Εμπρός για απεργίες παντού και 48ωρη Πανεργατική

Την Πέμπτη οι εργαζόμενοι σε όλες τις συγκοινωνίες (ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΟΑΣΑ, ΜΕΤΡΟ, ΤΡΑΜ), αλλά και στον ΟΣΕ έχουν στάση εργασίας. Οι εκπαιδευτικοί της ΟΛΜΕ απέχουν από τα καθήκοντά τους στα βαθμολογικά κέντρα απαιτώντας να πληρωθούν δεδουλευμένα, ενώ για τον ίδιο λόγο κάνουν επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι και νοσοκομειακοί γιατροί σε μια σειρά νοσοκομεία. Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ έχουν αποφασίσει 48ωρη απεργία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι απεργούν ενάντια στις επιθέσεις των εργοδοτών και οι ναυτεργάτες συγκρούονται με εφοπλιστές και κυβέρνηση ενάντια στη διάλυση των εργασιακών και μισθολογικών τους δικαιωμάτων. Χιλιάδες συμβασιούχοι από την ΕΡΤ μέχρι τους ΟΤΑ προχωράνε σε συνελεύσεις και διεκδικούν το δικαίωμά τους στη δουλειά. 

Αντεπίθεση

Αυτή είναι η στιγμή να περάσουμε στην αντεπίθεση. Το άπλωμα και η κλιμάκωση των απεργιών τώρα, έχει τη δύναμη να δημιουργήσει ένα μέτωπο που θα στριμώξει την κυβέρνηση και θα την αναγκάσει να κάνει πίσω. Σε αυτήν την κατεύθυνση η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ πρέπει να αποφασίσουν εδώ και τώρα 48ωρη γενική πανεργατική απεργία ενάντια στο ασφαλιστικό, απαιτώντας αυξήσεις και προσλήψεις, ενάντια στις περικοπές στο δημόσιο που αφήνουν απλήρωτους τους εργαζόμενους και διαλύουν το ΕΣΥ και τους ΟΤΑ, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.

Δυστυχώς, οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ εξακολουθούν να τηρούν στάση αναμονής. Αντι να εκμεταλλευτούν το κόμπιασμα της κυβέρνησης που θορυβήθηκε μετά τις πανεργατικές απεργίες 5/5 και 20/5, περιμένουν πότε ο Λοβέρδος θα ξαναφέρει το ασφαλιστικό, για να κάνουν τότε μια ή δύο 24ωρες απεργίες, πιθανά στην κατάθεση και την ψήφιση του νομοσχεδίου. Εν τω μεταξύ, ο Λοβέρδος ετοιμάζεται να προωθήσει με προεδρικά διατάγματα όλες τις βάρβαρες μεθοδεύσεις που συμφώνησε με το ΣΕΒ για τα εργασιακά. Και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Παναγόπουλος «περιμένει» πότε θα συνεχιστεί η «διαπραγμάτευση» με το ΣΕΒ για την υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ (ήταν να γίνει 14 Ιούνη και αναβλήθηκε για τις «επόμενες μέρες»).

Το απογευματινό συλλαλητήριο που καλούν την Τετάρτη στις 16 Ιούνη 7μμ στην πλ. Κλαυθμώνος η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ (που έχει αποφασίσει νέο απογευματινό συλλαλητήριο για τις 23/6) είναι πολύ πίσω από τις διαθέσεις και τις μάχες που έχουν αρχίσει να δίνονται - και πολύ λίγο για τις περιστάσεις.

Γι´ αυτό, την Τετάρτη το απόγευμα, όλοι οι απεργοί και όλοι οι εργαζόμενοι από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πρέπει να δώσουμε μαζικά και δυναμικά το «παρών» στα συλλαλητήρια απαιτώντας με τον όγκο και τα συνθήματά μας από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να προχωρήσουν τώρα σε 48ωρη απεργία για την ανατροπή συνολικά του Προγράμματος Σταθερότητας κυβέρνησης-ΔΝΤ-ΕΕ.