Γράμματα και σχόλια
Ζάκυνθος: Στο έλεος των περικοπών και των μνημονίων

Για πάνω από ένα μήνα τα σκουπίδια παραμένουν στους δρόμους της πόλης και του νησιού. 

Ο ΧΥΤΑ του “Σκοπού” που λειτουργούσε από τα μέσα της δεκαετίας του '90 θα έπρεπε να είχε κλείσει επίσημα το 2006. Όμως έκλεισε το 2014 και μέχρι τον προηγούμενο μήνα συνεχιζόταν η μεταφορά και η εναπόθεση των σκουπιδιών. Η προηγούμενη δημοτική αρχή (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) επέλεξε μια περιοχή που λέγεται “Λίβας” για νέο ΧΥΤΑ που ξεσήκωσε αντιδράσεις κατοίκων αλλά και φορέων καθώς η περιοχή αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής και σημείο απ’ όπου περνά ο υδροφόρος ορίζοντας. Η μελέτη άλλαξε και μετατράπηκε σε ΧΥΤΥ ενώ οι φορείς που αντιδρούσαν κατέφυγαν στο ΣτΕ, το οποίο όμως γνωμοδότησε θετικά. Η παρούσα δημοτική αρχή (ΝΔ) εκλέχθηκε με σύνθημα ότι τα σκουπίδια δεν θα πάνε στο ποτέ στο “Λίβα”. Σήμερα υποστηρίζει ότι η μόνη λύση είναι ο “Λίβας”. 

Σήμερα η κατάσταση έχει οδηγηθεί σε πλήρες αδιέξοδο. Τα σκουπίδια παραμένουν στους δρόμους απειλώντας την δημόσια υγεία, ο ΧΥΤΑ είναι κορεσμένος και ετοιμόρροπος και μετά τις πρόσφατες πλημμύρες είναι πιθανόν να προκληθεί τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή ή να θρηνήσουμε τη ζωή κάποιου εργαζόμενου από τις κατολισθήσεις που προκαλούνται. Το Εργατικό Κέντρο διοργάνωσε συλλαλητήριο με τοπικούς φορείς την περασμένη Πέμπτη 24/11 παράλληλα με τη απεργία που είχε εξαγγείλλει η ΑΔΕΔΥ ζητώντας την άμεση απομάκρυνση των σκουπιδιών.

Και σαν να μην έφτανε το πρόβλημα των σκουπιδιών, οι έντονες βροχοπτώσεις που ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου 25 και την Κυριακή 26/11 είχαν σαν συνέπεια να πλημμυρίσει το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού, να χάσει τη ζωή του ένας 33χρονος καθώς παρασύρθηκε από χείμαρρο, να καταστραφεί ζωικό και φυτικό κεφάλαιο και να πλημμυρίσουν σπίτια και καταστήματα από την ορμή του νερού. Οι όγκοι του νερού παράσερναν στο διάβα τους και τα σκουπίδια δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο σκηνικό καταστροφής.

Εκτακτη ανάγκη

Ό,τι δεν κατάφεραν τα σκουπίδια το πραγματοποίησαν οι πλημμύρες, να κηρυχτεί ο νομός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να αρχίσουν να γίνονται αιτήσεις από τους πληγέντες για τις καταστροφές που υπέστησαν. Την Κυριακή 4/12, μια βδομάδα μετά, οι βροχοπτώσεις ξανάρχισαν με τον ίδιο έντονο ρυθμό. Την ίδια μέρα, ένα περιστατικό στο νοσοκομείο Ζακύνθου είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μια 41χρονη μητέρα. Μετά από μόλυνση που προκλήθηκε σε επέμβαση ρουτίνας είχε σαν αποτέλεσμα να μην λειτουργούν τα νεφρά και το συκώτι της. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Ρίου από την Παρασκευή και το μεσημέρι της Κυριακής 4/12 έχασε τη μάχη με το θάνατο.

Ένας νομός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με τα χειρουργεία να είναι εκτός λειτουργίας, τα σκουπίδια στους δρόμους και με έντονες βροχοπτώσεις να πλημμυρίζουν ολόκληρα τμήματα του νησιού. Από τις ελλείψεις στο νοσοκομείο Ζακύνθου που λειτουργεί στα όρια της ασφάλειας όπως έχουν καταγγείλει οι εργαζόμενοι λόγω υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης μέχρι τα ανύπαρκτα έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας και έως την έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού διαχείρισης των σκουπιδιών με διαλογή και ανακύκλωση είναι οι αιτίες για όλα τα δεινά που ξετυλίγονται καθημερινά.Οι ανάγκες των εργαζόμενων και της κοινωνίας θυσιάζονται στο βωμό της ρευστοποίησης των τραπεζών και του δημόσιου χρέους που αυτές δημιουργούν. Το σκηνικό εγκατάλειψης και λεηλασίας που στήνεται μπορεί να αλλάξει με τις κινητοποιήσεις ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης, για μην πληρώσουμε ακριβά αύριο κάθε κοινωνική υπηρεσία που έχει ανάγκη ο πολίτης.

Πέτρος Πομόνης, ΕΡΑ Ζακύνθου