Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
18 Mάρτη θα είμαστε όλοι και όλες εκεί: Οι φοιτητές και οι μαθητές

Πάντειο πανεπιστήμιο

ΦΛΣ Αθήνας

Με αφορμή την διαδήλωση στις 18 Μάρτη εναντίον του ρατσισμού και του φασισμού πραγματοποιήθηκε στη Φιλοσοφική την Πέμπτη 9 Μαρτίου εκδήλωση, στην οποία μίλησαν ο Λεωνίδας Κοντουδάκης, μάρτυρας στη δολοφονία του Λαμπράκη, η Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, καθηγήτρια στο τμήμα Σλαβικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και η Νίκη Αργύρη από την ΚΕΕΡΦΑ.

Ο Λεωνίδας μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο οι φασίστες παρακρατικοί και η αστυνομία δολοφόνησαν τον Λαμπράκη. Η Αλεξάνδρα είπε ότι ο κόσμος ψήφισε τον Τσίπρα το 2015, ελπίζοντας ότι θα έριχνε το φράχτη στον Έβρο. Αυτό όμως δεν έγινε και ο κόσμος απογοητεύτηκε, καθώς τώρα με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται ένας δεύτερος πόλεμος εναντίον των προσφύγων εξαιτίας των κλειστών συνόρων. Η Νίκη είπε ότι οι αντιρατσιστές αποτελούμε πλειοψηφία και ότι έχουμε αυτοπεποίθηση για όσα οργανώνουμε. Έκανε αναδρομή στις μάχες των φοιτητών της Φιλοσοφικής από τα αντιπολεμικά συλλαλητήρια το 2003 μέχρι τις μάχες ενάντια στους Νέους Ορίζοντες, μια φασιστική οργάνωση που δρούσε στη σχολή τα προηγούμενα χρόνια. 

Μετά τις εισηγήσεις έγιναν κάποιες τοποθετήσεις. Στο τέλος βάλαμε όλοι μαζί πρόγραμμα για να ξεσηκώσουμε τη σχολή για τις 18 Μάρτη. Τη Δευτέρα θα συζητήσουμε για την ισλαμοφοβία στο μάθημα της Ιωαννίδου, την Τρίτη θα κάνουμε μικροφωνική εξόρμηση και την Παρασκευή θα φτιάξουμε το πανό μας για τη διαδήλωση. Όλη την εβδομάδα θα κάνουμε ανακοινώσεις μέσα στα μαθήματα για να τους καλέσουμε όλους.

Ειρήνη Αντύπα 

 
 
ΝΟΠΕ

Και στη ΝΠΟΕ οι φοιτητές της ΚΕΕΡΦΑ οργανώνουν τη συμμετοχή στη Διεθνή Κινητοποίηση της 18 Μάρτη. Για το σκοπό αυτό οργανώσαμε εκδήλωση στη σχολή με ομιλητή τον Μασούντ Καχάρ πρόσφυγα που ζει στο Ελληνικό, ο οποίος κάλεσε σε κοινό αγώνα ντόπιων και προσφύγων για αξιοπρεπή ζωή. 

Στη συνέχεια ο Π. Κωνσταντίνου τόνισε πόσο κυβέρνηση και ΕΕ έχουν δυσκολέψει τη διαδικασία του ασύλου με αποτέλεσμα ένα απειροελάχιστο ποσοστό να φτάνει να παίρνει και ο Κώστας Παπαδάκης από την Πολιτική αγωγή στη Δίκη της Χρυσής Αυγής μίλησε για την ανεξαρτητοποίηση Κουκούτση που δείχνει πόσο αδύναμη είναι η ναζιστική συμμορία αυτή τη στιγμή αλλά συνεχίζει να προκαλεί με στόχο να μεταφερθεί η δίκη ξανά στον Κορυδαλλό. Ο Νίκος Στραβελάκης, πανεπιστημιακός τόνισε ότι ο ρατσισμός βρίσκεται στην ατζέντα των κυβερνήσεων λόγω οικονομικής κρίσης, θεωρώντας ότι η δημιουργία αποδιοπομπαίων τράγων είναι για αυτές η διέξοδος και ότι η αριστερά χρειάζεται να στηρίξει τους πρόσφυγες χωρίς ναι μεν αλλά και ποσοστώσεις και να πει ότι χωράνε όλοι για να μην υπάρχει περιθώριο στην ακροδεξιά και τους φασίστες. 

Την εκδήλωση παρακολούθησε ένας αριθμός φοιτητών από τη ΝΟΠΕ και αποφασίσαμε στην τελική ευθεία πηγαίνοντας για τις 18 Μάρτη να φτιάξουμε ένα κολάζ με θέμα το προσφυγικό, να στήσουμε μικροφωνική στη σχολή για να ξεσηκώσουμε τους φοιτητές και να συνεργαστούμε με καθηγητές για να μας δώσουν χρόνο από τις διαλέξεις τους για συζήτηση με τους φοιτητές.

