Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Oχι ρατσιστικούς φραγμούς για τους μετανάστες

Το Σάββατο 10 Φλεβάρη στις 3μμ, στην Ομόνοια, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, κοινότητες μεταναστών και αντιρατστιστικές κινήσεις οργανώνουν αντιρατσιστική συγκέντρωση διεκδικώντας νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα για όλους τους μετανάστες.

Tην ίδια ημέρα στις 5μμ στο Aγαλμα Bενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, αντιρατσιστικό συλλαλητήριο καλούν το EKΘ, η EΔOΘ, το Φόρουμ Mεταναστανών, η Aντιρατσιστική Πρωτοβουλία και η Πρωτοβουλία ΓENοBA.

Στο στόχαστρο της συγκέντρωσης είναι το νέο μεταναστευτικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες στη βουλή. Ενα δείγμα για το πώς η κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τους μετανάστες ήταν η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της βουλής. Ο Πρ. Παυλόπουλος απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης να ακροαστεί η Επιτροπή τους εκπροσώπους των μεταναστών και τον Συνήγορο του Πολίτη. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το νέο σχέδιο νόμου προβλέπει τη σύσταση μίας Εθνικής Επιτροπής για τη Κοινωνική Ενταξη των Μεταναστών που θα υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών, θα αποτελείται από 37 μέλη και θα αναλάβει τον «συντονισμό της μεταναστευτικής πολιτικής». Στην Επιτροπή δεν προβλέπεται η συμμετοχή εκπροσώπων των μεταναστών, προβλέπεται όμως να συμμετέχουν  εκπρόσωποι του ΣΕΒ και της Εκκλησίας της Ελλάδος.  

Το νέο νομοσχέδιο έρχεται να ανανεώσει τη ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ απέναντι στους μετανάστες. Στην ουσία δίνει δικαίωμα ανανέωσης της άδειας παραμονής σε όσους έχουν να πληρώσουν τόσο τα παράβολα όσο και τα ένσημα. Οπως και ο προηγούμενος νόμος, έχει σαν προϋπόθεση για την ανανέωση της άδειας παραμονής  να έχει ο μετανάστης τουλάχιστον 150 ένσημα το χρόνο. Αντί η κυβέρνηση όμως να αναγκάσει τους εργοδότες που απασχολούν χιλιάδες μετανάστες υπό καθεστώς «μαύρης εργασίας»,  να τους ασφαλίσουν και να πληρώσουν οι ίδιοι που κερδίζουν από την εκμετάλευση των μεταναστών, το Υπουργείο Εσωτερικών ρίχνει την ευθύνη για την απόκτηση των απαραίτητων ενσήμων στους ίδιους τους μετανάστες. Συγκεκριμένα στο άρθρο 6 αναφέρει ότι εάν ο μετανάστης  «έχει πραγματοποιήσει μικρότερο αριθμό ημερομισθίων, μπορεί να προβεί στην εξαγορά αριθμού ημερών ασφάλισης μέχρι ποσοστού 20% του απαιτούμενου».

Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι στο νέο νομοσχέδιο υπάρχει διάταξη με την οποία απαγορεύεται η ανανέωση της άδειας παραμονής μετανάστη εάν έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση ενός έτους, τη στιγμή που ξέρουμε πόσο εύκολο είναι για την αστυνομία να τυλίξει έναν μετανάστη σε μία κόλλα χαρτί και να τον στείλει στην φυλακή. Είναι ενδεικτικό πώς η κυβέρνηση της ΝΔ μέσα σε μία νύχτα μετέτρεψε χιλιάδες μετανάστες σε παράνομους. Αφαίρεσε από χιλιάδες μετανάστες την άδεια μικροπωλητή θέτωντας προϋπόθεση για την ανανέωσή της, να αποδείξουν ότι έχουν  πενταετή παραμονή στην Ελλάδα και εισόδημα των 10.000 ευρώ το χρόνο. 

