Εκπαίδευση και Νεολαία
Tο κίνημα του Aρθρου 16: Kαταλήψεις διαρκείας

Καταλήψεις διαρκείας αποφάσισαν οι φοιτητές στην πλειοψηφία των γενικών συνελεύσεων αυτή την εβδομάδα. Συντονισμένα οι φοιτητές διαδηλώνουν την Τετάρτη 24 Γενάρη σε όλες τις μεγάλες πόλεις και συνεχίζουν δυναμικά μέχρι τη νίκη. 

Η προσπάθεια της κυβέρνησης Καραμανλή να περάσει στην αντεπίθεση το μόνο που κατάφερε ήταν να εξοργίσει ακόμα περισσότερο το φοιτητικό κίνημα και να εξασφαλίσει ότι ακόμα και οι τελευταίοι που είχαν απομείνει να εκφράζουν αμφιβολίες για την κλιμάκωση του αγώνα, να στηρίζουν και να ψηφίζουν τώρα τις καταλήψεις διαρκείας. 

“Οι συνελεύσεις έγιναν πιο μαζικές και μαχητικές μετά την επίδειξη ‘πυγμής’ από τη Γιαννάκου και τον Καραμανλή”, μας είπε ο Γιώργος Τσιρώνης από την Πρωτοβουλία Γένοβα Ιατρικής Ιωαννίνων, “Στη συνέλευσή μας αποφασίσαμε μαζικά εβδομαδιαίο κλείσιμο της σχολής, συμμετοχή στο τοπικό συλλαλητήριο, συντονισμό με τα συνδικάτα για να κηρύξουν γενική απεργία. Ολα αυτά δηλαδή που πρότεινε το Πανελλαδικό Συντονιστικό των Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων της περασμένης Τετάρτης. Παρόμοιες αποφάσεις έχουν πάρει όλες οι σχολές των Ιωαννίνων, δείχνοντας ότι όσο η κυβέρνηση Καραμανλή επιμένει πως ‘οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία θα προχωρήσουν’, τόσο εμείς θα συνεχίζουμε για να τις τσακίσουμε όλες”. 

“Την επόμενη ημέρα από τις δηλώσεις Ρουσόπουλου, πάνω από 500 φοιτητές ψήφισαν το Ενωτικό Πλαίσιο για κατάληψη μέχρι τη Δευτέρα 29 Γενάρη και νέα συνέλευση την ίδια μέρα μέσα στην κατάληψη”, μας είπε η Ντίνα Χαριστού από την Πρωτοβουλία Γένοβα Νομικής Θεσσαλονίκης, “Ακόμα και μέλη της ΠΑΣΠ, που επίσημα σαν παράταξη κατέβαζε άλλη προταση, ψήφισαν την κατάληψη διαρκείας από τον πρώτο γύρο. Η συκοφαντία της κυβέρνησης ότι το άσυλο κρύβει ‘ναρκωμανείς’ και ‘μολότωφ’ έχει ξεσηκώσει τους φοιτητές και όλοι πια θέλουν την ήττα της κυβέρνησης και των ψεμάτων της”. 

“Τον νέο Νόμο Πλαίσιο τον νικήσαμε ήδη μια φορά το καλοκαίρι με τις καταλήψεις μας και κανένας φοιτητής δεν πρόκειται να ανεχτεί την επαναφορά του”, μας είπε η Αλεξάνδρα Σιαφάκα, από την Πρωτοβουλία Γένοβα ΜΜΕ Θεσσαλονίκης, “Με εξαίρεση δύο τρία τμήματα, όλες οι σχολές στη Θεσσαλονίκη κλιμακώνουν με καταλήψεις διορκείας και η οργάνωση του αγώνα προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Την Τριτη 23 Γενάρη η ΠΟΣΔΕΠ κάλεσε μεγάλη εκδήλωση, ενώ την Τετάρτη 24 Γενάρη μετά τη διαδήλωση αντίστοιχη εκδήλωση οργανώνει το συντονιστικό Θεσσαλονίκης στην Ιατρική στις 8μμ με καλεσμένους όλα τα συνδικάτα. Την Παρασκευή θα γίνει μεγαλη συναυλία των καταλήψεων, ενώ καθημερινά υπάρχουν συζητήσεις και βιντεοπροβολές ανά σχολή. Η τελευταία απεγνωσμένη προσπάθεια της ΔΑΠ να επιστρατεύσει τους ‘αγανακτισμένους’ φοιτητές που είναι επί πτυχίω και δήθεν δε θέλουν να χάσουν την εξεταστική τους έχει αποτύχει, βάζοντάς τη για άλλη μια φορά στη γωνία”. 

“Το Οικονομικό της Νομικής ήταν το μοναδικό τμήμα που είχε αρχίσει την εξεταστική γιατί δεν είχε γίνει ποτέ γενική συνέλευση, με ευθύνη της ΔΑΠ που την μπλόκαρε οργανωμένα”, μας είπε ο Μανώλης Σπαθής από την Πρωτοβουλία Γένοβα, “Τη Δευτέρα 22 Γενάρη, όμως, καταφέραμε να κάνουμε συνέλευση με 100 άτομα που όλοι στήριξαν την κατάληψη. Η συμμετοχή αυτή, παρότι μοιάζει μικρή, είναι μεγάλη για ένα τμήμα που η τρομοκρατία της ΔΑΠ δεν άφηνε ούτε τόσους φοιτητές να μαζευτούν. Την Τρίτη μάλιστα η ΔΑΠ επιτέθηκε στους φοιτητές, έκοψε λουκέτα και προκάλεσε επεισόδια. Δεν κατάφερε όμως να σπάσει την κατάληψη. Η απόφασή μας παραμένει για κατάληψη μέχρι την Παρασκευή 26/1 και νέα συνέλευση την ίδια μέρα”. 

