Διεθνή
Μπούμεραγκ η εκτέλεση του Σαντάμ

Μπούμεραγκ έχει γίνει για τον Μπους, τον Μπλερ και τους λιγοστούς φίλους που τους έχουν απομείνει στην "συμμαχία των προθύμων τους" η εκτέλεση του Σαντάμ Χουσείν. Οι θριαμβολογίες των πρώτων ωρών για την "απόδοση δικαιοσύνης" και την "δίκαιη δίκη" έχουν μετατραπεί τώρα σε δηλώσεις αποτροπιασμού. Ακόμα και ο Γκόρντον Μπράουν, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας και σχεδόν βέβαιος διάδοχος του Μπλερ στην πρωθυπουργία, αναγκάστηκε να χαρακτηρίσει τώρα την εκτέλεση "απαράδεκτο γεγονός".

Οι ίδιες οι σκηνές του απαγχονισμού, με τους φρουρούς να βρίζουν και να εξευτελίζουν τον Σαντάμ την ώρα που οδηγείται στην αγχόνη έπαιξαν, δίχως αμφιβολία, βασικό ρόλο για αυτή τη μεταστροφή. Ακόμα και ο Μπους -ο πρόεδρος των βασανιστηρίων, του Γκουαντανάμο και του Αμπου Γκράιμπ που έτρεξε να χαρακτηρίσει την εκτέλεση του Σαντάμ σαν "ορόσημο" στην πορεία του Ιράκ προς την δημοκρατία- δυσκολεύεται τώρα να ταυτιστεί με αυτη την βάρβαρη συμπεριφορά.

Μάταια, όμως, προσπαθούν να περιορίσουν τις ευθύνες σε "μεμονωμένα στοιχεία" και την ανικανότητα της κατοχικής κυβέρνησης του αλ-Μαλίκι. Οι ενορχηστρωτές της εκδίκασης, της καταδίκης και του δημόσιου απαγχωνισμού του Σαντάμ βρίσκονταν χιλιάδες χιλιόμετρα μακρυά από την Βαγδάτη. Ο ίδιος ο υπεύθυνος της εκτέλεσης, ο Μοαφάκ αλ-Ρουμπάι, ήταν -όπως αποκαλύπτει ο Ιρακινός αντιστασιακός Σάμι Ραμαντάνι- ο εκλεκτός του Πολ Μπρέμερ, του πρώτου αμερικανού κυβερνήτη του Ιράκ και άνθρωπος της CIA:
"Ο Μοαφάκ αλ-Ρουμπάι ήταν υπεύθυνος για την εκτέλεση του πρώην δικτάτορα και ήταν παρόν μέχρι το τέλος. Είναι υπεύθυνος για ζητήμτα "ασφαλείας" και έχει τοποθετηθεί στην θέση του από τον Πολ Μπρέμερ με ένα πενταετές συμβόλαιο που συνεχίζει να "σέβεται" η Ιρακινή κυβέρνηση. Υπηρετεί την CIA και τα αφεντικά της κατοχής. Αυτός διάλεξε την ημερομηνία, την μέθοδο της εκτέλεσης και έστησε τις δημόσιες σχέσεις. Εχω ελάχιστες αμφιβολίες ότι αυτός ο ίδιος φύτεψε τους δυο-τρείς άνδρες που φώναξαν το όνομα του Μοκταντά Σαντρ την ώρα του απαγχονισμού.

Οι δυνάμεις του Ιράκ και των ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιτεθούν στις δυνάμεις του Σαντρ αν συνεχίσει να αντιδράει στα αμερικανικά σχέδια. Ξέρω ότι αυτό που θα πω είναι καθαρή φαντασία αλλά μια πιθανή μελοντική δολοφονία του Σαντρ θα μπορεί τώρα πολύ βολικά να χρεωθεί σε αναπολητές του Σαντάμ".

Θα περάσουν σίγουρα πολλές δεκαετίες μέχρι να μάθουμε που, από ποιούς και πότε σχεδιάστηκαν αυτά τα γεγονότα. Μέχρι τότε, ακόμα και οι ημερομηνίες, μιλάνε από μόνες τους: η καταδίκη του Σαντάμ σε θάνατο αποφασίστηκε "από το Ιρακινό δικαστήριο" στις 5 Νοέμβρη, μια μέρα πριν από τις εκλογές για την ανανέωση της αμερικανικής Γερουσίας. Η εκτέλεσή του έγινε στις 30 Δεκέμβρη, ανάμεσα στην δημοσιοποίηση της έκθεσης της επιτροπής Μπέικερ και την ανακοίνωση της αποστολής των νέων αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Συμπτώσεις;