Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
18 Mάρτη θα είμαστε όλοι και όλες εκεί: Οι πρόσφυγες και οι εργαζόμενοι στα στρατόπεδα

Από την περιοδεία στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Δερβένι και στα Διαβατά, 12/3

Επίσκεψη στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Δερβένι και στα Διαβατά πραγματοποίησε την Κυριακή 12 Μάρτη, αντιπροσωπεία της ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης, φοιτητικών συλλόγων και της Ε' ΕΛΜΕ. Η αντιπροσωπεία μπήκε μέσα στα στρατόπεδα, συνομίλησε με τους πρόσφυγες και μοίρασε κάλεσμα στα Αραβικά για το συλλαλητήριο στις 18 Μάρτη. 

“Μιλήσαμε με τους πρόσφυγες που ζουν μέσα στα στρατόπεδα και τους καλέσαμε να παλέψουν μαζί μας για τα δικαιώματά τους”, μας είπε ο Άχμετ, Σύριος πρόσφυγας που συμμετείχε στην κινητοποίηση. “Μας μίλησαν για τα προβλήματά τους. Το πιο σημαντικό που μας είπαν είναι ότι δεν αντέχουν άλλο να ζουν μέσα στα στρατόπεδα περιμένοντας πότε θα εξεταστούν οι αιτήσεις τους για το άσυλο. Η ζωή στα στρατόπεδα είναι πολύ άσχημη και ζητάνε να μείνουν σε σπίτια. Τους καλέσαμε στις 18 Μάρτη να έρθουν στο άγαλμα Βενιζέλου για να ενωθούν μαζί με όλους τους εργάτες στον αγώνα ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό. Πολλοί είπαν ότι ενδιαφέρονται και μέσα στην εβδομάδα θα ξαναπάμε για να μαζέψουμε τα ονόματα και να οργανώσουμε το κατέβασμα στο συλλαλητήριο με πούλμαν”.

 

Εργαζόμενοι ΜΚΟ

Υπάρχει πολύ μεγάλη διάθεση και από τους πρόσφυγες και από τους συναδέλφους που εργάζονται στις ΜΚΟ να κατέβουν στις 18 Μάρτη. Πρακτικά όσοι δεν εργάζονται εκείνη την ημέρα πιστεύω ότι θα είναι εκεί. Μετά από παρέμβασή μας θα κατέβει και το σωματείο των εργαζόμενων στις ΜΚΟ στις 18 Μάρτη. 

Έχουν μοιραστεί ανακοινώσεις μέσα στο στρατόπεδο και βλέπουμε τους πρόσφυγες με τα χαρτιά στο χέρι και μας λένε ότι ξέρουν για τις 18 Μάρτη. Θα έχουμε ένα ενιαίο μπλοκ εργαζόμενων στα στρατόπεδα μαζί με τους πρόσφυγες και ένα άλλο κομμάτι θα διαδηλώσει μαζί με όλα τα συνδικάτα. Τώρα πια νιώθουμε και εμείς περισσότερη αυτοπεποίθηση να κινητοποιηθούμε γιατί μετά από τόσους μήνες έχει σπάσει πια το κλίμα της τρομοκρατίας. Το ίδιο νιώθουν και οι ίδιοι οι πρόσφυγες. Πριν από μερικές ημέρες στη Μαλακάσα ξεσηκώθηκαν για την ποιότητα του φαγητού, άντρες και γυναίκες μαζί λέγοντας ότι δεν ανέχονται άλλο να τους φέρονται σα ζώα. Μετά από αυτό αναγκάστηκαν οι υπεύθυνοι να αλλάξουν το φαγητό. 

Εργαζόμενη ΜΚΟ σε στρατόπεδο

 


ΜΑΛΑΚΑΣΑ

Όλοι οι πρόσφυγες που ζουν στο στρατόπεδο της Μαλακάσας γνωρίζουν για την κινητοποίηση που θα γίνει στις 18 Μάρτη. Η ΚΕΕΡΦΑ έχει μοιράσει ανακοινώσεις στα φαρσί. Υπάρχει μία επιτροπή των προσφύγων από έξι αντιπροσώπους. Αυτοί έχουν αναλάβει να μαζέψουν τα ονόματα των ανθρώπων που θα κατέβουν με τα πούλμαν στην Ομόνοια. Υπολογίζω ότι θα είναι 50-100 άτομα αλλά μπορεί τελικά να κατέβει και όλο το στρατόπεδο. 

Είναι πολύ σημαντικό για εμάς τους Αφγανούς πρόσφυγες να ενωθούμε και με τους ντόπιους και με όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα. Η ΕΕ προσπαθεί να μας χωρίσει και μας λέει ότι οι Σύριοι είναι πρόσφυγες γιατί έχουν πόλεμο αλλά οι Αφγανοί δε θεωρούνται πρόσφυγες και έτσι δεν μας συμπεριλαμβάνουν στη λίστα του ριλοκέσιον, δε μας δίνουν άσυλο. Αλήθεια αν δεν είχαμε πόλεμο, τότε γιατί να φύγουμε από τη χώρα μας; Μόλις προχτές έμαθα ότι 100 άτομα σκοτώθηκαν στην Καμπούλ. Είναι απαραίτητο να μιλήσουμε για όλα αυτά. Εμείς δεν έχουμε κάποιο σωματείο εδώ στην Ελλάδα και δεν ξέρουμε που να απευθυνθούμε για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας και γι’ αυτό στις 18 Μάρτη θέλουμε να ακουστεί η φωνή μας. 

