ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ - “Κλωτσιά στο Φασισμό, Κόκκινη Κάρτα στο Ρατσισμό”

«Την προηγούμενη Πέμπτη έγινε η πρώτη εκδήλωση της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή στο Ελληνικό», μας περιγράφει η Έλλη Πανταζοπούλου. «Ομιλητές ήταν ο Πέτρος Κωνσταντίνου (συντονιστής της κίνησης) και ο Διονύσης Πανταζόπουλος (μέλος της Ζ’ΕΛΜΕ Αθήνας). Η κουβέντα επικεντρώθηκε στις εξελίξεις απ’την απεργία πείνας των 300 μεταναστών και τις μεγάλες κινητοποιήσεις του αντιρατσιστικού κινήματος την προηγούμενη χρονιά. Μέσα σε μια περίοδο που η κυβέρνηση παίρνει πίσω τα ψίχουλα που είχε ψηφίσει σχετικά με τη νομιμοποίηση των μεταναστών, η δουλειά μας το επόμενο διάστημα είναι να ενημερώσουμε τον κόσμο και να οργανώσουμε δράσεις με σκοπό τη νομιμοποίηση όλων και την απαγόρευση της δράσης της Χρυσής Αυγής.


Σύμμαχό μας σ’αυτή την προσπάθεια θα έχουμε όλο τον κόσμο της γειτονιάς που μιλήσαμε για να διοργανώσουμε την εκδήλωση και πρόκειται για καθηγητές, μαθητές (που μαζί τους θα οργανώσουμε αντιρατσιστικά μαθήματα στις 21 Μάρτη), εργαζόμενους στην ΕΘΕΛ και συνδικαλιστές που ζουν στη γειτονιά. Στο επόμενό μας ραντεβού θα οργανώσουμε βήμα-βήμα αυτές μας τις δράσεις».

Το Σάββατο 12/2 αντιρατσιστική εκδήλωση έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο της  Τζαμαδού στα Εξάρχεια. Ομιλητές ήταν ο Γιάννης Σηφακάκης εκ μέρους της  ΚΕΕΡΦΑ, ο Μάκης Καβουριάρης, πανεπιστημιακός και ο Ρεζά Γκολαμί από την Επιτροπή Αφγανών Πολιτικών Προσφύγων. «Ο Γ. Σηφακάκης τόνισε ότι οι μάχες του αντιρατσιστικού κινήματος είναι δεμένες με όλες τις μάχες που δίνει το εργατικό κίνημα ενάντια στη λιτότητα και την ανεργία συμπληρώνοντας ότι χρειάζεται να επιμείνουμε απαντώντας με επιχειρήματα στα ψέματα ότι δήθεν οι μετανάστες είναι υπεύθυνοι για τη φτώχεια και την ανεργία», μας είπε η Ιωάννα Λούβρου. «Ο Μ. Καβουριάρης τόνισε ότι οι μετανάστες που κάνουν την επιλογή να φύγουν από τις χώρες τους είναι από τα πιο δυναμικά κομμάτια της κοινωνίας, ενώ ο Ρεζά Γκολαμί έδωσε την εικόνα από τον αγώνα των Αφγανών πολιτικών προσφύγων που βρίσκονται στα Προπύλαια και την στάση της κυβέρνησης που τους αντιμετωπίζει είτε με κοροϊδία είτε με καταστολή. Στην εκδήλωση ήταν 25 άτομα ανάμεσά τους μετανάστες από τη Σενεγάλη, το Μαρόκο, το Ιράν, το Αφγανιστάν και τη Συρία, εργαζόμενοι, φοιτητές και σπουδαστές, από την γειτονιά  κάποιοι μάλιστα είχαν ενημερωθεί από την εξόρμηση της Εργατικής Αλληλεγγύης στη Λαϊκή και έκαναν το βήμα να οργανωθούν στην Κίνηση ΕΕΡΦΑ και στο ΣΕΚ».

Την Κυριακή 13 Φλεβάρη σειρά είχε η Πετρούπολη. «Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Γιάννης Σηφακάκης από την ΚΕΕΡΦΑ, ο Σπύρος Κότσιας πρώην πρόεδρος της ΠΟΣ και ο Σαΐντ, πρόσφυγας από το Ιράν», μας είπε ο Μιχάλης Βερβέρης. “Οι δύο πρώτοι ομιλητές αναφέρθηκαν στα αίτια που γεννούν το ρατσισμό, ο οποίος επιδυνώνεται λόγω της οικονομικής κρίσης και κάλεσαν σε ένα κοινό αγώνα ντόπιων και μεταναστών με σταθμό την πανεργατική στις 23 Φλεβάρη.

Ο Σαίντ μίλησε για τις προσωπικές του εμπειρίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτός και οι υπόλοιποι πρόσφυγες στην προσπάθειά τους να πάρουν το αυτονόητο δικαίωμα στο πολιτικό άσυλο. Στη συζήτηση προτάθηκε να κατατεθεί ψήφισμα αλληλεγγύης στους 300 απεργούς πείνας και υπέρ της νομιμοποίησης των μεταναστών στο δημοτικό συμβούλιο και να συνδεθεί η μάχη κατά των ρατσιστικών μέτρων της κυβέρνησης με τις πρωτοβουλίες των εκπαιδευτικών ενάντια στις συγχωνεύσεις των σχολείων, ενώ μπήκαν επίσης προτάσεις για αντιρατσιστικές εκδηλώσεις στους εργατικούς χώρους”.