Εργατικό κίνημα
Εκλογές στην Ιδιωτική Υγεία

Η Εργατική Αλληλεγγύη μίλησε με τον Κώστα Πολύδωρο, συνδικαλιστή στην ιδιωτική Υγεία και μέλος του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια.

Είμαστε μπροστά σε μια πανεργατική απεργία. Ποια η σημασία της;

Η απεργία στις 8 Δεκέμβρη έχει σημασία γιατί η αξιολόγηση δεν τελειώνει στις 5/12 με το Eurogroup όπως θέλανε. Υπάρχει παράταση της διαπραγμάτευσης και μπορούμε να μπλοκάρουμε τα μέτρα αν απεργήσουμε μαζικά στις 8/12 και κλιμακώσουμε αμέσως μετά. Οργανώνουμε την απεργία με εξορμήσεις σε μια σειρά ιδιωτικές κλινικές. Έχουμε επισκεφτεί την Ευρωκλινική στους Αμπελόκηπους, το Ιατρικό Αθηνών και τη Euromedica στο Περιστέρι, το Ιασώ στο Μαρούσι, το Λευκό Σταυρό στη Β. Σοφίας κλπ.

Ταυτόχρονα δίνετε και την εκλογική μάχη στο συνδικάτο.

Ναι. Μια μέρα μετά την απεργία ξεκινάνε οι εκλογές του κλαδικού σωματείου, του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών κλινικών διαγνωστικών κέντρων,εργαστηρίων,γηροκομείων και συναφών χωρών που θα γίνουν απο τις 9-12 Δεκέμβρη στο ΕΚΑ. Συμμετέχουμε σε αυτές με την παράταξη της ΑΣΚΥ, της Αγωνιστικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Υγειονομικών, για να διεκδικήσουμε την εκπροσώπηση και στο διοικητικό συμβούλιο του σωματείου και στην ομοσπονδία ΟΣΝΙΕ έτσι ώστε να μπορούμε να στηρίζουμε απο ευνοϊκότερη θέση τους αγώνες που ξεσπάνε στον κλάδο και να αναδεικνύουμε τα προβλήματα που ανοίγουν.

Ποιες είναι οι μάχες στον κλάδο της ιδιωτικής Υγείας;

Δουλεύουμε σε ένα ιδιωτικοποιημένο αγαθό, το πιο σημαντικό ίσως, αυτό της Υγείας. Κι εκεί βλέπουμε τι σημαίνουν οι επιθέσεις των αφεντικών που τώρα ετοιμάζονται να εξαπολύσουν σε όλους τους κλάδους. Το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων για παράδειγμα. Στην Ευρωκλινική στους Αμπελόκηπους και στο Ιασώ στο Μαρούσι η εργοδοσία στοχεύει στην εφαρμογή του outsourcing, το σπάσιμο δηλαδή της επιχείρησης σε κομμάτια και την παραχώρηση σε εργολάβους. 

Δεν σημαίνει ότι αυτές οι επιθέσεις είναι αναπάντητες. Ο κόσμος οργανώνεται και κάνει κινητοποιήσεις. Και καμία από αυτές δεν πάει χαμένη. Στη μάχη για την απληρωσιά, σε αρκετές περιπτώσεις το αφεντικό έτρεχε να καταβάλει τους μισθούς μόνο και μόνο με την προκήρυξη της στάσης εργασίας ή της απεργίας. Ταυτόχρονα δίνουμε τη μάχη ενάντια στα κλεισίματα. Σε μικρότερες κλινικές όπως το Νέον Αθήναιον και ο Κυανούς Σταυρός αντιμετώπισαν το λοκ άουτ, όπου το αφεντικό αποφάσισε να κλείσει την επιχείρηση. Σε όλες αυτές τις μάχες δώσαμε και δίνουμε το παρών. 

Προσπαθούμε να τις συνδέσουμε με τους αγώνες στη δημόσια Υγεία για προσλήψεις και χρηματοδότηση στα δημόσια νοσοκομεία. Είναι αγώνες που ενισχύουν το επιχείρημα ότι η απάντηση στα κλεισίματα είναι η κρατικοποίηση γιατί οι ανάγκες είναι τεράστιες.

Προωθούμε επίσης την ενωτική δράση με άλλα αγωνιζόμενα κομμάτια του κλάδου. 

Παράλληλα ανοίγουμε τη συζήτηση για την προοπτική. Έχουμε επαναστατική στρατηγική κι αυτό σημαίνει ότι δίνουμε τις μάχες σήμερα, αναδεικνύουμε τα προβλήματα, πετυχαίνουμε νίκες και ταυτόχρονα ανοίγουμε τη συζήτηση για το συνολικό ζήτημα, για μια κοινωνία με δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους, μια κοινωνία που τον έλεγχο θα τον έχουν οι εργαζόμενοι κι όχι τα αφεντικά.