ΜΕΤΑ ΤΙΣ 24Φ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ - ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ Δ.Ο.Υ. 48ωρη απεργία στις 8-9 Μάρτη

Σε μια σειρά από Συλλόγους οι εργαζόμενοι επιχείρησαν με γενικές συνελεύσεις να ανατρέψουν αυτήν την απόφαση. Στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Αττικής-Κυκλάδων την προηγούμενη Πέμπτη εκατοντάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο του Πανελληνίου. Πολλοί από αυτούς κατήγγειλαν ότι δέχονταν τηλεφωνήματα εκ μέρους της ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ να μη συμμετέχουν στη συνέλευση.

Με αυτήν ακριβώς τη δικαιολογία, πρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΟΥ πρότεινε τη μεταφορά της συνέλευσης σε 10 μέρες - «για λόγους απαρτίας, επειδή δεν είχαν συγκεντρωθεί 1.500 εργαζόμενοι» - χωρίς καν να μπει στην διαδικασία έστω και μιας «ενημέρωσης» γιατί έκλεισαν την απεργία. Η πρόταση αυτή εξαγρίωσε τους εργαζόμενους που ζητούσαν να γίνει γενική συνέλευση. Το λόγο πήραν συνδικαλιστές από τα κάτω. «Αυτοί που τάχα κόπτονται για τη νομιμότητα της συνέλευσης είναι οι ίδιοι που παράνομα έκλεισαν την απεργία» είπε χαρακτηριστικά ένας συνδικαλιστής και ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Αποδοκιμασίες

Λίγο αργότερα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γρίβας, μαζί με την ηγεσία της ΠΑΣΚΕ αποχώρησαν από την αίθουσα κάτω από αποδοκιμασίες και γιουχαϊσματα των εργαζομένων. Ακολούθησε συζήτηση στην οποία το λόγο πήραν συνδικαλιστές και κόσμος από τα κάτω. Συζητήθηκαν η κλιμάκωση των επιθέσεων της κυβέρνησης, η ανάγκη αλλαγής ηγεσίας στον κλάδο μετά τα ξεπουλήματα - και κυρίως η ανάγκη ανατροπής της απόφασης της αναστολής, με συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων και δημιουργία απεργιακών επιτροπών. Η συζήτηση κατέληξε στη δέσμευση για περιοδείες και κινητοποίηση όλης της βάσης για να ανατραπεί το πραξικόπημα.

Σε ανακοίνωση που μοίρασε η Πρωτοβουλία Εργαζομένων πρότεινε 48ωρη απεργία στις 3-4 Μάρτη και εκλογή απεργιακής επιτροπής με έργο την απόφαση της υλοποίησης της συνέλευσης. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας, «πάνω που πήγαιναν να μας πείσουν ότι ´δεν υπάρχει σάλιο´, πληροφορηθήκαμε ότι ξαφνικά βρέθηκαν: 2,5 δις για να αγοραστούν 6 γαλλικές φρεγάτες, για να υπερασπιστούν τα ´εθνικά δίκαια´ στον Περσικό Κόλπο και στη Σομαλία. 7,5 δις για να δοθούν σε μεγαλοεπιχειρηματίες μέσω του επενδυτικού νόμου. 6 δις για να δοθούν στις περιβόητες ΣΔΙΤ. Λεφτά υπάρχουν, αλλά όχι για εμάς. Δηλώνουμε καθαρά ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν πρόκειται να περάσει!»

«Στις 24 Φλεβάρη, στην Δ.Ο.Υ της Εδεσσας έκαναν απεργία 3 στους 4 εργαζόμενους και αυτό δεν είναι τυχαίο» μας λέει ο Μάκης Γεροντίδης, συνδικαλιστής με την Εργατική Αλληλεγγύη από το Σύλλογο Ημαθίας-Πέλλας-Πιερίας. «Την προηγούμενη της απεργίας κάναμε συνέλευση στη Δ.Ο.Υ. Έδεσσας με συμμετοχή όλων σχεδόν των συναδέλφων όπου εξηγήθηκε η σημασία της απεργίας και η ανάγκη όχι μόνο να απεργήσουν αλλά και να έρθουν στη συνέλευση του Συλλόγου για να πάρουμε αποφάσεις αγώνα. Αποτέλεσμα, ήταν οι μισοί που παρουσιάστηκαν στη συνέλευση του Συλλόγου να είναι από τη Δ.Ο.Υ Εδεσσας. Την ίδια στιγμή, συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, το πολύ να μοίρασαν μια ξερή προκήρυξη, ενώ από πολλές Δ.Ο.Υ δεν ήρθαν στη συνέλευση ούτε οι συνδικαλιστές τους.

Ο πρόεδρος έβαλε ζήτημα απαρτίας και είπε ότι ´ο κύκλος των έκτακτων συνελεύσεων κλείνει εδώ και θα συνεδριάσει το ΔΣ για να αποφασίσει και να κάνει τις εκτιμήσεις του´! Αυτή η πρόταση δεν πέρασε. Μετά από δική μας παρέμβαση αποφασίστηκε να γίνει συνέλευση την επόμενη βδομάδα. Θα πραγματοποιήσουμε περιοδείες ενημέρωσης για να εξασφαλίσουμε μια μαζική συνέλευση με πρόταση να παρθεί απόφαση απεργίας από το Σύλλογό μας. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και κανένα δικαστήριο ή εξουσιοδότηση από ΕΕ ή άλλα παρόμοια θα μας εμποδίσουν να αγωνιστούμε για τη ζωή μας».

Η πρόταση για έκτακτο συνέδριο, ιδιαίτερα όταν οι σύνεδροι έχουν εκλεγεί σε διαδικασίες πριν το ξέσπασμα της κυβερνητικής επίθεσης και του ξεπουλήματος απ´ την ηγεσία, δεν πρέπει να αποτελέσει νέα δικαιολογία για «αναστολή» των απεργιακών κινητοποιήσεων. Η μόνη προοπτική νίκης βρίσκεται στην ανυποχώρητη συνέχεια της απεργίας και στο άπλωμα της ανταρσίας και στους υπόλοιπους κλάδους που χτυπιούνται από τις επιθέσεις της κυβέρνησης.