Εργατικό κίνημα
2/3 απεργούν και στα ασφαλιστικά ταμεία

Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας καλούν στις 12.30 το μεσημέρι της Πέμπτης 2 Μάρτη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων εργαζόμενων στο ΙΚΑ (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΚΟΠΚ) ενάντια στη διάλυση του ασφαλιστικού. Η ΑΔΕΔΥ καλύπτει την κινητοποίηση (όπως και την κινητοποίηση της Υγείας) με πανελλαδική στάση εργασίας από τις 12μες  έως τη λήξη του ωραρίου. 

Οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία καταγγέλλουν ότι ο Ενιαίος Οργανισμός Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) είναι το αποκορύφωμα της καταστροφικής πολιτικής για το ασφαλιστικό. Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ εξηγεί: “Δεν έχουμε την παραμικρή ψευδαίσθηση για την αντιασφαλιστική και ψυχρά ταμειακή σκοπιμότητα που ο ΕΦΚΑ υπηρετεί στο βωμό της εξυπηρέτησης του χρέους, των δημοσιονομικών πλεονασμάτων και της διαιώνισης της εξάρτησης της χώρας μας από τους «δανειστές». Η δημιουργία του είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την προσωπική διαφορά, η κατάργηση της οποίας έχει ήδη τεθεί στα πλαίσια της συμφωνίας για τη «β’ αξιολόγηση». 

Η ακύρωση του συγκεκριμένου σχεδιασμού αφορά στην υπεράσπιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας και του κόσμου της εργασίας. Άλλωστε η κυβέρνηση της χώρας μας έχει ήδη αναλάβει στο Eurogroup στις 20/2/17 δεσμεύσεις για νέα αντιασφαλιστική επίθεση με επιπλέον περικοπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων”. 

H Νικολέτα Ευσταθίου, εργαζόμενη στο Β’ τοπικό υποκατάστημα μισθωτών ΕΦΚΑ δήλωσε στην ΕΑ: «Ήμασταν ενάντια στην ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. Μέσα από τον ΕΦΚΑ προωθείται η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης. Έχουν γίνει μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις, ενώ από όσο μπορούμε να ξέρουμε έρχονται μειώσεις 20 με 30% το 2018. Η κυβέρνηση διαφήμιζε στην αρχή της χρονιάς τον ΕΦΚΑ ως σύγχρονο εργαλείο. Αυτό όμως που έχει υπάρξει είναι ένα χάος. Με την ηλεκτρονική ενοποίηση μέσω της ΗΔΙΚΑ έγινε το έλα να δεις. Χάθηκαν στοιχεία, χάθηκαν ασφαλισμένοι. Τα προβλήματα που αντιμετώπιζουμε ως εργαζόμενοι είναι πολύ σοβαρά. Μας ζητούν να διπλασιάσουμε την απόδοση των συντάξεων, όταν οι υπάλληλοι στα υποκαταστήματα έχουν μειωθεί κατά 50%».