Νεολαία και Εκπαίδευση
Νομική: Κάτω τα χέρια από το άσυλο

Οι φοιτητές υπερασπίζονται το Άσυλο, 14/12

Λουκέτα στις πύλες της Νομικής βρήκαν την Τετάρτη 14 Δεκέμβρη οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της ΚΕΕΡΦΑ που έφθασαν από νωρίς στη σχολή για να ετοιμάσουν την εκδήλωση που είχαν προγραμματίσει σχετικά με τη δίκη της ΧΑ στο κεντρικό αμφιθέατρο της σχολής. 

Λίγο αργότερα η κοσμητεία της σχολής έβγαλε ανακοίνωση που εξηγούσε πως η σχολή θα παραμείνει κλειστή λόγω “τεχνικών προβλημάτων”. Ήταν προφανές πως αυτή ήταν απλά μια δικαιολογία αφού κανένα συνεργείο επισκευής δεν βρισκόταν στο Πανεπιστήμιο. Σε επικοινωνίες που ακολούθησαν αποδείχτηκε πως η απαράδεκτη αυτή απόφαση πάρθηκε από την κοσμήτορα της Νομικής Σχολής Διονυσία Καλλινίκου, η οποία σφράγισε τη Νομική χωρίς να ενημερώσει κανέναν, σε μια κίνηση ακραίας λογοκρισίας, ώστε να μην πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες εκείνη τη μέρα. Εκτός από την ΚΕΕΡΦΑ εκδήλωση στην Νομική σχολή θα πραγματοποιούσε η “Επιτροπή για τη χορήγηση αδειών στους πολιτικούς κρατούμενους”, στην οποία θα μιλούσε μέσω τηλεφώνου και ο Δημήτρης Κουφοντίνας. 

Η απάντηση των φοιτητικών συλλόγων ήταν άμεση. Αποφάσισαν να μην επιτρέψουν να συνεχιστεί ο αντιδημοκρατικός κατήφορος της διοίκησης της σχολής και άνοιξαν τα λουκέτα. Λίγη ώρα μετά άρχισαν να καταφθάνουν διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίοι επιδεικτικά περικύκλωσαν τη Νομική απ' όλες τις μεριές, απαγορεύοντας ακόμα και το πέρασμα μπροστά από τον πεζόδρομο της Μασσαλίας. Μέσα στη Νομική ήταν αποκλεισμένοι πάνω από 100 φοιτητές μεταξύ αυτών φοιτητές της ΚΕΕΡΦΑ αλλά και τα ΔΣ των Φ.Σ. της Νομικής. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις για αποχώρηση των δυνάμεων καταστολής η παρουσία τους, προφανώς κατ' εντολή του υπουργού Δημόσιας Τάξης αυξανόταν. Αμέσως πάρθηκε η απόφαση να καλεστεί συγκέντρωση στα Προπύλαια.

“Από την μεριά των φοιτητικών συλλόγων κάναμε το αυτονόητο, υπερασπιστήκαμε το άσυλο” επισήμανε μιλώντας στην ΕΑ η Ιλιρίντα Μουσαράι, φοιτήτρια στο Πολιτικό της Νομικής.  

Παραβίαση ασύλου

“Κατά τη διάρκεια της μέρας άρχισαν να καταφθάνουν τα ΜΑΤ. Αυτό είναι παραβίαση του ασύλου. Εμείς ζητάμε να φύγουν αμέσως τα ΜΑΤ. Ο χώρος είναι των φοιτητών. Η πρυτανεία δεν έχει το δικαίωμα να κλείνει τη σχολή όποτε θέλει και μάλιστα χωρίς καμιά ενημέρωση ”. 

“Το λόγο για το άσυλο το έχουμε εμείς και όχι οι πρυτάνεις και οι εισαγγελείς”, φώναζαν οι πάνω από 150 φοιτητές που ξεκίνησαν λίγο αργότερα από τα Προπύλαια διαδηλώνοντας προς τη Νομική. Η εμφάνιση και μόνο της διαδήλωσης συμπαράστασης ανάγκασε τα ΜΑΤ να παραμερίσουν και λίγο αργότερα οι φοιτητές/τριες που ήταν μέσα στη Νομική έβγαιναν φωνάζοντας συνθήματα και κάτω από τις επευφημίες των συμφοιτητών τους. 

