Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
ΕΡΤ: Καμιά προβολή των νεοναζί δολοφόνων

Ραδιομέγαρο, 6 Φλεβάρη

Νέα διαμαρτυρία ενάντια στην προκλητική προβολή της Χρυσής Αυγής από την ΕΡΤ πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 6 Φλεβάρη στο Ραδιομέγαρο, με πρωτοβουλία της ΚΕΕΡΦΑ και του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια. Στην κινητοποίηση, που κατέληξε σε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΡΤ Δ.Τσακνή, συμμετείχαν επίσης αντιπροσωπεία της ΠΟΣΠΕΡΤ, εργαζόμενοι της ΕΡΤ και μέλη του δημοτικού σχήματος στην Αγία Παρασκευή “Φυσάει Κόντρα”.

Αφορμή της διαμαρτυρίας ήταν η μετάδοση από την ΕΡΤ, για ακόμα μια φορά, ολόκληρης της συγκέντρωσης μίσους της ναζιστικής οργάνωσης για τα Ίμια, κίνηση που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. “Καμιά προβολή των δολοφόνων της ΧΑ” έγραφε το πανό του “Φυσάει Κόντρα”, “Όλοι/ες στις 18 Μάρτη στη διεθνή κινητοποίηση κατά του ρατσισμού και του φασισμού” συμπλήρωνε το πανό της ΚΕΕΡΦΑ που αναρτήθηκαν στην είσοδο του Ραδιομέγαρου.

Στην προσπάθειά τους να μπουν στο χώρο και να πραγματοποιήσουν συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΡΤ, οι συγκεντρωμένοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανή αστυνομικό έλεγχο. Η αστυνομική δύναμη (ένστολοι και με πολιτικά) αρνιόταν για ώρα στην αντιπροσωπεία να μπει στο Ραδιομέγαρο, προσπάθησε να περιορίσει τον αριθμό των μελών της, ενώ προχώρησε και σε έλεγχο... των σημαιών της ΚΕΕΡΦΑ (!). Έτσι υποδέχτηκε η Διοίκηση της ΕΡΤ τους συγκεντρωμένους. Ωστόσο δεν κατάφερε να αποτρέψει την είσοδό τους.

Στη συνάντηση με τον Τσακνή, ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης πήρε πρώτος το λόγο λέγοντας ανάμεσα σε άλλα: “Εκτός του ότι προσωπικά είμαι μέλος της ΚΕΕΡΦΑ, θέλω να πω ότι η Ομοσπονδία των εργαζόμενων της ΕΡΤ και όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ παλεύουμε τη φασιστική απειλή και το ρατσιστικό λόγο. Μέσα από τα θεσμικά μας όργανα θα πάρουμε αποφάσεις ότι όποτε είναι να προβληθεί η Χρυσή Αυγή θα προσπαθήσουμε να κάνουμε απεργίες, να αποτρέπουμε την μετάδοσή της. Θέλουμε να έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με τα κινήματα και την κοινωνία, αυτούς τους ανθρώπους δηλαδή που ήταν πυλώνας του αγώνα εναντίον του μαύρου της ΕΡΤ και της δημοκρατίας. 

Να το αποτρέψουμε

Εμείς φασιστικές απειλές δε δεχόμαστε από όπου κι αν προέρχονται και κυρίως από τη Χρυσή Αυγή. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη Διοίκηση αν θέλετε να στηρίξετε τέτοιες λογικές. Αν δε θέλετε αυτή τη συμπόρευση μπορούμε και μόνοι μας με τους θεσμικούς μας ρόλους να το αποτρέψουμε, είτε με απεργίες, είτε με στάσεις εργασίας, είτε με διαδηλώσεις”.

Παρέμβαση έκαναν επίσης ο Τάσος Αναστασιάδης, υπεύθυνος του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια και ο Θάνος Ανδρίτσος, δημοτικός σύμβουλος με το “Φυσάει Κόντρα” που επανέλαβαν την απαίτηση να σταματήσει η προκλητική μετάδοση των “δραστηριοτήτων” της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης.

Ο πρόεδρος της ΕΡΤ παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος η προβολή της συγκεκριμένης εκδήλωσης ρατσιστικού και φασιστικού κηρύγματος μίσους της Χρυσής Αυγής, αλλά αρνήθηκε, για άλλη μια φορά, να ικανοποιήσει το αίτημα για οριστική διακοπή της προβολής της. Επανέλαβε την ήδη ανακοινωμένη πρόθεσή του για συγκρότηση, σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΕΣΡ, επιτροπής που θα ελέγχει στο βαθμό που μπορεί τις εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής και θα αποφασίζει αν το υλικό είναι “μεταδόσιμο”. Στη δικαιολογημένη αντίδραση ότι αυτό δεν σημαίνει τίποτα άλλο από ξέπλυμα των νεοναζί, επέμεινε στη ανάγκη σεβασμού των νομικών υποχρεώσεων εκ μέρους της Διοίκησης. Όσο για τις υποσχέσεις του, μετά από πρόταση εργαζόμενων της ΕΡΤ, για προβολή εβδομαδιαίας εκπομπής για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, αυτές μένει να φανούν στην πράξη.

