Εργατικό κίνημα
Speedex: Η εντατικο­ποίηση σκοτώνει

Την 14η Φλεβάρη ο συνάδελφος Π.Β. έχασε τη ζωή του από ανακοπή πέφτοντας πάνω σε αυτοκίνητο. Ήταν ο δεύτερος θάνατος εργαζομένου από ανακοπή στη συγκεκριμένη εταιρεία μέσα σε πέντε χρόνια. 

Τα αίτια είναι η εντατικοποίηση της δουλειάς, δηλαδή περισσότερη δουλειά με λιγότερα άτομα, ταυτόχρονα με την κακή και αφόρητα πιεστική συμπεριφορά των αφεντικών. Ο συνάδελφος άφησε πίσω του δυο παιδιά 12 και 8 χρονών. Τα αφεντικά στη Speedex προσπαθούν να αυξήσουν τα κέρδη τους ξεζουμίζοντας τους εργαζομενους. Αυτό γίνεται σε όλες τις εταιρίες ταχυμεταφορών. 

Αυτά καταγγέλει και η ανακοίνωση που βγάλαμε με τον Συντονισμό Ενάντια στα Μνημόνια, και η οποία λέει μεταξύ άλλων: “Η εντατικοποίηση της δουλειάς, η πίεση των διευθυντών να βγει η δουλειά όσο πιο γρήγορα γίνεται και με το μικρότερο κόστος για την εταιρία, όλη αυτή η πιεστική καθημερινότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην Speedex, αλλά και στις υπόλοιπες εταιρίες ταχυμεταφορών, φτάνει στα άκρα το άγχος και την πίεση στους συναδέλφους...

Η εταιρία Speedex όπως και κάθε εταιρία ταχυμεταφορών, για να κρατήσει τα κέρδη της ψηλά, καλεί τους εργαζόμενους να πληρώσουν αυτοί, με την ζωή τους όπως αποδεικνύεται, την ανταγωνιστικότητα τους. Προσωπικό λείπει και δεν αρκεί για να βγει η δουλειά. Tα αφεντικά πιέζουν και οι εργαζόμενοι δίνουν τη ζωή τους στο δρόμο”.

Απαιτούμε από όλα τα σωματεία του χώρου να κάνουν δυναμική παρέμβαση για να μπει φρένο στα σχέδια των αφεντικών. Χρειάζεται να προχωρήσουμε σε απεργιακή κινητοποίηση. Χρειάζεται να γίνει άμεσα γενική συνέλευση από το σωματείο της Speedex για να παρθούν από όλους τους συναδέλφους συλλογικές αποφάσεις για τις επόμενες ενέργειες στο χώρο. 

Xρήστος Bαρβέρης, εργαζόμενος στην Speedex,
μέλος του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια