαν οι εργαζόμενοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου, οι 5 ΕΛΜΕ της πόλης, το ΕΚΑΒ Σερρών. Οργανωμένα κατέβηκαν ακόμα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, η ΚΕΕΡΦΑ, η ΟΚΔΕ και η ΛΑΑΑΣ. Στη συγκέντρωση παρουσία είχαν πολλοί ειδικευόμενοι και επικουρικοί γιατροί που συνεχίζουν τις δικές τους κινητοποιήσεις για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Μετά τη συγκέντρωση έγινε πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης. Όλοι οι απεργοί συζητούσαν πώς πρέπει να οργανωθεί η συνέχεια και πως θα εξασφαλίσουμε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 8 Δεκέμβρη». 

Στα Γιάννενα διαδήλωσαν περίπου 300 απεργοί. Η Λουίζα Γκίκα μας είπε: «Ήταν μια πετυχημένη απεργία. Οργανωμένα κατέβηκαν η ΑΔΕΔΥ, η ΕΛΜΕ, οι δάσκαλοι, οι εργαζόμενοι από τους ΟΤΑ, ο Σύλλογος της Φοιτητικής Εστίας στη Δουρούτη. Συμμετείχαν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες οργανώσεις. Κατέβηκε και κόσμος που μπορεί να μην είχε πανό, αλλά είχε κλείσει τις υπηρεσίες που δουλεύει όπως στον ΟΓΑ. Οι εργαζόμενοι μας είπαν ότι έκλεισαν το κτίριο, έμεινε μόνο η διευθύντρια. Αντίστοιχα, κατέβηκαν εργαζόμενοι από τη Νομαρχία και το ΙΚΑ, ενώ και οι εργαζόμενοι των Δήμων κλείσανε αρκετές υπηρεσίες για να συμμετέχουν στην απεργία. Η συζήτηση άνοιγε σε σχέση με την απεργιακή συνέχεια και για την πανελλαδική συνέλευση του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια. Οι εργαζόμενοι του ΟΓΑ μας κάλεσαν να πάμε στο χώρο τους, να οργανώσουμε μαζί την απεργία». 

Οι φοιτητές μαζί με τους εργάτες

Η Γαρυφαλένα μας μίλησε για την απεργία στην Πάτρα. «Η απεργιακή πορεία ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο στην πλατεία Όλγας, διέσχισε όλη την πόλη και επέστρεψε στο Εργατικό Κέντρο. Πολύ κόσμο είχε το μπλοκ της ΑΔΕΔΥ με εργαζόμενους από διάφορους χώρους, παρουσία είχε η ΕΛΜΕ Πάτρας, πολύ αξιόλογο ήταν το μπλοκ των νοσοκομειακών, ενώ μαζικό ήταν το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων από τις σχολές Θεατρικών Σπουδών, Χημικό, Φυσικό, Αρχιτεκτόνων, Μηχανολόγων Μηχανικών και άλλες. Πανό είχαν ακόμα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ, το ΕΕΚ και το ΣΕΚ. Η συζήτηση με όλους τους απεργούς πήγαινε στο πως θα οργανωθεί η Γενική Απεργία στις 8 Δεκέμβρη, να είναι απεργιακός ξεσηκωμός. Ενημερώσαμε πολύ κόσμο και για τη Συνέλευση του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια». 

Στη Ξάνθη «έγινε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης. Τις προηγούμενες μέρες είχαμε κάνει εξορμήσεις σε δέκα σχολεία, στην Εφορία και αλλού. Οι απεργοί ήταν κατά κύριο λόγο από τους εκπαιδευτικούς και τους υγειονομικούς, ενώ με πανό βρέθηκαν στην απεργία η ΚΕΕΡΦΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΕΛΜΕ και άλλοι», μας είπε ο Παντελής Αποστολίδης.

Συγκέντρωση έγινε στο Ηράκλειο στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ το ΠΑΜΕ έκανε συγκέντρωση στα Λιοντάρια. «Στη συγκέντρωση των συνδικάτων βρέθηκαν η ΕΛΜΕ και οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ. Συμμετείχαν ακόμα το ΣΕΚ, οι Παρεμβάσεις και οι Αγωνιστικές Κινήσεις. Κάναμε παρέμβαση και από τη μεριά της ΚΕΕΡΦΑ που πήγε πολύ καλά. Άνοιξε η συζήτηση γύρω από το προσφυγικό και την παγκόσμια μέρα δράσης ενάντια στο ρατσισμό στις 18 Μάρτη. Πώς θα υποδεχτούμε τους πρόσφυγες, τίμπορούν να κάνουν τα συνδικάτα για να βοηθήσουν», μας μετέφερε η Νίκη Ζουγανέλη. 

Στα Χανιά «έγινε συγκέντρωση στην πλατεία της Αγοράς με εργαζόμενους από την εκπαίδευση και το νοσοκομείο της πόλης. Η κουβέντα πήγαινε στη συνέχεια με την Πανεργατική Απεργία στις 8 Δεκέμβρη. Προσανατολιζόμαστε να οργανώσουμε σύσκεψη σωματείων για την επιτυχία της απεργίας και τον καλύτερο συντονισμό».