Εκπαίδευση και Νεολαία
Μαθητές: Ενάντια στην εντατικοποίηση και τον ρατσισμό

13/2, Μαθητική διαδήλωση στην Αθήνα

Σε διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας προχώρησαν εκατοντάδες μαθητές από μια σειρά σχολεία της Αττικής τη Δευτέρα 13 Φλεβάρη. Η μαθητική πορεία ξεκίνησε στα Προπύλαια και βάδισε προς το Σύνταγμα ξεσηκώνοντας με το δυναμισμό της όλους τους περαστικούς.

Στο στόχαστρο των μαθητών βρέθηκαν οι νέες μνημονιακές επιθέσεις της κυβέρνησης που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, όπως η κατάργηση των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων αλλά και η μεταφορά των ενδοσχολικών εξετάσεων πριν τις πανελλαδικές. Τόσο το πρώτο μέτρο που δεν επιτρέπει στους μαθητές ούτε να αρρωστήσουν κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών στερώντας τους μια δεύτερη ευκαιρία όσο και το δεύτερο που επιβάλει ένα εξοντωτικό πρόγραμμα πριν τις βασικές για το μέλλον τους εξετάσεις, βάζουν ακόμα μεγαλύτερους φραγμούς στην είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτά ανέδειξαν οι μαθητές στις ομιλίες και τα συνθήματά τους, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση της Παιδείας, τις ελλείψεις καθηγητών και όλα τα μνημονιακά χτυπήματα.

Αιχμή της κινητοποίησης ήταν και η μάχη για την ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία, ενάντια στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Ο ένας μετά τον άλλο οι μαθητές έφερναν παραδείγματα από τη δράση τους στα σχολεία όπως αναρτήσεις πανό που καλοσώριζαν τα παιδιά των προσφύγων ενώ καταδίκαζαν την πρόσφατη επιχείρηση της Χρυσής Αυγής στο σχολείο του Περάματος. Στις πρώτες γραμμές της διαδήλωσης ξεχώριζε το αυτοσχέδιο πλακάτ μαθήτριας “Εξω οι ναζί από τα σχολεία”.

Πίσω από τις Συντονιστικές Επιτροπές Αθήνα-Πειραιά-ΕΠΑΛ, οργανωμένα με τα πανό τους συμμετείχαν μαθητές από σχολεία της Αθήνας, του Περιστεριού, της Καισαριανής, του Παπάγου, του Ν. Ηρακλείου, το ΕΠΑΛ Σιβιτανίδειου. Ενώ με πανό και πικέτες διαδήλωσαν και οι μαθητές Anticapitalista μοιράζοντας σε όλους προκηρύξεις για τις εκδηλώσεις-διαδηλώσεις στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των προσφύγων το Σαββατοκύριακο 18-19/2 καθώς και για τη διεθνή μέρα δράσης ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες στις 18 Μάρτη.

Το προηγούμενο διάστημα μια σειρά σχολεία της Αττικής προχώρησαν σε τοπικές διαδηλώσεις αλλά και καταλήψεις ενάντια στα νέα σχέδια του υπουργείου Παιδείας. Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν τόσο με μαθητική διαδήλωση έξω από το υπουργείο στις 3 Φλέβάρη όσο και με το συλλαλητήριο της Δευτέρας που έδωσαν έναν κεντρικό χαρακτήρα στις διαμαρτυρίες. Ήδη νέα διαδήλωση έχει καλεστεί από μαθητές στις 3 Μάρτη στις 11πμ στα Προπύλαια.

