Περιβάλλον
Πάρκο Γουδί: Πρεμιέρα κινητοποιήσεων

«Πάνω από τα κέρδη των εργολάβων είναι η ζωή μας και το περιβάλλον» «Πάρκο στο Γουδή Μητροπολιτικό κι όχι στους εργολάβους και τον Χριστόδουλο» «Το περιβάλλον κι η δωρεάν παιδεία στο βωμό του κέρδους γίνονται θυσία» «Το πάρκο σώστε – το Badminton ξηλώστε» Μ’ αυτά τα συνθήματα υποδέχτηκαν οι κάτοικοι του Ζωγράφου, Γουδή και των γύρω περιοχών την επίσημη πρεμιέρα του θεάτρου Μπάντμιντον την Τετάρτη 31 Γενάρη. Όπως έχουμε γράψει και σε προηγούμενα φύλλα της Ε.Α., πρόκειται για μια από τις (πολλές) χοντροκομμένες πολεοδομικές αυθαιρεσίες της κυβέρνησης Ν.Δ., με την οποία παραχωρεί στους εργολάβους και την ιδιωτική πρωτοβουλία έκταση δεσμευμένη για Μητροπολιτικό πάρκο.

 Όμως η πρόκληση δεν έμεινε χωρίς απάντηση. Η διαμαρτυρία είχε ξεκινήσει από νωρίς, με προσυγκέντρωση που είχε καλέσει η παράταξη  «Κίνημα στην πόλη» στην πλατεία Γαρδένιας και πορεία προς το πάρκο μέσα από τους δρόμους του Ζωγράφου.  Έξω από την είσοδο, στη λεωφόρο Κατεχάκη, όπου ήταν το τελικό ραντεβού, μαζεύτηκε τελικά αρκετός κόσμος. Ήταν εκεί πανώ του συλλόγου φοιτητών Φιλοσοφικής, τοπικοί σύλλογοι και φορείς, η επιτροπή κατοίκων από τα Νότια προάστια, μαζί τους και αντιπροσωπεία από την τοπική Πρωτοβουλία Γένοβα 2001.  Στη μικροφωνική που είχε στηθεί, έγινε ενημέρωση για τις αμαρτίες της Ν.Δ. σε σχέση με το πάρκο Γουδή, και στη συνέχεια μίλησαν ο Δημήτρης Κλεφτοδήμος εκ μέρους της «Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή» και ο Γιώργος Πατρίκιος εκ μέρους του Ε.Μ.Π., με ευθύνη του οποίου έχει στο παρελθόν συνταχθεί πλήρης μελέτη για τη μετατροπή του στρατοπέδου σε μητροπολιτικό πάρκο. 

Ο πρώτος ομιλητής μεταξύ άλλων τόνισε τις τεράστιες αντιφάσεις της κυβερνητικής διάταξης, σύμφωνα με την οποία το θέατρο θεωρείται ιδιωτικό, ώστε να το διαχειρίζονται και να το νοικιάζουν τα διαβόητα «Ολυμπιακά ακίνητα», ταυτόχρονα όμως και δημόσιο, προκειμένου να εξαιρεθεί από την ανάγκη εκπόνησης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (τι θα ανέφερε άραγε μια τέτοια μελέτη ;). Παράλληλα μοιράστηκε προκήρυξη της Επιτροπής, ενώ άρχισαν να φτάνουν οι πρώτοι θεατές της παράστασης. Χάρη στην αγωνιστική διάθεση που επικρατούσε, ο κάθετος δρόμος προς το πάρκιγκ του θεάτρου μπλοκαρίστηκε τελείως, με αποτέλεσμα την κυκλοφοριακή συμφόρηση στην Κατεχάκη, διαμαρτυρίες, άφιξη της αστυνομίας και φυσικά την αυξημένη δημοσιότητα της κινητοποίησης.  

 Μπορεί η πρεμιέρα να μην ματαιώθηκε, σίγουρα όμως θαμπώσαμε τη φανταχτερή βιτρίνα του Μπάντμιντον. Θα χρειαστεί  πάντως να δοθεί συνέχεια. Οι επόμενες βλέψεις της κυβέρνησης εκτός από την περαιτέρω τσιμεντοποίηση της έκτασης του πάρκου, είναι να βάλει χέρι στη γειτονική Β΄Ζώνη Υμηττού (πρόκειται για την έκταση που περιβάλλει τα νοσοκομεία Σωτηρία και Γεννηματά), με σχέδια για μητροπολιτικό ναό κατά παραγγελία Χριστόδουλου, σκοπευτήριο, υπουργικά μέγαρα και ιδιωτικές κλινικές. Όπως δήλωσε στην Ε.Α. ο Δ.Κλεφτοδήμος, «το επόμενο βήμα της επιτροπής θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τα σχολεία, τις τοπικές συλλογικότητες και το Πολυτεχνείο. Υπάρχει η ιδέα για έναν κύκλο εκδηλώσεων μέσα στο χώρο του πάρκου, ώστε απέναντί στην εμπορευματοποίηση να προβάλουμε το δικό μας όραμα».