Εργατικό κίνημα
Μαρινόπουλος: “Πιάνουμε ξανά το νήμα του αγώνα”

Από την απεργία των εργαζόμενων στον Μαρινόπουλο, 22/7/16

Οι εργαζόμενοι στα σουπερμάρκετ του Μαρινόπουλου πιάνουμε ξανά το νήμα των κινητοποιήσεων. Δεν έχουμε πληρωθεί τον Δεκέμβρη και μάλλον δεν θα πληρωθούμε ούτε το Γενάρη, ενώ οι δουλειές μας βρίσκονται στον αέρα. Την Κυριακή έγινε σύσκεψη των επιτροπών αγώνα. Πάμε για γενικές συνελεύσεις στα καταστήματα αυτή τη βδομάδα. Το Σάββατο 14/1 θα γίνουν εξορμήσεις – συγκεντρώσεις σε δύο μαγαζιά, στη Ν.Ιωνία και τους Αμπελόκηπους, στις 10πμ. Η προσπάθεια είναι μαζί με τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων - που ζητάει να υπάρξει μια τριμερή συνάντηση με την εργοδοσία και το υπουργείο – να βγει κινητοποίηση εκείνη την ημέρα. Νέα σύσκεψη των επιτροπών θα υπάρχει το απόγευμα της Κυριακής.

Είναι μια πολύ χοντρή μάχη. Ο Μαρινόπουλος χρωστάει γύρω στο 1,8 δις. Κοντά στο 1% του ελληνικού ΑΕΠ. Και μιλάμε για μία επιχείρηση. Ένα αφεντικό. Κι αυτά τα έχει κάνει ταξίδια, πλούτο και καλή ζωή. Αυτός ο τύπος δεν έχει την αντιμετώπιση των προσφύγων που κλείνονται σε φυλακές κλπ. Αντίθετα βγαίνει λάδι. Τον σώζουν. Προσπαθούν να δώσουν 400 εκατομμύρια ευρώ στον καινούργιο αγοραστή, τον Σκλαβενίτη, με ένα επιτόκιο της τάξης του 1% το οποίο θα το ξεχρεώσει τα επόμενα 20 - 25 χρόνια. Σε 25 χρόνια από σήμερα θα δώσει 404 εκατομμύρια ευρώ πίσω στις τράπεζες. Ό,τι λεφτά χρωστάει σε ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιους οργανισμούς, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κλπ θα τα εξοφλήσει ο καινούργιος επενδυτής σε 200 ισόποσες δόσεις. Κι αυτά κοντά στα 20 χρόνια δηλαδή. Με λίγα λόγια βγάζουν τον Μαρινόπουλο λάδι. 

Και πλασάρεται όλη αυτή η ιστορία σαν ένα μεγάλο ντιλ. Πρώτον λέγαμε εδώ και καιρό ότι το μεγάλο ντιλ που εξασφαλίζει τα πάντα δεν ισχύει. Η απόφαση του δικαστηρίου που αναμενόταν αυτές τις μέρες δεν βγαίνει. Σφάζονται μεταξύ τους γιατί η απόφαση πρέπει να αποτυπώνει τον συσχετισμό δύναμης του ενός, του άλλου, των ανταγωνιστών κλπ. Η Καθημερινή είχε άρθρο που έλεγε ότι 20 καταστήματα δεν θα δοθούν στον Σκλαβενίτη αλλά σε ανταγωνιστές. Πάμε δηλαδή σε ένα σχέδιο σαλαμοποίησης. Δεν θα τα πάρει όλα ο Σκλαβενίτης. Κάποια όντως θα τα πάρει, κάποια άλλα οι ανταγωνιστές και τα υπόλοιπα στον Καιάδα μαζί με τους εργαζόμενους. 

Έλεγαν ψέματα τόσο καιρό για τα ντιλ που μας συμφέρουν όλους. Δεν υπάρχουν τέτοια ντιλ. Απλά βγάζουν λάδι τους καπιταλιστές και τα χρέη θα φορτωθούν στον κόσμο. Όταν για παράδειγμα χρωστάει στη ΔΕΗ 80 εκατομμύρια και του δίνουν περιθώριο 25 χρόνια, η ΔΕΗ το χρέος αυτό από πού θα το πάρει; Από τον κόσμο, ακριβαίνοντας το ρεύμα κλπ. Κι αφού τέτοια ντιλ και τέτοιες λύσεις, συμφέρουσες για τον απλό κόσμο και τους εργαζόμενους, δεν υπάρχουν, ερχόμαστε σε αυτό που προτείνει εδώ και μήνες ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια σαν βιώσιμη λύση για όλους δηλαδή την κρατικοποίηση του Μαρινόπουλου χωρίς αποζημίωση και την μετατροπή του σε κοινωνικό παντοπωλείο με εργατικό έλεγχο. 

Μιχάλης Βερβέρης. εργαζόμενος στον Μαρινόπουλο, 
μέλος της Επιτροπής Αγώνα Καρφουρ Ν.Ιωνίας 
και του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια