Διεθνή
Παρίσι: Δικαιοσύνη για τον Τεό, όλοι στις 19 Μάρτη

Η οργή της νεολαίας μεγαλώνει στις λαϊκές γειτονιές! Σε απάντηση στο βιασμό του Τέο, ενός μαύρου νεαρού από προάστιο του Παρισιού πριν 10 μέρες, από διαπιστευμένους βασανιστές, πολλαπλασιάζονται οι διαδηλώσεις αγανάκτησης και αλληλεγγύης.

Ένα ειδεχθές έγκλημα: ενώ εναντιωνόταν ειρηνικά σε εξακρίβωση που του γινόταν εξαιτίας του χρώματος του, ο Τέο, ένας νεαρός από τα προάστια του Ωλναί στο Παρίσι, που είχε κερδίσει τον σεβασμό της γειτονιάς του και δεν είχε προηγούμενα προβλήματα με την αστυνομία, οι μπάτσοι του έκαναν βιαία προσαγωγή, τον κτύπησαν άγρια και τον βίασαν με ένα γκλομπ. Οι βασανιστές του συνέχισαν τα χτυπήματα και τα ρατσιστικά σχόλια και μέσα στο αυτοκίνητο που τον πήγαινε στο αστυνομικό τμήμα, μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο που τον πήγε στο νοσοκομείο όπου υπεβλήθη κατεπειγόντως σε μακρά χειρουργική επέμβαση. Παραμένει ως και σήμερα νοσηλευόμενος.

Χωρίς δικαιοσύνη.. δεν υπάρχει ειρήνη! Αυτή η βάρβαρη πράξη, αυτός ο βιασμός, που έγινε από αστυνομικούς  που «εγγυώνται τη δημόσια τάξη» προκάλεσε τεράστια οργή, που τη δυνάμωσε το αίσθημα της ατιμωρησίας των βασανιστών, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι και καλύπτονται από την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων που τολμάει να λέει για «βιασμό από ατύχημα»!

Οι διαδηλώσεις περιορισμένες αρχικά στα  προάστια του Παρισιού, πολλαπλασιάζονται (Παρίσι, Μπορντώ, Τουλούζ, Μασσαλία, Ρουέν…). Σε όλες χαραγμένη η ανάμνηση των πολλαπλών εγκλημάτων της αστυνομίας από το 2005, όταν η νεολαία των λαϊκών γειτονιών είχε ξεσηκωθεί μετά τη δολοφονία των Ζύεντ και Μπουνά.

Με την ευκαιρία της παγκόσμιας μέρας πάλης ενάντια στον ρατσισμό, θα γίνει στο Παρίσι μια πορεία για τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια, που οργανώνεται από πολλές συλλογικότητες, «ενάντια στο ρατσισμό, την αστυνομική βία, την περιφρόνηση, το κυνήγι των μεταναστών».

Αυτή η πορεία θα είναι ευκαιρία για τους ακτιβιστές του κινήματος της περασμένης άνοιξης και του καλοκαιριού να ξαναβγούν στο δρόμο, να ενώσουν τις μάχες μέσα από ένα «μέτωπο του όχι» όλων εκείνων που δεν αντέχουν πια να ζουν σε μια χώρα σε διαρκή κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η σοβαρή πολιτική κρίση που προκλήθηκε από την ήττα του κυβερνητικού σοσιαφιλελευθερισμού, και την απονομιμοποίηση στα μάτια του κόσμου μιας δεξιάς μπλεγμένης στη διαφθορά και την κατάχρηση, ανοίγουν το δρόμο στο Εθνικό Μέτωπο. Οι εκλογές δεν θα λύσουν το πρόβλημα.  

Ο δρόμος είναι η λύση, όχι οι εκλογές! Όλοι και όλες μαζί στις 19 Μάρτη!

Alain Pojolat, μέλος του NPA