Νέο κάλεσμα

Όπως αναφέρει το νέο κάλεσμα που υπογράφεται από το Συντονιστικό μαθητών Αττικής: “Την Παρασκευή (3/2/21017) μαθητές σχεδόν απ' όλη την Αττική μαζευτήκαμε έξω από το Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να διαμαρτυρηθούμε για τις νέες τροποποιήσεις που πάνε να εφαρμόσουν. Εκεί 29 μαθητές (ένας αντιπρόσωπος από κάθε σχολείο) μπήκαμε μέσα στο κτίριο έχοντας ως στόχο να λάβουμε ορισμένες απαντήσεις για τις προθέσεις και τις αλλαγές του εκπαιδευτικού συστήματος. Η συζήτηση δεν οδήγησε πουθενά, η στάση των υπευθύνων του υπουργείου δε βοηθούσε στη δημιουργία ενός γόνιμου διαλόγου. Σε κάθε ερώτηση μας επαναλάμβαναν συνεχώς ανούσιες απατνήσεις. 

Παράλληλα όση ώρα εμείς συζητούσαμε, τα παιδιά έξω από το υπουργείο φώναζαν συνθήματα όπως 'το σύστημα που φτιάχνετε βρωμάει αδιαφορία, όχι πια πειράματα μέσα στα σχολεία' κ.α., με κορύφωση να καταφέρουν να εισέλθουν εντός του προαυλίου αλλά και λίγο μετά εντός της αίθουσας όπου συζητούσαμε. Παρόλα αυτά, ούτε με αυτή την ενέργεια βρέθηκε κάποια λύση... καλούμε μαθητές, φοιτητές, καθηγητές και γονείς από όλη την Αττική την Παρασκευή 3 Μαρτίου στις 11πμ, στη συγκέντρωσή μας στα Προπύλαια (σταθμός 'Πανεπιστήμιο', γραμμή 2 του μετρό) προκειμένου να διεκδικήσουμε το δικαίωμα της σωστής εκπαίδευσής μας”. 

 

 
Τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις-διαδηλώσεις στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων που καλεί η ΚΕΕΡΦΑ σε Μαλακάσα, Ελληνικό, Ελαιώνα και Σχιστό το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Φλεβάρη οργανώνουν οι μαθητές Anticapitalista σε μια σειρά σχολεία της Αττικής.

Στη μαθητική διαδήλωση της Δευτέρας 13 Φλεβάρη (βλέπε δίπλα) συναντήσαμε τη Μαρία από το Ζάννειο Λύκειο Πειραιά και τη Λήδα από το 2ο ΓΕΛ Βριλησσίων. 

“Είμαστε σήμερα στην πορεία για να περάσουμε ένα μήνυμα, ότι είμαστε κατά των ενεργειών της κυβέρνησης, ότι θα καταργηθούν οι επαναληπτικές πανελλαδικές, ότι οι ενδοσχολικές θα έρθουν πιο νωρίς”, μας είπε η Μαρία, “Είμαστε εδώ επίσης για να υποστηρίξουμε τους πρόσφυγες, να ανοίξουμε τα σχολεία μας για τα παιδιά τους, να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Την Κυριακή 19/2 θα επισκεφτούμε με την ΚΕΕΡΦΑ το στρατόπεδο στο Σχιστό και προσπαθούμε να μαζέψουμε τρόφιμα και άλλα είδη για να πάμε στους πρόσφυγες. Κάνουμε συζητήσεις με τους συμμαθητές μας για όλα αυτά με στόχο να συμμετέχουμε και στο συλλαλητήριο στις 18 Μάρτη”.

“Διαμαρτυρόμαστε σήμερα για τις αποφάσεις που παίρνει το υπουργείο για τις πανελλήνιες και τις ενδοσχολικές. Θέλουμε λεφτά για την παιδεία, θέλουμε να μπουν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία”, μας είπε η Λήδα, “Οργανώνουμε τη διαδήλωση στις 18 Μάρτη, θα κατέβουμε στην πορεία. Το Σάββατο 18/2 θα είμαστε στην επίσκεψη στο στρατόπεδο στη Μαλακάσα, θα πάμε πράγματα στους πρόσφυγες, θα ενημερώσουμε και το 15μελές γι'αυτό. Πρέπει να συνεχίσουμε δυναμικά να διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν”.