Η ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 24Φ - Σείστηκε η Αθήνα

«Εγινε μια σημαντική προσπάθεια με τις περιοδείες στους χώρους. Το κλίμα συναίνεσης που υπήρχε πριν έχει πάει περίπατο. Οι εργαζόμενοι αγανακτούν, το ζήτημα είναι να υπάρξει μια διαφορετική προοπτική και να κατεβούμε στους δρόμους» μας είπε ο Νίκος Καββαδάς, πρόεδρος του Συνδικάτου Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά. «Σήμερα δώσαμε μια δυναμική απάντηση σαν Σωματείο με την συγκέντρωση και απεργιακή φρουρά στη Βιοκλινική του Πειραιά που είχαμε οκτώ απολύσεις. Είχαμε μια καλή συμμετοχή και μια πολύ καλή επαφή με τους εργαζόμενους του χώρου, τρεις εργαζόμενοι γράφτηκαν στο σωματείο.

Θέλουμε και στον Πειραιά, μαζί με άλλα σωματεία να δημιουργήσουμε ένα πλατύ μέτωπο ενάντια στο πρόγραμμα σταθερότητας και να συσπειρώσουμε ευρύτερα κομμάτια κόσμου».

Σε μια σειρά χώρους η μέρα ξεκίνησε με συγκεντρώσεις και απεργιακές φρουρές στις εισόδους των εργασιακών χώρων από τα γραφεία της ΜΕΤΚΑ, που πρόσφατα απόλυσε τρεις εργαζόμενους στο Βόλο, μέχρι το υπουργείο Βιομηχανίας.

Τα πρώτα τρένα του ΗΣΑΠ που άρχισαν να κυκλοφορούν στις 10πμ γέμιζαν από απεργούς με τα πανώ και τις ντουντούκες στα χέρια, όπως στο σταθμό στο Ν. Ηράκλειο οι εργαζόμενοι του Δήμου, στη Ν. Ιωνία οι εργαζόμενοι από το Αγία Ολγα και το Δήμο. Ένα συνεργείο της Εργατικής Αλληλεγγύης τριγυρνούσε στα βαγόνια μοιράζοντας υλικό και καλώντας στη συγκέντρωση.

Στις 9-10 το πρωί άρχισαν οι πρώτες προσυγκεντρώσεις. Στην πλατεία Καραϊσκάκη, οι εργαζόμενοι στους Δήμους είχαν αρχίσει να έρχονται με τα πόδια, μηχανάκια ή αυτοκίνητα. Οι εργαζόμενοι των Δήμων του Κερατσινίου και του Αγίου Δημητρίου έφτασαν με δημοτικά πούλμαν που είχαν βάλει οι Σύλλογοι Εργαζόμενων. Πάνω από 500 εργαζόμενοι ανηφόρησαν προς το Μουσείο φωνάζοντας «και σήμερα και αύριο και όσο χρειαστεί, είμαστε όλοι απεργοί» με τα πανό των συλλόγων των δήμων Ρέντη, Αγίου Δημητρίου, Αγίας Παρασκευής, Νέας Σμύρνης, τα Σωματεία Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αθήνας. Στη μέση της οδού Μάρνης συναντήθηκαν με την προσυγκέντρωση της ΓΕΝΟΠ και έφτιαξαν ένα μεγάλο κοινό μπλοκ με τους εργαζόμενους της ΔΕΗ που φώναζαν: «Όχι άλλες περικοπές, την κρίση να πληρώσουν οι καπιταλιστές».

Πιο πριν με ένα μαζικό μπλοκ και τρία πανώ τον ίδιο δρόμο είχαν ανέβει οι απεργοί της ΠΟΣΤ που κατευθύνθηκαν στο Πεδίο του Αρεως. Εκεί βρέθηκαν με τα πανώ τους οι εργαζόμενοι της Speedex και της ACS. «Είσαστε η κρίση, είμαστε η λύση» έγραφε το πανώ του «Σωματείου εργαζομένων σε φάρμακα, χημικά, καλλυντικά» που βρίσκονταν πιο δίπλα. Στο Πεδίο του Αρεως ήταν με τα πανώ τους: Οι ηλεκτροτεχνίτες, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Πετρέλαια και τη Χημική βιομηχανία, το Εργατικό Κέντρο Ναυπάκτου, η Ομοσπονδία Επιμελητών Κτηρίων με το πανώ «Χρόνια τώρα τραπεζίτες και λαμόγια κλέβουν τα λεφτά μας όλα».

