Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Πανελλαδική απεργία και πορεία στην Αθήνα 15 Μάρτη

1/2, το Καραβάνι για την Υγεία στη Λάρισα

Ξεσήκωσε τη Θεσσαλία το Καραβάνι στη Λάρισα

Εκατοντάδες υγειονομικοί από πολλά νοσοκομεία διαδήλωσαν την 1η Φλεβάρη στη Λάρισα στο πλαίσιο του Καραβανιού για την Υγεία ενάντια στις ελλείψεις προσωπικού και την υποχρηματοδότηση. Μαζί με τους εργαζόμενους της Υγείας βρέθηκαν για συμπαράσταση και οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας. 

Η διαδήλωση ξεκίνησε περίπου στις 10 το πρωί από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που βρίσκεται εννιά χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Λάρισας. Κατά τη διάρκεια της πορείας, ενώνονταν με τη διαδήλωση αντιπροσωπείες από διάφορα νοσοκομεία και πόλεις.   

Από την αρχή διαδήλωσαν τα σωματεία των νοσοκομείων της Θεσσαλίας, ενώ ιδιαίτερο χρώμα στην πορεία έδινε η παρουσία αγροτών με τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας. Πανό είχαν οι εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία της Λάρισας, του Βόλου, των Τρικάλων, της Καρδίτσας, αλλά και του Καρπενησίου.  

Ο Κώστας Λαρίσης, πρόεδρος του σωματείου εργαζόμενων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στη Λάρισα μας δήλωσε: «Σήμερα το Καραβάνι της Υγείας έχει έρθει στην πόλη μας. Δίνουμε ένα μεγάλο αγώνα. Οι εργαζόμενοι μου λένε “δεν αντέχουμε άλλο” αφού δουλεύουν με εξαντλητικούς ρυθμούς. Θέλουμε όλους τους πολίτες κοντά μας, σήμερα είναι μαζί μας και οι αγρότες που και εμείς τους στηρίζουμε». 

Η Πανδώρα Τσολακίδου, μικροβιολόγος στο νοσοκομείο Βόλου μας είπε: «Τα αιτήματά μας είναι να γίνουν προσλήψεις στα νοσοκομεία, μονιμοποιήσεις προσωπικού και γενικά να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για την Υγεία. Στο δικό μας νοσοκομείο έχουμε ελλείψεις από διάφορες ειδικότητες και επειδή είναι να συνταξιοδοτηθούν αρκετά άτομα, η Παιδιατρική κλινική δουλεύει με επικουρικούς γιατρούς. Το ίδιο προβλέπεται να γίνει και σε άλλες κλινικές. Πιστεύουμε ότι σε τέτοιες κινητοποιήσεις πρέπει να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερα στρώματα. Οι στόχοι είναι κοινοί ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές, το ασφαλιστικό και όλα αυτά τα μέτρα που θέλουν να περάσουν».

Η Ιωάννα Χατζή, νοσηλεύτρια και γραμματέας στο Σύλλογο εργαζόμενων του νοσοκομείου Καρδίτσας δήλωσε: «Στην Υγεία υπάρχουν φοβερές ελλείψεις. Δεν θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα σε όλη τη χρονιά αν δεν υπάρξει χρηματοδότηση». 

Ο Χρήστος Κοζώρης, αντιπρόεδρος του συλλόγου εργαζόμενων στο νοσοκομείο Καρπενησίου και του Κέντρου Υγείας μας είπε: «Αυτή τη στιγμή τα περισσότερα περιφερειακά ιατρεία είναι χωρίς θέρμανση και καθαριότητα. Φανταστείτε τι συνέπειες έχει αυτό σε χώρους όπου γίνονται ιατρικές πράξεις. Σήμερα η κινητοποίηση είναι ένα ενθαρρυντικό γεγονός, το οποίο μας προδιαθέτει να συνεχίσουμε τους αγώνες προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση της Υγείας. Το νοσηλευτικό προσωπικό έχει αποδεκατιστεί μετά από συνταξιοδοτήσεις και εφτά συνεχόμενα χρόνια Μνημονίων με παύση των προσλήψεων». 

