Εκπαίδευση και Νεολαία
Δεν είναι επιστημονική φαντασία, συμβαίνει στις HΠΑ: Πανεπιστήμια στο έλεος της χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας

Ο Γκοντζίλα επιστρέφει. Το μυθικό τέρας -των ταινιών καλτ- που κατέστρεφε ολόκληρες πόλεις συναντά τους ομογάλακτούς του στο υπουργείο Παιδείας και στους υπέρμαχους της αναθεώρησης του Άρθρου 16. Φανταστείτε η ΑΣΟΕΕ, το ΕΜΠ, η Πάντειος, τα ΤΕΙ κ.α. πανεπιστημιακά ιδρύματα να πουλιούνται και να αγοράζονται σαν να είναι μετοχές. 

Να προσαρμόζουν τη ζωή και τα σπουδαστικά προγράμματα των φοιτητών, με κριτήριο τα τερτίπια της χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας (πόσο ανεβαίνουν ή πέφτουν οι μετοχές τους).Με απλά λόγια, δηλαδή, να είναι έρμαιο του τρελοκομείου της αγοράς: Των τραπεζιτών, των πολυεθνικών και των πάσης φύσεως επιχειρηματικών συμφερόντων (εφοπλιστές, βιομήχανοι τροφίμων, φαρμάκων, κατασκευών κλπ). 

Η αναθεώρηση του Άρθρου 16 δεν είναι αφηρημένη. Στοχεύει σε αυτήν την προοπτική. Κι επειδή μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Να μια είδηση που πέρασε στα ψιλά των οικονομικών εφημερίδων και δείχνει πιο μπορεί να είναι το ζοφερό μέλλον…Το περασμένο σαββατοκύριακο πουλήθηκε το μεγαλύτερο διεθνές ιδιωτικό πανεπιστήμιο (Laureate Education) που εδρεύει στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ. Στην εξαγορά προχώρησε ένα κονσόρτσιουμ μεγάλων ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (private equity fund), έναντι του ποσού των 3,8 δισ. δολ.

Στην ιστοσελίδα του (www.laureate-inc.com), η οποία θυμίζει site πολυεθνικής, αυτοδιαφημίζεται ως «ο μεγαλύτερος διεθνής πάροχος ανώτατης εκπαίδευσης στον πλανήτη», με παρουσία σε 15 χώρες εξυπηρετώντας 240.000 σπουδαστές (που πληρώνουν τα πάντα). Διαφημίζει, μάλιστα, ότι η μετοχή του έχει υπερ-πενταπλασιάσει την αξίας της μέσα σε τέσσερα χρόνια και ότι τον τελευταίο μήνα ανέβηκε 15%.

Το Laureate Education είναι μια πολυεθνική στην αγορά της ανώτατης εκπαίδευσης. Είναι εταιρεία εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο του Νasdaq, γνωστό ως «ηλεκτρονική αγορά της φούσκας» (επειδή έσκασε παταγωδώς το 2000). Το εντυπωσιακό είναι ότι το εν λόγω ιδιωτικό πανεπιστήμιο εξαγοράζεται από ένα γκρουπ άλλων κερδοσκοπικών ιδιωτικών κεφαλαίων, στο οποίο συμμετέχει ακόμα και ο επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου του Lauteate Education, Ντάγκλας Μπέκερ. Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει, δηλαδή.

Τα άλλα private equity που συμμετέχουν είναι: Το αμερικανικό Kohlberg Kravis Roberts (KKR) ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, το Citigroup Private Equity της ομώνυμης τράπεζας που είναι η μεγαλύτερη στον πλανήτη και 7-8 ακόμα από τη Βρετανία και τον Καναδά. Οι «βάρβαροι» (όπως αποκαλούνται τα private equity από τα πρώτα στάδια της εμφάνισής τους τη δεκαετία του ’80), στήνουν γραφεία σε όλο τον κόσμο προχωρούν σε εξαγορές εταιρειών με δανεικό χρήμα (λόγω χαμηλών επιτοκίων), με στόχο να προσφέρουν αποδόσεις ακόμη υψηλότερες των μετοχών. 

Κάτι που γίνεται στην κυριολεξία επί του κρεοπωλείου… Εξ ου και η αγορά της ανώτατης εκπαίδευσης θεωρείται γι’ αυτούς το νέο «φιλέτο».Οι σύγχρονοι Γκοντζίλα έχουν τη φήμη των «αδίστακτων επενδυτών» που «τρώνε» εταιρείες (κατά προτίμηση «προβληματικές») και στη συνέχεια, αφού τις «εξυγιάνουν» (με περικοπές κόστους και απασχόλησης) τις πωλούν αποκομίζοντας υπερκέρδη, εξασφαλίζοντας παχυλές προμήθειες για τη «χρηστή» διαχείρισή τους.

Φανταστείτε, τι σημαίνει να αποκτούν το δικαίωμα (βάσει των νόμων της «ελεύθερης αγοράς») να κάνουν τα ίδια στα δημόσια πανεπιστήμια… Όποιος, επιμένει στην κατάργηση του άρθρου 16 είναι σαν να ανοίγει την πόρτα σε αυτά τα σιχαμένα τέρατα.

Κώστας Σαρρής