Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Τάγματα εφόδου στην ΕΣΗΕΑ με τις πλάτες ΕΛ.ΑΣ - Kυβέρνησης

Τεράστια κατακραυγή ξεσήκωσε η εισβολή των υπόδικων Λαγού, Παναγιώταρου, Μπαρμπαρούση, σε εκδήλωση που γινόταν με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Δικαιωμάτων στην ΕΣΗΕΑ, τη Δευτέρα 12/12. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι με τη συμμετοχή και του Τουρκικού Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας της μειονότητας της Θράκης, ΚΙΕΦ/DΕΒ με θέμα: «Οι εθνικές μειονότητες στην Ελλάδα και οι συστάσεις των διεθνών οργανισμών”.  

“Η ΕΣΗΕΑ επισημαίνει προς πάσα κατεύθυνση ότι ουδείς μπορεί να ακυρώσει τον θεσμικό της ρόλο, ως υπερασπιστή της ελευθερίας της έκφρασης και να εμποδίσει την υποχρέωσή της και ως πνευματικού Σωματείου να δίνει βήμα για την υπεράσπιση των πολιτικών, κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων. Καμιά απειλή, καμιά αντίδραση, όποιας μορφής, δεν πρόκειται να μας επιβάλει λογοκρισία. Αίσθηση, πάντως, προκαλεί η «διακριτικότητα» που επέδειξαν στην περίπτωση αυτή της βίαιης εισβολής στην ΕΣΗΕΑ και όσων μεσολάβησαν οι αστυνομικές αρχές”, ανακοίνωσε το σωματείο των δημοσιογράφων.

Όπως κατήγγειλε στο CNN Greece, ο Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, Παναγιώτης Δημητράς, η Χ.Α μέσα από τις ιστοσελίδες της, είχε προειδοποιήσει ότι θα διακόψει την εκδήλωση και οι διοργανωτές με τη σειρά τους είχαν ζητήσει από την αστυνομία να πάρει τα μέτρα της αλλά όταν έφτασαν στην ΕΣΗΕΑ ανακάλυψαν ότι δεν υπήρχε κανείς αστυνομικός. Ο Π. Δημητράς δήλωσε ότι αφιερώνει την εισβολή της Χρυσής Αυγής στον πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο, λέγοντας: “Με τις δηλώσεις του ο πρώην υπουργός είναι σαν να λέει ότι αντί να βάλουμε ισόβια τους εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου θα τους αφήσουμε ελεύθερους για να τους ενσωματώσουμε. Όμως, οι δηλώσεις Παρασκευόπουλου περί ένταξης της Χρυσής Αυγής, δείχνουν ουσιαστικά και τον τρόπο που κυβερνούσε. Είναι ο χθεσινός υπουργός Δικαιοσύνης, που λίγο πολύ εξέφρασε τον τρόπο με τον οποίο διοικούσε, στο όνομα όλης της κυβέρνησης”. 

“Το τελευταίο διάστημα οι νεοναζί εντείνουν την επιχείρηση στοχοποίησης της μειονότητας με άνοιγμα γραφείου-ορμητηρίου στη Ξάνθη. Πήραν την απάντηση από την μαζική αντιφασιστική διαδήλωση στην Ξάνθη που τους απομόνωσε”, τόνισε σε ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ.  “Τώρα είναι η ώρα η ΕΣΗΕΑ και η ΠΟΕΣΥ να απαιτήσουν να σταματήσει η προκλητική προβολή των νεοναζί από τα ΜΜΕ και κυρίως από την ΕΡΤ ενώνοντας την φωνή τους με την απαίτηση της κοινωνίας. Να καλέσουν όλους τους δημοσιογράφους να μην καλύπτουν ή να προβάλουν τους τραμπούκους δολοφόνους. Να πρωτοστατήσουν στην καμπάνια για την καταδίκη των δολοφόνων της Χρυσής Αυγής”, καλεί με κοινή ανακοίνωση ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια και η -Αντικαπιταλιστική κίνηση στα ΜΜΕ-Financial Crimes.  

Η εκδήλωση στην ΕΣΗΕΑ συνεχίστηκε κανονικά. Παρέμβαση στην εκδήλωση έκανε και ο Π. Κωνσταντίνου από την ΚΕΕΡΦΑ, ο οποίος αφού κατήγγειλε την Χρυσή Αυγή, το Καστελλόριζο και τις δηλώσεις Παρασκευόπουλου πους της στρώνουν το δρόμο, τόνισε ότι χρειάζεται μέτωπο ενάντια στην ισλαμοφοβία στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, ενάντια στις επιθέσεις σε βάρος της μειονότητας. Πρότεινε ότι η λύση για την μειονότητα δεν είναι ο φιλελευθερισμός αλλά η κοινή δράση με το εργατικό και αντιρατσιστικό κίνημα. “Η μειονότητα ψήφισε μαζικά ΣΥΡΙΖΑ αλλά κανένα κοινοβουλευτικό κόμμα δεν έχει υποστηρίξει τα δικαιώματά μας ούτε καν οι μειονοτικοί βουλευτές. Η φωνή που ακούσατε (αναφερόμενος στον Πέτρο) είναι η εξαίρεση” είπε ο αντιπρόεδρος του ΚΙΕΦ/DEB, Οζάν Αχμέτογλου στο κλείσιμο της εκδήλωσης.