Εκπαίδευση και Νεολαία
Μαθητές: “Aπαιτούμε”

Η εβδομάδα μετά τις γιορτές βρήκε πολλά σχολεία της χώρας κλειστά. Το χιόνι έκλεισε επίσης δρόμους και συγκοινωνίες, όπως και πολλά μαγαζιά και δημόσιες υπηρεσίες. Στην Θεσσαλονίκη πολλά σχολεία έκλεισαν καθώς οι περισσότερες εγκαταστάσεις δεν είναι κατασκευασμένες για θερμοκρασίες υπό το μηδέν και υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε δομές θέρμανσης με αποτέλεσμα να παραλύσουν από το κρύο. Την Δευτέρα όταν ακόμα και τα τελευταία χιόνια έλιωσαν και το πολύ κρύο υποχώρησε, πολλά σχολεία στην Δυτ. Θεσσαλονίκη αλλά και στο κέντρο κάποια, παρέμειναν κλειστά λόγω προβλημάτων στην θέρμανση. Παιδιά πήγαν στα σχολεία τους και γύρισαν πίσω καθώς ήταν ακατάλληλοι οι χώροι για διεξαγωγή μαθήματος. 

Δεν είναι όμως τόσο η ολιγωρία των υπευθύνων που μας εξοργίζει, ούτε η γενικότερη ανοργανωσιά. Μας εξοργίζουν τα success story του Κ. Φίλη και της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές της χρονιάς, σύμφωνα με τους οποίους «τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά» και πως «θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, τη βελτίωση και τη διαρκή αναβάθμισή του». Τα σχολεία άνοιξαν με σημαντικές ελλείψεις –που συνεχίζουν να υφίστανται- και μόνο μετά των αγώνα μαθητών καλύφτηκαν κάποιες. Τα σχολεία ξανά έκλεισαν με το πρώτο κρύο, για μια ολόκληρη εβδομάδα και ορισμένα παραμένουν κλειστά! Μαθητές μένουν πίσω στα μαθήματα και στην ύλη αναγκαζόμενοι να απευθυνθούν στα φροντιστήρια για την κάλυψη των κενών. Το δημόσιο σχολείο δείχνει και έμπρακτα πόσο υποβαθμισμένο είναι και πόσο ακόμα κυλάει στην κατρακύλα. Δεν είναι το «κρύο» και το «χιόνι» που έκλεισαν τα σχολεία. Είναι οι πολιτικές λιτότητας που πετσοκόβουν τα επιδόματα για την παιδεία, που απολύουν και δεν προσλαμβάνουν καθηγητές, που συγχωνεύουν σχολικές μονάδες, που κλείνουν ειδικότητες από τα ΕΠΑΛ και που οδηγούν σε πλήρη εξαθλίωση της δημόσιας εκπαίδευσης. Παράλληλα μας σπρώχνουν όλο και περισσότερο στην παραπαιδεία. Αυτά οδήγησαν τα σχολεία να μένουν ανίσχυρα μπροστά στο πρώτο κρύο εν έτη 2017.

Η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μια: Σε πείσμα όσων θέλουν να υποθηκεύσουν το μέλλον μας οι μαθητές να απαντήσουμε πως δεν θα γίνουμε τροφή του κέρδους και δεν θα θυσιάσουμε την δημόσια παιδεία στον βωμό της «λιτότητας» και της «ανάπτυξης». Ρεαλισμός δεν είναι αβοήθητα σχολεία χωρίς χρήματα. Απαιτούμε αύξηση της χρηματοδότησης των σχολείων, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στον ρόλο τους, είτε χειμώνα είτε καλοκαίρι. Ελπίζουμε τα σχολεία να λειτουργήσουν κανονικά σύντομα. 

Μαθητές Anticapitalista, Δυτ. Θεσσαλονίκη