“Είχαμε ανακοινώσει σήμερα μια σημαντική εκδήλωση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Και αυτή η εκδήλωση απαγορεύτηκε, με τα ΜΑΤ παραταγμένα έξω από τη Νομική”, τόνισε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, Δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και ένας από τους ομιλητές στην εκδήλωση. “Αυτό που γίνεται εδώ σήμερα είναι σκανδαλώδες. Η απόφαση για Λοκ-αουτ επειδή θα μίλαγε ο Κουφοντίνας το απόγευμα είναι σκάνδαλο. Πού ακούστηκε για να λογοκρίνουν μια εκδήλωση στη Νομική να στέλνουνε τα ΜΑΤ; Η ανακοίνωση ενός λοκ-άουτ για να μην γίνει μια πολιτική εκδήλωση έχει να γίνει πολλά χρόνια. Τα έκανε ο ανεξάρτητος Φορτσάκης που μετά έγινε βουλευτής της ΝΔ, και είναι μια πρακτική που ακολουθούσε η χούντα. Σημερινή του απάντηση το φοιτητικό κίνημα αποδεικνύει πως δεν θα επιτρέψει τέτοιου είδους αντιδραστικό κατήφορο”.

“Ντρέπομαι για λογαριασμό όσων στέλνουν τα ΜΑΤ έξω από τη Νομική σχολή  και ταυτόχρονα παριστάνουν τους καθηγητές και τους ακαδημαϊκούς δασκάλους. Σιωπούν εδώ και χρόνια απέναντι στο διαρκώς ογκούμενο κράτος καταστολής και την καθημερινή παραβίαση δικαιωμάτων και ελευθεριών και όχι μόνο δεν το καταγγέλλουν, αλλά έχουν το θράσος να κλείνουν τη Νομική για να μην πραγματοποιηθεί μια νόμιμη εκδήλωση”, ανέφερε μιλώντας μπροστά από τα ΜΑΤ ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος πολιτικής αγωγής στη δίκη της ΧΑ, ο οποίος ήταν επίσης ομιλητής στην εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ. “Είναι παραβίαση του πολιτικού ασύλου η παρεμπόδιση μιας πολιτικής εκδήλωσης.  Το άσυλο δεν τους το χρωστάμε και δεν τους το χαρίζουμε. Είχε δικαίωμα να μιλήσει και ο Κουφοντίνας από τη φυλακή. Δεν παραβιάζει κανένα νόμο. Έχουν γίνει επανειλημμένες εκδηλώσεις πάνω στο ζήτημα των αδειών των κρατουμένων. Και φυσικά έχει δικαίωμα να κάνει η  ΚΕΕΡΦΑ εκδήλωση ενάντια στη ΧΑ. Την ναζιστική οργάνωση που παρελαύνει με την κυβέρνηση της δήθεν αριστεράς στο Καστελόριζο και τραμπουκίζει στην ΕΣΗΕΑ, ενώ έπρεπε να είναι υπόδικη στα δικαστήρια”.

 


 

 

Η εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ

Την Πέμπτη 15/12 πραγματοποιήθηκε τελικά η εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στη Νομική. Ομιλήτριες την επόμενη μέρα ήταν η Νίκη Αργύρη από το Κεντρικό Συντονιστικό της ΚΕΕΡΦΑ που την προηγούμενη μέρα είχε βρεθεί εγκλωβισμένη μέσα στη Νομική και η Χρύσα Παπαδοπούλου, δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα στη δίκη της ΧΑ.

Η Χ. Παπαδοπούλου αφού έκανε μια εκτενή ενημέρωση για όσα έχουν συμβεί στη δίκη της ΧΑ τον 1.5 χρόνο από την έναρξή της στάθηκε στις σημαντικότερες στιγμές κάθε υπόθεσης. Οι φοιτήτριες που ήταν αυτόπτες μάρτυρες στην υπόθεση του Φύσσα, το θάρρος των Αιγύπτιων Αλιεργατών, η πολιτική πυγμή των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ αλλά και προσπάθειες των χρυσαυγιτών να προβοκάρουν τη δίκη ήταν κάποια από τα σημεία στα οποία στάθηκε η δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα.

Από τη μεριά της η Ν. Αργύρη αναφέρθηκε στην δεξιά κατρακύλα της κυβέρνησης που ανοίγει δρόμο στους χρυσαυγίτες να προσπαθούν να επανέλθουν στην επικαιρότητα με νέους τραμπουκισμούς και επιθέσεις, ενώ μίλησε και για τις πολιτικές της ΕΕ-φρούριο και τις προτάσεις της Μέρκελ για την επιβολή του Αυστραλιανού μοντέλου στην ΕΕ. Πολλές ήταν οι ερωτήσεις από την πλευρά των φοιτητών της Νομικής που στάθηκαν ιδιαίτερα σε διάφορα σημεία της δίκης όπως για την διάρκειά της, για την απαγόρευση της μαγνητοφώνησης, για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, κλπ.