Εκπαίδευση και Νεολαία
Oι καταλήψεις συνεχίζουν

Την κλιμάκωση των καταλήψεων για δεύτερη εβδομάδα αποφάσισαν οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητών στην πλειοψηφία των Πανεπιστημίων της χώρας. Ολοι μαζί οι φοιτητές διαδηλώνουν την Τετάρτη 17 Γενάρη στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της Αθήνας στις 12μ στα Προπύλαια και αμέσως μετά αποφασίζουν τα επόμενα βήματα του κινήματός τους στο Πανελλαδικό Συντονιστικό των Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων που θα γίνει στο Πολυτεχνείο.

Στο πλευρό των φοιτητών ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 βρίσκεται για άλλη μια φορά η ΠΟΣΔΕΠ που έχει κηρύξει 24ωρη απεργία στις 17 Γενάρη, ενώ το Σάββατο 20/1 καλεί σε διευρυμένη, με εκπροσώπους των Συλλόγων ΔΕΠ και των φοιτητικών καταλήψεων, συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Διευκολυντικές στάσεις εργασίας για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στο συλλαλητήριο της 17 Γενάρη αποφάσισαν και η ΟΛΜΕ-ΔΟΕ. Η γενική συνέλευση του Διδασκαλικού Συλλόγου Χανίων αποφάσισε τη 3ωρη διεύρυνση της στάσης εργασίας της ΔΟΕ για συμμετοχή όσων μελών της θέλουν στο συλλαλητήριο της Αθήνας, αλλά και τη διοργάνωση τοπικού συλλαλητηρίου μαζί με την ΕΛΜΕ.

Στη Φιλοσοφική Αθήνας πάνω από 1000 φοιτητές αποφάσισαν τριήμερη κατάληψη. "Κατεβήκαμε όλοι μαζί, ΕΑΑΚ, ΓΕΝΟΒΑ, ΠΚΣ, ΔΙΚΤΥΟ σε κοινό πλαίσιο, γιατί το κλίμα του κόσμου δεν άφησε κανένα να διαχωριστεί", μας είπε η Αλεξάνδρα Βασιλειάδη, από την Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ της Φιλοσοφικής, "Αποφασίσαμε συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο και στο πανελλαδικό συντονιστικό και νέα συνέλευση την επόμενη Τρίτη για κλιμάκωση".

"Στο Φυσικό Αθήνας βγήκε πανηγυρικά μία εβδομάδα κατάληψη, κόντρα στην πρόταση της ΠΚΣ που έλεγε για διήμερη 17-19/1 και ραντεβού μετά στις 22 Φλεβάρη!", μας είπε η Χριστίνα Κόϊκα, από την Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ, "Ο κόσμος έδειξε ότι θέλει να δώσει τη μάχη ενάντια στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια τώρα και όχι να δώσει παράταση ζωής στην κυβέρνηση και την ηγεσία της αντιπολίτευσης".

"Η δεύτερη συνέλευση μετά τις γιορτές είχε πάνω από 200 φοιτητές που στήριξαν το κοινό πλαίσιο ΕΑΑΚ, ΓΕΝΟΒΑ, ΔΙΚΤΥΟ για νέα εβδομάδα κατάληψη με συνέλευση την επόμενη Δευτέρα μέσα στη κατάληψη, συμμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 17 Γενάρη και αμέσως μετά στο πανελλαδικό συντονιστικό των καταλήψεων", μας είπε ο Γρηγόρης Βαφειάδης από τους Τοπογράφους του ΕΜΠ, "Η ΠΚΣ, παρόλο που πρότεινε κι αυτή μία εβδομάδα κατάληψη, κατέβηκε μόνη της με διαφωνίες τόσο για το πανελλαδικό χαρακτήρα του συλλαλητηρίου της Τετάρτης όσο και για το πλαίσιο, προσπαθώντας να νομιμοποιήσει το συντονιστικό που έκανε μόνη της την περασμένη Παρασκευή. Δεν πέρασε η προσπάθειά της γιατί οι φοιτητές θέλουν ανοιχτές διαδικασίες".

