Εργατικό κίνημα
EINAΠ: Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις

Οργή επικρατεί ανάμεσα στους γιατρούς για το ασφαλιστικό, τη διάλυση του ταμείου τους (ΤΣΑΥ) και το πετσόκομμα των συντάξεων που προωθεί η κυβέρνηση μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου. Η Ένωση γιατρών Αθήνας (ΕΙΝΑΠ) συνεδρίασε τη Δευτέρα 16/1 με κυρίαρχο θέμα αυτό. 

Ο Χρίστος Αργύρης, γιατρός στο Γεννηματά μας έδωσε την παρακάτω ανταπόκριση. «Ήταν πολύ κρίσιμη η χτεσινή συνεδρίαση. Τι σημαίνει το ασφαλιστικό; Μπορεί να ήσουν 35 χρόνια ασφαλισμένος στο ΤΣΑΥ, να υπηρετείς στο δημόσιο νοσοκομείο, να έχεις χιλιάδες ευρώ κρατήσεις κάθε μήνα για το ΤΣΑΥ, αλλά το ταμείο έχει καταργηθεί με το ασφαλιστικό του Κατρούγκαλου. 

Τώρα καλούνται, εξατομικευμένα, οι γιατροί που είναι πάνω από είκοσι χρόνια να διαλέξουν. Θέλουν να έχουν και ένα ταμείο που λέγεται ΤΣΑΥ, θα πρέπει να δίνουν 600 ευρώ το μήνα από την τσέπη τους. Δεν θέλουν;  (Η πλειοψηφία των γιατρών μέσα στα νοσοκομεία μας δηλώνει ότι δεν μπορεί να δίνει αυτά τα λεφτά κάθε μήνα μέχρι να πάρουν σύνταξη) τότε θα πάρουν μια μονή σύνταξη, την εθνική, μαζί με το ποσοστό αναπλήρωσης. Τα νούμερα λένε ότι για 35 χρόνια δουλειάς θα είναι μεικτά 2000 ευρώ το μήνα, ενώ αν διαλέξεις να δίνεις για x χρόνια 600 ευρώ το μήνα, θα πάρεις 3000 ευρώ μεικτά. Μιλάμε για καταλήστευση των αποθεματικών των ταμείων μας και ληστεία όλων των κρατήσεων που γινόντουσαν τόσα χρόνια. 

Όλοι συμφωνούν ότι αυτός ο νόμος πρέπει να μείνει στα χαρτιά. Εμείς ως Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή προτείναμε ανοιχτά συνελεύσεις στα νοσοκομεία για να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι. Στο Γεννηματά θα κάνουμε την επόμενη εβδομάδα. Και γρήγορα, στα τέλη Γενάρη, να κάνουμε μια μαζική συνέλευση στο αμφιθέατρο του Σωτηρία, όπως έχουμε ξανακάνει και μετά μια 24ωρη προειδοποιητική απεργία. 

Σε αυτό μπήκαν δεύτερες σκέψεις και από τις παρατάξεις της αριστεράς. Να δούμε τι λένε και οι υπόλοιπες Ενώσεις και η ΟΕΝΓΕ που έχει συνεδρίαση την Πέμπτη 19/1. Το ΠΑΜΕ έλεγε ότι είμαστε θετικοί για κινητοποιήσεις αλλά μήπως πρώτα να κάνουμε μια στάση εργασίας, να ζεστάνουμε το κλίμα και μετά να κάνουμε τη Γενική Συνέλευση. Μπήκαν πολλά «αν». Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αναμονή. Αυτό που χρειάζεται είναι να μπουν μπροστά οι συνδικαλιστικές ενώσεις και να οργανώσουν τη μάχη. Ένα τελευταίο είναι ότι χρειάζεται να δούμε ότι η ΑΔΕΔΥ στο Γενικό Συμβούλιο που έρχεται θα κλιμακώσει με Γενική Απεργία, να λειτουργήσει σαν ομπρέλα όλων των κινητοποιήσεων».