Ομοσπονδίες

Οι εργαζόμενοι της OME ΕΥΔΑΠ, η ΟΜΕ-ΟΤΕ, οι εργαζόμενοι στα Τσιμέντα, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στη Λαχαναγορά, οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, το Σωματείο Eργαζομένων NEOSET με πανό «Όχι στο φασισμό της NEOSET», η ΟΤΟΕ, οι Σύλλογοι αναπληρωτών εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, οι Οδηγοί Φορτηγών. Χαιρετισμοί αλληλεγγύης στην απεργία έφτασαν από πολλά συνδικάτα από Γερμανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Τσεχία, Ισπανία, Ουγγαρία, Σερβία, Βρυξέλλες, Τουρκία, κ.α.

Η προσυγκέντρωση του Μουσείου εξελίχθηκε στο πιο μεγάλο και δυναμικό μπλοκ του απεργιακού συλλαλητήριου. Στην Πατησίων και Μάρνη, προς το Πεδίο του Αρεως, συγκεντρώθηκαν με τα πανώ τους οι εργαζόμενοι από τα ΜΜΕ. Οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ, η ΕΠΗΕΑ, η EΣHEA, η ΠΟΕΣΥ, η ΕΤΕΡ, η ΠΟΣΠΕΡΤ, η Ενωση Φωτορεπόρτερ, οι Financial Crimes. «Η συμμετοχή στην απεργία είναι μεγάλη. Εδώ έχουμε κόσμο περισσότερο από άλλες φόρες, θα πρέπει να έχουμε ακόμα περισσότερο» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Ειρήνη Φωτέλλη, εργαζόμενη στην ΕΡΤ. «Οι μισθοί μας δεν γίνεται να παγώσουν, εκεί που βρίσκονται. Δεν έχει γίνει και καμιά κίνηση όσον αφορά τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων».

«Πρέπει να πάρει το μήνυμα η κυβέρνηση, η ΕΕ και γενικότερα όλοι οι ιθύνοντες ότι τα λεφτά να πάνε να τα βρούνε σε αυτούς που τα έχουνε κλέψει. Πρέπει να υπάρξει ένα πλατύ μέτωπο ενάντια στις απολύσεις, ενάντια στην απορύθμιση των συλλογικών μας συμβάσεων με έναυσμα αυτήν την κρίση. Δεν αντιμετωπίζουμε οι εργαζόμενοι την κρίση ως ´φταίξαντες´, άλλοι έφταιξαν, αυτοί να πληρώσουν και αυτούς ας βρει η κυβέρνηση και να κοιτάξουν πολύ κοντύτερά τους» μας λέει ο Δημήτρης Καμαρινόπουλος πρόεδρος της ΕΤΕΡ.

«Σήμερα η απεργία ήταν καθολική. Δεν λειτούργησε τίποτα. Στο χώρο των ΜΜΕ όλοι ξέρουν τι συμβαίνει γιατί είμαστε οι πρώτοι που παίρνουμε την πληροφόρηση και πολλές φορές ξέρουμε και το παρασκήνιο που δεν το ξέρει ο υπόλοιπος κόσμος. Γι´ αυτό και συμμετέχουν όλοι. Πρέπει να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας, στις 16 του μηνός που θα έρθουν οι εκδορείς της ΕΕ, θα πρέπει να έχουμε μια πολύ πιο σκληρή αντιμετώπιση, να γίνει μια κλιμάκωση από τώρα» δήλωσε ο Μανώλης Τρίκκας, μέλος της ΕΤΙΤΑ. Λίγο πιο μπροστά είναι συγκεντρωμένοι οι εργαζόμενοι από το Σωματείο στη Wind και το Σωματείο Εργαζομένων στην Intracom με δύο πανώ.

Δεκάδες πανώ

Ακολουθούν δεκάδες πανώ συλλόγων ανάμεσά τους αυτά του Σύλλογου Εργαζομένων ΕΟΦ, του Σωματείου Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ, τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, τα πανώ των Εργαζόμενων Νοσοκομείου Αγία Ολγα, των Εργαζόμενων Νοσοκομείου Κορίνθου, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αγία Σοφία και του Τζάνειου νοσοκομείου, το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Πειραιά, οι Λιθογράφοι, η Επιτροπή Συνδικαλιστών και Σωματείων με πανώ συμπαράστασης στους εργαζόμενους της ELITE.