Ιριλίντα Μουσαράι

 

Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης

Την Τρίτη 7 Μάρτη έγινε η εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ φοιτητών στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης. Συμμετείχαν φοιτητές από όλες τις σχολές του Πολυτεχνείου, τους Χημικούς Μηχανικούς, την Αρχιτεκτονική, το Πολιτικών Επιστημών, το Αγγλικό και το ΤΕΙ. Την εισήγηση έκανε η Φύλλια Πολίτη από την ΚΕΕΡΦΑ που έκανε τη σύνδεση ανάμεσα στον πόλεμο, την προσφυγιά, την Ευρώπη Φρούριο και την ακροδεξιά στην Ευρώπη. Στη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε πολύ καθαρά ότι η 18 Μάρτη θα είναι βήμα της διεθνούς κλιμάκωσης του κινήματος που παλεύει ενάντια σε μνημόνια, ρατσισμό και φασισμό. Καταλήξαμε σε συγκεκριμένες δράσεις τις αμέσως επόμενες ημέρες για την κατασκευή πανό, εξορμήσεις και πικετοφορίες στις σχολές την Πέμπτη 16 Μάρτη, προκειμένου να ξεσηκώσουμε τους φοιτητές για το μεγάλο ραντεβού στις 18 Μάρτη. 

Σάββας Κκονέ 

 
 
Αρχιτεκτονική Βόλου

Την Πέμπτη 9/3 έγινε μία πολύ πετυχημένη εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στην αρχιτεκτονική Βόλου. Συμμετείχαν καθηγητές και φοιτητές, καθώς επίσης και μία καθηγήτρια στο Μουσικό σχολείο όπου υπάρχει πολύ καλή παρέμβαση των μαθητών Anticapitalista. 

Ομιλητές ήταν ο Δημήτρης Στεφανάκης από την ΚΕΕΡΦΑ και ο Μαχμούντ πρόσφυγας από το στρατόπεδο ΜΟΖΑ. Μπήκαν πολλές προτάσεις τόσο για το πώς μπορούν να ενεργοποιηθούν τα σχολεία, όσο και για το πώς μπορεί να γίνει ευρύτερα γνωστό στην πόλη το κάλεσμα για τις 18 Μάρτη. Συμμετείχαν επίσης φοιτητές από το Αγωνιστικό Φοιτητικό Ρεύμα με τους οποίους -και με την ΑΡΕΝ- αποφασίσαμε να οργανώσουμε εκδήλωση την Τρίτη 14/3 στο Θόλο. Ήδη γίνεται δουλειά και στο Παιδαγωγικό. 

Το ίδιο απόγευμα συμμετείχαμε σε συζήτηση που οργάνωνε το Στέκι Μεταναστών για τις 18 Μάρτη, μετά από πρόσκληση. Και εκεί το κλίμα ήταν πολύ θετικό. Αποφασίστηκαν μία σειρά κοινές δράσεις στην πόλη την τελευταία εβδομάδα πριν τις 18/3. Όλα δείχνουν ότι πάμε για ένα μεγάλο συλλαλητήριο στο Βόλο, γιατί εκτός από τα καλέσματα υπάρχει πλέον και πολύς κόσμος που το οργανώνει.

Κωνσταντίνα Χήρα     

 
 
39ο Λύκειο Αθηνών

Κάθε χρόνο μέσα στο Μάρτη με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού στο σχολείο μας οργανώνουμε εκδηλώσεις. Φέτος η εκδήλωσή μας είναι αφιερωμένη στους πρόσφυγες. Έχουμε χωριστεί σε ομάδες και έχουμε φτιάξει βίντεο με συνεντεύξεις και φωτογραφίες από τους ίδιους τους πρόσφυγες που γνωρίσαμε στη σύσκεψη της ΚΕΕΡΦΑ στην ΕΣΗΕΑ και στη συγκέντρωση που έγινε στο στρατόπεδο του Ελαιώνα. Έχουμε επίσης φτιάξει ένα κόμικ με δικά μας σκίτσα καθώς και κείμενο στο οποίο αναφέρονται οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες μέχρι να έρθουν εδώ, τη στήριξη που έχουν στο δικαίωμά τους να έχουν στέγη και να πάνε στο σχολείο, τις επιθέσεις που δέχονται και τη σύνδεση των σημερινών στρατοπέδων με τα στρατόπεδα που υπήρχαν στην Ελλάδα τη δεκαετία του '40. Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα υπάρχει και μουσικό συγκρότημα, ενώ έχουμε ήδη ετοιμάσει το πανό μας με το οποίο θα διαδηλώσουμε. Σε όλα αυτά υπήρχε συμμετοχή από όλα τα παιδιά του Λυκείου και επίσης ήταν πολύ σημαντική η συνεργασία που είχαμε με καθηγητές μας. Σκοπεύουμε όλοι μαζί να κατέβουμε οργανωμένα στις 18 Μάρτη στις 3μμ στην Ομόνοια. 

Γεωργία Σ.

 

2ο ΓΕΛ Βριλησσίων

Στο σχολείο μου έχουμε ξεκινήσει εδώ και καιρό την οργάνωση της 18 Μάρτη. Μια διεθνής κινητοποίηση ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες, συγκινεί πολλούς μαθητές και μαθήτριες που ανταποκρίνονται πολύ θετικά στην καμπάνια κι αυτό είναι εμψυχωτικό. Το ότι θέλουμε όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία, να μαθαίνουμε μαζί κι έτσι να παλέψουμε να έχουν όσες περισσότερες ευκαιρίες γίνεται για μια φυσιολογική ζωή, είναι πολύ βασικό στη συζήτηση που ανοίγει. Είμαστε ήδη γύρω στα 10 παιδιά που θα κατέβουμε το Σάββατο και την τελευταία βδομάδα θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε και άλλους μαζί μας. Με αφίσες, προκηρύξεις και συζήτηση. Πηγαίνοντας τμήμα τμήμα για να τους καλέσουμε, απευθυνόμενοι στο 15μελές και στους καθηγητές μας. Στο τέλος της βδομάδας θα φτιάξουμε και το πανό μας για τη διαδήλωση.

Λήδα Μάρκου