Είναι φανερό ότι η Διοίκηση της ΕΡΤ θα συνεχίσει την προβολή της ναζιστικής συμμορίας. Μόνο η κλιμάκωση της μάχης από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ και το αντιφασιστικό κίνημα μπορεί να την πετάξει οριστικά έξω από το πρόγραμμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

 

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ έχουν τη δύναμη

Αυτός που μπορεί να σταματήσει την προβολή της Χρυσής Αυγής από την ΕΡΤ είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Η απόφαση της ΠΟΣΠΕΡΤ για δυναμικές συνδικαλιστικές πρωτοβουλίες είναι το πρώτο βήμα για να μπορέσουν να μπλοκάρουν τη μετάδοση ομιλιών, δηλώσεων, συνεντεύξεων κλπ των βουλευτών και στελεχών της ναζιστικής οργάνωσης.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας: “Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, μαζί με την κοινωνία, παλέψαμε ενάντια στο μαύρο και τον φασισμό για δύο χρόνια, παλέψαμε για την δημοκρατία και αν χρειαστεί θα το κάνουμε ξανά τώρα. Γιατί εμείς παλεύαμε να γίνει «η ΕΡΤ η φωνή της αγωνιζόμενης κοινωνίας και των εκφραστών της» και όχι του κάθε ναζιστικού μορφώματος. Καλούμε τη Διοίκηση της ΕΡΤ πρωτίστως, αλλά και των άλλων ΜΜΕ να εναρμονιστούν με την κοινωνία, με τους δημοκρατικούς θεσμούς και με τη θέληση όλων των εργαζομένων και της ΕΡΤ, ώστε να μην ξαναπροβληθεί η δράση αυτής της εγκληματικής οργάνωσης, γιατί διαφορετικά θα προβούμε σε συνδικαλιστικές δυναμικές πρωτοβουλίες, τέτοιες που να σταματούν την προβολή της”.

Είναι μια απόφαση που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε εργαζόμενο, σε όποιο πόστο κι αν βρίσκεται, να αρνηθεί την κάλυψη της Χρυσής Αυγής. Από τον οδηγό, τον καμεραμάν και όλα τα μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου που καλούνται να πάνε και να βιντεοσκοπήσουν τις “δράσεις” της μέχρι τον τεχνικό που κάνει το μοντάζ και το δημοσιογράφο που υποχρεώνεται από τη Διοίκηση να την προβάλει στις ειδήσεις ή την εκπομπή του. Ο έλεγχος του προγράμματος από τους εργαζόμενους είναι ο τρόπος για να σπάσει η κάλυψη των νεοναζί δολοφόνων.

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ έχουν ήδη τέτοια εμπειρία αντίστασης. Όχι μόνο όταν, το βράδυ των βουλευτικών εκλογών του Μάη του 2012 που η Χρυσή Αυγή έμπαινε στη Βουλή και ο Γερμενής τους φώναζε “εγέρθητου”, εκδήλωναν την αντίδρασή τους. Αλλά ακόμα περισσότερο μετά τη δολοφονία Φύσσα, όταν βουλευτές, στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής οδηγούνταν στη φυλακή. Το Γενάρη του 2014, όλοι οι δημοσιογράφοι και τα τηλεοπτικά συνεργεία που κάλυπταν την προφυλάκιση των βουλευτών Γερμενή, Ηλιόπουλου και Μπούκουρα στα δικαστήρια άφησαν στο πάτωμα τα μικρόφωνα μπροστά σε έναν αποσβολωμένο Ηλία Κασιδιάρη. 

Αυτή ήταν η απάντησή τους στις προκλητικές δηλώσεις του χρυσαυγίτη βουλευτή, που είχε επιλέξει να ξεκινήσει τη δήλωσή του με επίθεση στα ΜΜΕ, του ίδιου που λίγες βδομάδες νωρίτερα, αμέσως μετά την απόφαση να μην κριθεί προφυλακιστέος, κλώτσαγε και έριχνε μπουνιές σε όποιον καμεραμάν ή φωτογράφο έβρισκε μπροστά του. Αυτή είναι και τώρα η δύναμη που μπορεί να κλείσει τα μικρόφωνα στη Χρυσή Αυγή.