Στη διαδήλωση, με πρωτοβουλία του Συντονιστικού των Νοσοκομείων που είχε ναυλώσει πούλμαν, συμμετείχαν αντιπροσωπείες εργαζόμενων από τον Άγιο Σάββα, το Γεννηματά και το Αττικό από την Αθήνα. Από την Αθήνα ταξίδεψαν στη Λάρισα και εργαζόμενοι από το Δρομοκαΐτειο. 

Το μπλοκ του Συντονιστικού ήταν οργανωμένο και δυναμικό, με συνθήματα όπως: «Στα στρατόπεδα πεθαίνουνε μωρά - και στην υγεία λείπουν προσλήψεις και λεφτά», «Υγεία για όλο το λαό, για κάθε μετανάστη και ανασφάλιστο», «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές, ενάντια σε λιτότητα και καπιταλιστές».   

Δε θα σταματήσουμε

Στο μπλοκ του Συντονιστικού διαδήλωσαν και οι εργαζόμενοι από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Η Κατερίνα Αβραμίδου, νοσηλεύτρια μας είπε: «Έχουμε έρθει από το Ψυχιατρικό, από τον Άγιο Δημήτριο, από το Γεννηματά, από το ΑΧΕΠΑ. Η κινητοποίηση σήμερα είναι καλή, ο αγώνας στο χώρο της υγείας συνεχίζεται για προσλήψεις και χρηματοδότηση. Δε θα σταματήσουμε εδώ, το Καραβάνι έτσι κι αλλιώς θα συνεχίσει. Χρειάζεται όμως απεργιακή κλιμάκωση του αγώνα, με επιτροπές αγώνα στη βάση, να πιέσει τις Ομοσπονδίες να κινηθούν». 

Δυναμική παρουσία είχαν οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας της Λάρισας και των γύρω περιοχών, καθώς και συμβασιούχοι εργαζόμενοι. Ο Δημήτρης Γουναράς από το Σύλλογο εργαζόμενων στα Κέντρα Υγείας Λάρισας τόνισε: «Τα Κέντρα Υγείας είναι τα πρώτα που έχουν πληγεί όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης. Πολύ προσωπικό έχει μετακινηθεί στα νοσοκομεία για να καλυφθούν οι ανάγκες, είναι χαώδης η κατάσταση. Δεν υπάρχουν οδηγοί και ασθενοφόρα. Ο κόσμος μεταφέρεται στα Κέντρα Υγείας με αγροτικά αυτοκίνητα». Πανό είχαν ακόμα το ΠΑΜΕ και το ΜΕΤΑ υγειονομικών. 

Η πορεία ξεσήκωσε όλη την πόλη και κατέληξε στην κεντρική πλατεία όπου έγιναν χαιρετισμοί, ενώ υπήρχε φαγητό και παραδοσιακή μουσική. Ο Κώστας Τζέλας, εκπρόσωπος του μπλόκου της Νίκαιας κάλεσε τους συγκεντρωμένους να στηρίξουν και το αγροτικό συλλαλητήριο που έγινε μετά από δύο μέρες (3/2). «Οι μικρομεσαίοι αγρότες και το μπλόκο της Νίκαιας που εκφράζεται μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους και τις Ομοσπονδίες στηρίζουμε αυτόν τον αγώνα, ο οποίος είναι αγώνας και για μας. Η δημόσια Υγεία είναι ένα αγαθό που και εμείς το έχουμε ανάγκη και σίγουρα κάποιες φορές, έτσι τα φέρνει η ζωή, θα περάσουμε από εκεί. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται από την ΕΕ και την κυβέρνηση θέλουν την κατάργηση της δημόσιας Υγείας. Όλος ο λαός θέλει να έχει δημόσια Υγεία. Εμείς ως μπλόκο της Νίκαιας συνεχίζουμε τον αγώνα για την επιβίωση των αγροτών και όχι μόνο». 

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης, το Συντονιστικό των Νοσοκομείων έκανε ανοιχτή συνέλευση στο κτίριο Κατσίγρα στην πλατεία Ταχυδρομείου. Διαβάστε την ανακοίνωση που εξέδωσε εδώ: tinyurl.com/hb88rwg. 

