Ο τραπεζίτης με το πριόνι

Το 1996, τη χρονιά που μπήκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Deutsche Bank, η γερμανική τράπεζα -που συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου- μετρούσε τα κέρδη της ήδη σε δισεκατομμύρια. Αλλά αυτό δεν σήμαινε τίποτα για τον φιλόδοξο τραπεζίτη: το πρώτο πράγμα που έκανε μόλις πήρε τη διοίκηση της τράπεζας στα χέρια του ήταν να επιβάλλει ένα άγριο πρόγραμμα «αναδιάρθρωσης» που έκλεισε εκατοντάδες υποκαταστήματα, παρέδωσε ολόκληρες υπηρεσίες, όπως η μηχανοργάνωση, σε εξωτερικούς εργολάβους και κατάργησε 14,5 χιλιάδες θέσεις εργασίες. Από τα 4.5 δισεκατομμύρια το 1998 τα κέρδη της Deutsche Bank ανέβηκαν το 2002 στα 14.3 δισεκατομμύρια. Η τιμή της μετοχής στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης απογειώθηκε.

Οι «αγορές» ενθουσιάστηκαν και ο κύριος Ακερμαν έγινε περιζήτητος σε όλο τον κόσμο: σήμερα εκτός από πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche Bank είναι αναπληρωτής αντιπρόεδρος της Siemens, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Shell και μέλος της Διοίκησης της Belenos Clean Power.

Τα ΜΜΕ στη Γερμανία έχουν εξαπολύσει ένα όργιο λάσπης σε βάρος των εργαζόμενων στην Ελλάδα -που υποτίθεται ότι «κάνουν πάρτυ με δανεικά», δεν δουλεύουν, δεν πληρώνουν φόρους και παρασιτούν συστηματικά σε βάρος της Ευρώπης. Ο Ακερμαν, ο απεσταλμένος της Μέρκελ, όμως είναι η προσωποποίηση της διαφθοράς. Στα γενέθλιά του η Μέρκελ του έκανε πάρτι στην Καγκελαρία! Τα σκανδαλοθηρικά έντυπα της Γερμανίας έγραφαν ότι στο πάρτι ο Άκερμαν άναβε το πούρο του με χαρτονομίσματα των 500 ευρώ!

Το 2008 οι ετήσιες αποδοχές του κυρίου Ακερμαν ξεπέρασαν το 1.600.300 Ευρώ: ο μέσος δημόσιος υπάλληλος στην Ελλάδα θα πρέπει να δουλέψει τρεις με τέσσερεις ζωές για να βγάλει όσα βγάζει ο κύριος τραπεζίτης μέσα σε ένα χρόνο.