"Στο Μαθηματικό Αθήνας συνεχίζουμε με τριήμερη κατάληψη αυτή την εβδομάδα", μας είπε ο Γρηγόρης Λιακόπουλος από την Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ, "Η ΠΚΣ κατέβηκε με ξεχωριστό πλαίσιο και όχι μαζί με όλες τις παρατάξεις όπως την προηγούμενη βδομάδα, δείχνοντας καθαρά ότι στην επόμενη συνέλευση θα προτείνει 'άλλες μορφές πάλης'. Πρότεινε τρεις μέρες κατάληψη και όχι μια βδομάδα όπως είχαμε μέχρι τώρα, όχι στο πανελλαδικό συλλαλητήριο αλλά ναι στο πανελλαδικό συντονιστικό μετά τη διαδήλωση που κανείς δεν κατάλαβε πως αυτό είναι εφικτό, καθώς και 'πολύμορφες κινητοποιήσεις' όπως αφιέρωμα στο λαϊκό τραγούδι!
Κέρδισε τη συνέλευση γιατί στηρίχτηκε από τη ΠΑΣΠ. Βέβαια δεν είναι δεδομένο ότι θα μπορέσει να κλείσει τον αγώνα στο Μαθηματικό όπως δεν το καταφέρνει και στις υπόλοιπες σχολές. Στο Βιολογικό που κατέβασε πρόταση για διήμερη κατάληψη πήρε ελάχιστες ψήφους”.

Διαρκείας

Στο Ρέθυμνο όλες οι σχολές είναι κατειλημμένες για αυτή την εβδομάδα ύστερα από την απόφαση της κοινής γενικής τους συνέλευσης την περασμένη Παρασκευή, ενώ και στη Θεσσαλονίκη οι φοιτητές στη συντριπτική πλειοψηφία των σχολών αποφάσισαν το κλείσιμό τους.

"Κάποιες σχολές συνεχίζουν με 5νθήμερες καταλήψεις και κάποιες με εβδομαδιαίες όπως στο δικό μου τμήμα", μας είπε ο Μάνος Καρτέρης, από την Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ στο Μουσικό Θεσσαλονίκης, "Οι φοιτητές μαζικά ετοιμαζόμαστε να ταξιδέψουμε στην Αθήνα για το συλλαλητήριο και το πανελλαδικό συντονιστικό.

Από τις 14 σχολές στα Γιάννενα, οι 12 είναι κλειστές και αυτή την εβδομάδα. "Η μία μετά την άλλη οι συνελεύσεις αποφάσισαν καταλήψεις ως τη Παρασκευή, όπως στο Βιολογικών Εφαρμογών, το Μαθηματικό, το Φυσικό, το Ιστορικό Αρχαιολογικό", μας είπε ο Χρίστος Αργύρης από την Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ Ιατρικής, "Στη συνέλευση της Ιατρικής την Δευτέρα συμμετείχαν 410 φοιτητές, που στήριξαν την πρόταση της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης αποτελούμενη από την ΓΕΝΟΒΑ, την ΠΑΣΠ, το ΔΙΚΤΥΟ και ανένταχτους φοιτητές για κλιμάκωση με μία εβδομάδα κατάληψη, συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της Αθήνας και στο πανελλαδικό συντονιστικό που θα ακολουθήσει καθώς και συμμετοχή στο συντονιστικό καταλήψεων Ιωαννίνων και όχι σε οποιοδήποτε άλλο.

Η ξεχωριστή πρόταση της ΠΚΣ για τοπικό συλλαλητήριο και νομιμοποίηση του δικού της 'πανελλαδικού' συντονιστικού πήρε μόλις 32 ψήφους. Εχουμε κλείσει 7 πούλμαν για τη διαδήλωση της Αθήνας και ελπίζουμε να φτάσουν. Το κίνημα είναι πολύ δυνατό και η κυβέρνηση Καραμανλή νιώθει ήδη ότι απειλείται. Σε μας φάνηκε αυτό όταν 7 τραμπούκοι της ΔΑΠ έστειλαν στο νοσοκομείο δύο φοιτητές από την κατάληψη του Μαθηματικού. Σα συντονιστικό Ιωαννίνων τους καταγγείλαμε ονομαστικά και ζητάμε τη διαγραφή τους από το Πανεπιστήμιο. Ο,τι και να κάνουν η κυβέρνηση και οι τραμπούκοι της δεν πρόκειται να μας φοβίσουν. Συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη".