Διεθνή
HΠΑ: Το κίνημα απλώνεται

“Μέρα χωρίς Μετανάστες”

Το κίνημα ενάντια στον Τραμπ μέσα στις ΗΠΑ απλώνεται, συνδέεται με επιμέρους αγώνες και προκαλεί τριγμούς στην καρδιά του κατεστημένου. Στο στενό κύκλο των συμβούλων του προέδρου υπάρχουν διαφωνίες για το πώς να αντιπαρατεθούν με τις κινητοποιήσεις. Ενώ ο Τραμπ δεν μπορεί ούτε να ορίσει τους υπουργούς του με ησυχία. Την περασμένη βδομάδα οργανώθηκαν τρεις μεγάλες μέρες δράσης, την Πέμπτη “Μέρα χωρίς Μετανάστες”, την Παρασκευή μια “πανεθνική απεργία” και τη Δευτέρα διαδηλώσεις ενάντια στην “ημέρα του Προέδρου”.

Συνολικά πολλές δεκάδες χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους. Σε ολόκληρη τη χώρα έκλεισαν εργατικούς χώρους και διαδήλωσαν. Στη “Μέρα χωρίς μετανάστες” έγιναν μεγάλες κινητοποιήσεις από τη Βόρεια Καρολίνα ως το Τέξας, στο Σικάγο και το Ντιτρόιτ. Στο Λος Άντζελες οι κινητοποιήσεις κατάφεραν να κλείσουν ολόκληρα σχολεία.

Η “πανεθνική απεργία” της περασμένης Παρασκευής πήρε διαφορετικές μορφές σε διάφορα σημεία. Μια από τις οργανώτριες, η Σακίνα Μπράιαντ, μίλησε στην εφημερίδα Socilalist Worker του Λονδίνου για το τι έγινε στο Ρόνερτ Παρκ στην Καλιφόρνια: “Στην περιοχή μου εξελίσσονταν δέκα κινητοποιήσεις, και πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν. Σε όλη τη χώρα έρχονται αναφορές για εκατοντάδες κινητοποιήσεις με απίστευτη συμμετοχή κόσμου”.

Στις απεργίες της Παρασκευής πήραν μέρος και δικηγόροι. Ένας εκπρόσωπος της οργάνωσης νομικής υποστήριξης Λατινοαμερικάνων PRLDF λέει: “Το μεγαλύτερο μέρος των κινητοποιήσεων οργανώθηκαν από τη βάση και απλώθηκαν από στόμα σε στόμα”. 50 δικηγόροι πήραν μέρος στην απεργία στο Σεντ Λούι.

Οι ακτιβιστές ενάντια στην κατασκευή του αγωγού στην Ντακότα βγήκαν και αυτοί στους δρόμους τη μέρα της απεργίας. Η απεργία δεν καλέστηκε επισήμως από συνδικάτα, αλλά πολλοί συνδικαλιστές βρέθηκαν στο κέντρο της οργάνωσης και μπαίνουν οι βάσεις για μια δικτύωση που μπορεί να στηρίξει μεγαλύτερες κινητοποίησεις.

Απεργία

Οργανώσεις για τα δικαιώματα των μεταναστών, μαζί με τους οργανωτές των δράσεων της περασμένης Παρασκευής ήδη καλούν ακόμη μια “πανεθνική απεργία” την Πρωτομαγιά για να προχωρήσει το κίνημα.

Και σε μια ανακοίνωσή τους, οι οργανωτές της Πορείας Γυναικών καλούν “να ξαναενωθούμε στις γειτονιές μας για μια Μέρα Χωρίς Γυναίκες” στις 8 Μάρτη, τη Διεθνή Μέρα της Γυναίκας.

Στα Πανεπιστήμια, φοιτητές και εργαζόμενοι έκαναν αποχές και οργάνωσαν αντιμαθήματα. Ο Μάικλ Ντρέξλερ από το Πανεπιστήμιο Μπάκνελ της Πενσιλβάνια λέει “Πήραν μέρος πάνω από 200 άτομα την Παρασκευή”.

Την περασμένη βδομάδα ο Άντι Πάζντερ, που πέρα από ιδιοκτήτης πολλών αλυσίδων φαστ φουντ, είναι ο τύπος που είχε επιλέξει ο Τραμπ για Υπουργό Εργασίας, αποσύρθηκε από το Υπουργείο. Αυτό που τα ΜΜΕ δεν ανέδειξαν σχετικά με αυτή την εξέλιξη ήταν ο ρόλος που έπαιξε η οργανωμένη εργατική τάξη. Η Άννα Σάσμαν από την καμπάνια για τα 15 δολάρια ωρομίσθιο είπε στο Socialist Worker: “Λόμπι των αφεντικών, ανάμεσά τους η Εθνική Ένωση Εστιατόρων, έκαναν μια αντεπίθεση την τελευταία στιγμή για να σώσουν τον Πάζντερ. Αλλά η αντίσταση στον Πάζντερ υπήρξε ανένδοτη και ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή που τον έχρισε Υπουργό ο Τραμπ”. Οργανώσεις για τα εργατικά δικαιώματα μαζί με πρωτοβουλίες και αγωνιστές κατά τόπους συντόνισαν τον αγώνα. Η Άννα λέει: “Χιλιάδες εργαζόμενοι σε φαστ-φουντ πλημμύρισαν τους δρόμους σε τρεις αλλεπάλληλους γύρους κινητοποιήσεων σε δεκάδες πόλεις από τις αρχές Γενάρη”. Εργαζόμενοι κατέλαβαν και τα κεντρικά γραφεία του Hardee’s, μιας από τις αλυσίδες του Πάζντερ. Έκαναν διαδήλωση και στο Λόφο του Καπιτώλιου στην Ουάσινγκτον. Μια εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενάντια στον Πάζντερ έφτασε σε 42 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ έγιναν και 39 νέες καταγγελίες εργαζόμενων για κλοπή μισθών, σεξουαλική παρενόχληση και απειλές στα εστιατόρια του επίδοξου Υπουργού Εργασίας.

Στο μεταξύ στη Βρετανία το κίνημα ενάντια στην επίσκεψη Τραμπ έχει μετατραπεί σε πρώτη είδηση και πολλοί προβλέπουν ότι αν τελιικά φτάσει ο Τραμπ στο Λονδίνο θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη κινητοποίηση τουλάχιστον από το 2003 και το αντιπολεμικό κίνημα.. Δύο εκατομμύρια υπογραφές έχουν ήδη συγκεντρωθεί απαιτώντας από την Τερέζα Μέι την ακύρωση της επίσκεψης. Οι υπογραφές “παραδόθηκαν” στο Κοινοβούλιο τη Δευτέρα το βράδυ με μια μεγάλη διαδήλωση. Το Κοινοβούλιο έχει ήδη αποφασίσει ότι δεν θα κάνει δεκτό τον Τραμπ στην αίθουσα. Οι γραφειοκράτες της κυβέρνησης ήδη ψάχνουν τρόπους να αναβάλουν την επίσκεψη για τον Ιούλη, ακόμη και να μην γίνει στο Λονδίνο αλλά στα.. Μιντλαντς.