Θέλουμε να μιλήσουμε και για την κατάσταση στα στρατόπεδα. Δεν είναι μέρος αυτό για να ζουν οικογένειες. Είμαστε φυλακισμένοι. Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι ότι βρισκόμαστε μακριά από την πόλη. Δεν μπορούμε να πάρουμε το τρένο γιατί δεν μπορούμε να πληρώσουμε εισιτήριο. Υπάρχει ένα λεωφορείο που έρχεται 2 φορές την εβδομάδα, φεύγει στις 2.30μμ και γυρνάει στις 8.30μμ. Αυτές τις ώρες δεν μπορούμε να πάμε τα παιδιά μας στο νοσοκομείο. Ακόμα και αν πάμε στην πόλη πρέπει να περιμένουμε μέχρι το βράδυ για να γυρίσουμε πίσω. Ξέρουμε ότι η Ελλάδα έχει οικονομική κρίση αλλά ξέρουμε επίσης ότι τα λεφτά που προορίζονται για τους πρόσφυγες δε φτάνουν σε εμάς. Θέλουμε να μας δώσουν κάρτες για συγκοινωνίες, καλύτερο φαγητό, γιατρό, σχολείο και να μας αφήσουν να ζήσουμε στις πόλεις.

Εκ μέρους της οικογένειάς μου θα ήθελα να ευχαριστήσω την ΚΕΕΡΦΑ για όσα κάνετε για εμάς. Θα είμαστε μαζί σας στις 18 Μάρτη για να παλέψουμε για μία καλύτερη ζωή για όλους. 

Αφγανός πρόσφυγας από το στρατόπεδο της Μαλακάσας

 


ΝΙΚΑΙΑ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Μάρτη η εκδήλωση της  ΚΕΕΡΦΑ Νίκαιας και Κερατσινίου με θέμα: “Από τους δολοφόνους του Λαμπράκη στους δολοφόνους του Παύλου Φύσσα” στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης της Νίκαιας. Η εκδήλωση άνοιξε με έναν σύντομο χαιρετισμό του Αλέξανδρου Στεφανίδη υπεύθυνο του Μουσείου, ο οποίος επιμελήθηκε βίντεο με αποσπάσματα από την ταινία Ζήτα του Κ. Γαβρά που προβλήθηκε στην αρχή της εκδήλωσης. 

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Λεωνίδας Κοντουδάκης, αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του Λαμπράκη, ο οποίος περιέγραψε την επίθεση στο Λαμπράκη και κάλεσε σε συμμετοχή στο ακροατήριο της δίκης της Χρυσής Αυγής. Η Ελευθερία Τομπατζόγλου, από την πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής εκ μέρους της οικογένειας Φύσσα τόνισε ότι η άνεση που είχε η Χρυσή Αυγή να οργανώσει τις επιθέσεις της προέκυψε από την κάλυψη που της έδωσαν οι κρατικοί μηχανισμοί και συγκεκριμένα η αστυνομία. Τόνισε  ότι η μάχη για να ξεριζώσουμε τη Χρυσή Αυγή από όλες τις γειτονιές θα δοθεί στο δρόμο. 

Στη συνέχεια η Κατερίνα Θωίδου επεσήμανε ότι ο αντιφασιστικός ξεσηκωμός που ανάγκασε την κυβέρνηση να προχωρήσει στη δίωξη της εγκληματικής οργάνωσης χρειάζεται να συνεχιστεί από τα κάτω φέρνοντας το παράδειγμα της ΠΟΣΠΕΡΤ.  

Συγκλονιστική ήταν η στιγμή που το λόγο πήρε ο Τζαμσί, πρόσφυγες από το στρατόπεδο στο Σχιστό, που τόνισε ότι οι φασίστες υπάρχουν σε πολλές χώρες και βάζουν στο στόχαστρο τον κάθε διαφορετικό είτε στη θρησκεία είτε στην καταγωγή. Είπε ότι θέλουν να γίνουν δικοί μας γείτονες και να μείνουν στις πόλεις. Στην εκδήλωση συμμετείχαν 40 περίπου αγωνιστές από τη γενιά του Λαμπράκη και σήμερα, από τις γειτονιές του Πειραιά. Το παρών έδωσε και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Νίκαιας Λ. Χατζηπαυλίδης.   

Μετά από αυτή τη συγκλονιστική εκδήλωση αποφασίστηκε να γίνει πικετοφορία αυτή την Πέμπτη 16/3 στις 6.30μμ στην πλατεία Περιβολάκι Νίκαιας και νέα εξόρμηση στο Σχιστό την Τετάρτη 15/3. 

Ευγενία Βρούσου