Mαζικά

“Γύρω στα 1000 άτομα συμμετείχαν την Παρασκευή 19/1 στη συνέλευση όλων των ΑΕΙ”, μας είπε ο Παντελής Παναγιωτακόπουλος από την Πρωτοβουλία Γένοβα Φοιτητών Ρεθύμνου, “Με άνετη πλειοψηφία ψηφίστηκε το ενωτικό πλαίσιο για μία εβδομάδα κατάληψη, παγκρήτιο συλλαλητήριο τη Τετάρτη 24 Γενάρη στο Ηράκλειο και νέα συνέλευση μέσα στην κατάληψη την Παρασκευή 26/1. Η συνέλευση δεν ήταν όπως τις προηγούμενες βδομάδες με τοποθετήσεις εξήγησης του άρθρου 16, γιατί όλοι πλέον ξέρουν καλά τι σημαίνει αυτή η επίθεση στη δημόσια Παιδεία. Ηταν πρακτική, πώς συνεχίζουμε και πώς συντονιζόμαστε με μαθητές και εργαζόμενους. 

Οταν ανακοινώσαμε την απόρριψη του αιτήματος έκδοσης του Τζαβέντ Ασλάμ στο Πακιστάν, έγινε χαμός με χειροκροτήματα και συνθήματα γιατί όλοι αισθάνθηκαν ότι είναι και αυτή νίκη του κινήματος. Επίσης στη συνέλευση ψηφίσαμε ανακοίνωση που καταδίκαζε τις κλοπές υπολογιστών από γραφεία καθηγητών που έγιναν την περασμένη εβδομάδα και αποφασίσαμε να περιφρουρήσουμε ακόμα καλύτερα την κατάληψη. Είμαστε όλοι σίγουροι πως η κίνηση αυτή ήταν προβοκάτσια στα πλαίσια της γενικής δυσφήμισης των καταλήψεων από την κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο ότι το χρησιμοποίησε η ΔΑΠ για να πείσει για την ανάγκη κατάργησης του ασύλου, αλλά και κύκλοι καθηγητών που είναι ενάντια στις καταλήψεις με δηλώσεις όπως ‘ψάξτε τη Γένοβα και τους αναρχικούς για να βρείτε τα κλοπιμαία’”. 

Την Παρασκευή 26/1 το πρωί, οι φοιτητικές καταλήψεις προσανατολίζονται να προχωρήσουν σε μαζικό διάβημα προς τη ΓΣΕΕ, καλώντας τη να κηρύξει πανεργατική απεργία συμπαράστασης στις καταλήψεις, ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και σε όλες τις επιθέσεις της κυβέρνησης στην Παιδεία. 

“Πάνω από 1000 άτομα στήριξαν την κατάληψη μέχρι την άλλη Τρίτη 29/1 και νέα συνέλευση μέσα στην κατάληψη”, μας είπε η Αλεξάνδρα Βασιλειάδη από την Πρωτοβουλία Γένοβα Φιλοσοφικής Αθήνας, “Στις αποφάσεις μας για συμμετοχή στη διαδήλωση της Τετάρτης και στο παναθηναϊκό συντονιστικό στο Πολυτεχνείο αμέσως μετά, συμπεριλαμβάνεται και η παράσταση στη ΓΣΕΕ για κήρυξη γενικής απεργίας στις 31 Γενάρη, όταν το συλλαλητήριό μας θα είναι και πάλι πανελλαδικό. Η απεύθυνση σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ήταν απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού και αυτό είναι το πρώτο βήμα για να γίνει πράξη. Αμέσως μετά τη συνέλευση πραγματοποιήσαμε διαδήλωση στους δρόμους του Ζωγράφου μέχρι την κεντρική πλατεία για να ενημερώσουμε τον κόσμο για τον αγώνα μας και να ζητήσουμε τη συμπαράστασή του”. 

“Πάνω από 900 φοιτητές στήριξαν το κοινό πλαίσιο όλων για κατάληψη μέχρι την επόμενη Δευτέρα 29/1”, μας είπε η Χριστίνα Βασιλοπούλου από την Πρωτοβουλία Γένοβα στην ΑΣΟΕΕ, “Οι εξελίξεις με τη νέα επίθεση της κυβέρνησης, ανάγκασε την ΠΑΣΠ, την ΠΚΣ και την Αρένα που την προηγούμενη βδομάδα προσπάθησαν να κλείσουν τον αγώνα με διήμερη μόνο κατάληψη, να ξαναμπούν τώρα στη μάχη. Μετά την διαδήλωση της Τετάρτης θα κάνουμε παναθηναϊκό συντονιστικό στο Πολυτεχνείο, ενώ την Παρασκευή το πρωί αποφασίσαμε να κάνουμε παράσταση στη ΓΣΕΕ και να την καλέσουμε να κηρύξει πανεργατική απεργία”.