«Παίρνει ο κόσμος συντάξεις, δεν αναπληρώνεται το προσωπικό που φεύγει και δουλεύει ένας για τρεις, κόβουν τα ρεπό, τις άδειες. Είναι πολύ λίγα τα λεφτά που παίρνουμε εμείς για να τα κόψει, εγώ δουλεύω όλο νύχτες και παίρνω μέχρι 320 ευρώ. Να τα πάρει από τους μεγάλους, να κόψει το κεφάλι του» μας λένε η Σοφία και η Ειρήνη, εργαζόμενες στο νοσοκομείο Κορίνθου.

«Ηδη από τη συνέλευση των εργαζομένων του νοσοκομείου στις 8 Φλεβάρη είχε αποφασιστεί να κατέβουμε στην επόμενη απεργιακή συγκέντρωση. Τη Δευτέρα έγινε και η συνέλευση των γιατρών. Εγινε μεγάλη συζήτηση για το αν θα πρέπει να ανεχτούμε τις θυσίες που θέλουν να μας επιβάλλουν. Τελικά η συνέλευση αποφάσισε το ίδιο. Σήμερα βρεθήκαμε όλοι στο νοσοκομείο ανοίξαμε το πρωί το πανώ στην είσοδο και μετά κατεβήκαμε στην πορεία» προσθέτει ο Χρίστος Αργύρης, αγροτικός γιατρός στο Νοσοκομείο Κορίνθου.

«Η κατάσταση στο χώρο της Ψυχικής Υγείας είναι χάλια. Εχουμε να πληρωθούμε τρεις μήνες, δεν χρηματοδοτήθηκε ο τομέας μας, έχουμε πρόβλημα και εμείς και φυσικά οι ασθενείς» μας είπε η Μαρία από το μπλοκ των εργαζόμενων στην Ψυχική Υγεία που συμμετείχε μαζικά στη συγκέντρωση.

Κατά γενική ομολογία, το πιο ζωντανό από όλα, ήταν το μπλοκ της ΚΕΕΡΦΑ και των μεταναστών και προσφύγων από τη Σενεγάλη, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, την Τουρκία. Στο Μουσείο επίσης βρέθηκαν οι μαθητές Αnticapitalista, το ΣΕΚ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι οργανώσεις της Εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, η ΕΜΔΥΔΑΣ, ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων, οι εργαζόμενοι στα Τελωνεία, οι Βιβλιοϋπάλληλοι, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, ο ΣΕΦΚ, o ΣΥΡΙΖΑ, το Σωματείο Εργαζομένων στα Τηλεφωνικά Κέντρα του ΟΤΕ.

Αναμφίβολα ένα από τα πιο μεγάλα και ζωηρά μπλοκ ήταν αυτό των εκπαιδευτικών: Χιλιάδες καθηγητές και δάσκαλοι βάδισαν με τα πανώ της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ, των Αδιόριστων και Ωρομίσθιων, τη Συσπείρωση Πανεπιστημιακών και των δεκάδων ΕΛΜΕ και Διδασκαλικών συλλόγων που συμμετείχαν στη συγκέντρωση με τύμπανα, αυτοσχέδια πλακάτ και χάπενινγκ.

Η πορεία ξεκίνησε, έχοντας στην κορφή της, μετά το κεντρικό πανώ της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, τους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με δύο πανώ, ενώ ακολούθησε η ΟΙΕΛΕ, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΙΚΑ Αττικής, η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, η ΟΣΥΟ, και η ΕΜΔΥΔΑΣ και αμέσως μετά το μπλοκ του Μουσείου έχοντας μπροστά το πανώ του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων.

Όταν αυτό το μπλοκ έφτασε μέσω Σταδίου στο Σύνταγμα δέχτηκε αναίτια επίθεση από Διμοιρίες των ΜΑΤ που επιδίωξαν να μπούνε ανεπιτυχώς στην πορεία, αλλά απωθήθηκαν από τους διαδηλωτές στην Καραγιώργη Σερβίας. Από εκείνη τη στιγμή και πέρα, τα ΜΑΤ δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή να προβοκάρουν, να ρίχνουν χημικά και να προσπαθούν να διαλύσουν την πορεία, κόβοντάς την σε πολλά κομμάτια. Όμως το μέγεθος και η μαχητική διάθεση ήταν τόσο μεγάλη, ώστε η πορεία ολοκληρώθηκε με τους διαδηλωτές να καταλήγουν στην Ομόνοια και την προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει κλίμα «επεισοδίων» και «έντασης» να πέφτει στο κενό.

«Ρίξτε το Πρόγραμμα Σταθερότητας στα σκουπίδια» έγραφε το πανώ της Εργατικής Αλληλεγγύης.