 

Στην Αθήνα 15 Μάρτη 

Οι υγειονομικοί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με τον αέρα από το νέο επιτυχημένο Καραβάνι της Υγείας. Η ΠΟΕΔΗΝ αποφάσισε (όπως μάθαμε μετά από επικοινωνία με το προεδρείο της Ομοσπονδίας καθώς η επίσημη ανακοίνωση δεν είχε κυκλοφορήσει όταν γραφόταν το κείμενο) ότι προχωρά σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση υγειονομικών στις 15 Μάρτη με πανελλαδική συγκέντρωση στις 12μες στην πλατεία Μαβίλης. Για τα νοσοκομεία της Αθήνας έχει κηρυχτεί στάση εργασίας από τις 11πμ έως τις 3μμ.

Επίσης, αποφασίστηκε ότι επόμενος σταθμός του Καραβανιού της Υγείας θα είναι τα Γιάννενα όπου θα οργανωθεί διαδήλωση στις 26 Απρίλη. Η απόφαση της ΠΟΕΔΗΝ ανοίγει το δρόμο για να αποφασίσει απεργία και η ΟΕΝΓΕ, η Ομοσπονδία των γιατρών, η οποία έκανε Γενικό Συμβούλιο στις 2/2, ενώ βάζει πίεση και στην ΑΔΕΔΥ να καλύψει τις κινητοποιήσεις απεργιακά. 

Η Ζαννέτα Λυσικάτου, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της 

ΟΕΝΓΕ και του Συντονιστικού των Νοσοκομείων, μας είπε: «Πήραμε αποφάσεις για διάφορα ζητήματα. Για τους ειδικευόμενους και τις εξετάσεις τους αποφασίσαμε ότι απορρίπτουμε το κείμενο του ΚΕΣΥ (σ.σ. Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας), καθώς βάζει νέα εμπόδια στους νέους γιατρούς. Ζητάμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Η Εκτελεστική Επιτροπή που θα συνεδριάσει στις 10 Φλεβάρη έχει να αποφασίσει για τη συνέχεια των κινητοποιήσεων. 

Από τη δική μας μεριά προτείναμε: να οριστεί 24ωρη απεργία για όλα τα ζητήματα από τις προσλήψεις μέχρι το ασφαλιστικό σε συντονισμό με την ΠΟΕΔΗΝ. Να οργανωθούν κλιμάκια γιατρών που θα επισκεφτούν τους πρόσφυγες. Μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ θα επισκεφτούμε τα στρατόπεδα στη Μαλακάσα και τον Ελαιώνα στις 18 και 19 Φλεβάρη αντίστοιχα, στις 4μμ. Προτείναμε ακόμα να οργανωθεί διάβημα στο υπουργείο Υγείας για τους νεκρούς πρόσφυγες και να απαιτήσουμε να ανοίξουν οι πόλεις και οι δομές της υγείας για όλους τους πρόσφυγες».  

 

Αγ.Σάββας και Γεννηματάς

Γενική Συνέλευση οργανώνουν οι εργαζόμενοι στον Άγιο Σάββα την Τετάρτη 8 Φλεβάρη στη 1μμ, στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου. 

Θυμίζουμε ότι την Τρίτη 31 Γενάρη είχαν προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοίκηση καθώς για να λειτουργήσει το διπλανό Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας μεταφέρεται προσωπικό από το νοσοκομείο. 

Αποτέλεσμα αυτής της κίνησης είναι να κινδυνεύει με κλείσιμο η Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας του νοσοκομείου, ενώ αυξάνει η εντατικοποίηση της δουλειάς για το προσωπικό.  

Την ίδια μέρα ΓΣ θα γίνει και στο Νοσοκομείο Γεννηματάς, στις 12 το μεσημέρι στο ανατολικό αμφιθέατρο με θέμα τις επικείμενες συγχωνεύσεις, το ασφαλιστικό των γιατρών και τη συνέχεια των κινητοποιήσεων. 

• Επίσχεση εργασίας ξεκινούν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ από την Τετάρτη 8/2 για δεδουλευμένα.