Το σχέδιο νόμου δίνει υποτίθεται τη δυνατότητα για χορήγηση της άδειας του   «μακράν διαμένοντος». Ομως και εδώ οι προϋποθέσεις είναι απαγορευτικές. Οπως και στον προηγούμενο νόμο απαιτεί από έναν μετανάστη να αποδείξει ότι γνωρίζει την  ελληνική γλώσσα και ιστορία. Ο Παυλόπουλος για να κερδίσει τις εντυπώσεις προβλέπει σε ειδική διάταξη ότι οι μετανάστες θα εκπαιδεύονται στα Κέντρα Εκμάθησης Ενηλίκων, τα οποία όπως καταγγέλει εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ δεν μπορούν να δεχτούν πάνω από μερικές δεκάδες το χρόνο. Αν υποθέσουμε ότι είναι περίπου 100.000 οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται πάνω από πέντε χρόνια στην Eλλάδα τότε θα χρειαστούν άλλα τόσα προκειμένου να βρουν μία θέση σε αυτά τα κέντρα και να παρακολουθήσουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας. 

Tα παιδιά

Οι κοινότητες μεταναστών εκτός από το αίτημα της νομιμοποίησης χωρίς την προϋπόθεση των ενσήμων, διεκδικούν τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν στην Ελλάδα. Σήμερα στα παιδιά των μεταναστών δεν χορηγείται πιστοποιητικό γέννησης με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εγγραφούν στα Δημοτολόγια. Αποτέλεσμα είναι χιλιάδες παιδιά μεταναστών, που μεγαλώνουν στην ελλάδα και τελειώνουν με πολλές δυσκολίες το σχολείο, στη συνέχεια αν δεν καταφέρουν να περάσουν σε κάποιο πανεπιστήμιο, να θεωρούνται παράνομοι μόλις συμπληρώσουν τα 18, ακόμα και αν οι γονείς τους έχουν άδεια παραμονής. 

H ΓΣΕΕ υποστηρίζει το αίτημα που έχουν θέσει πολλές μεταναστευτικές κοινότητες για απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα καθώς και την παροχή άδειας αόριστης διάρκειας στους μαθητές που φοιτούν στην ελληνική εκπαίδευση.

Η πάλη για τη νομιμοποίηση των μεταναστών χωρίς προϋποθέσεις πάει χέρι χέρι με την πάλη εναντια στον πόλεμο. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε 6 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους, ενώ αγνοούνται άλλοι 12. Ολοι τους ήταν επιβάτες μιας μοιραίας βάρκας που βυθίστηκε ένα ναυτικό μίλι πριν φθάσει στο ακρωτήριο Πράσο στα ανοιχτά της Σάμου. Mέσα σε ένα 20ήμερο, από το ακρωτήριο Πράσο  σημειώθηκαν δύο ναυάγια δουλεμπορικών σκαφών που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 25 ανθρώπους, οι περισσότεροι Ιρακινοί, που προσπάθησαν να γλυτώσουν από την φτώχεια και τον πόλεμο. Το συγκεκριμένο σημείο έχει χαρακτηριστεί ως «πέρασμα θανάτου», αφού εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στη χώρα μας. Η περιοχή είναι πολύ επικίνδυνη όταν επικρατούν βόρειοι άνεμοι για όλα τα σκάφη, πολύ περισσότερο για τα συνήθως σε άθλια κατάσταση δουλεμπορικά.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι συνυπεύθυνη για αυτά τα εγκλήματα όχι μόνο γιατί εφαρμόζει μία σκληρή ρατσιστική πολιτική, κρατώντας στην ουσία τα σύνορα κλειστά για όσους μετανάστες προέρχονται από τις χώρες της Μ. Ανατολής και της Ασίας, αλλά και γιατί συμμετέχει ενεργά στον πόλεμο του Μπους. Στρατιωτικά με την αποστολή στρατού στο Αφγανιστάν και πολιτικά με την επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα που έχει σαν πρώτα θύματα τους μετανάστες.

Η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο και η Πρωτοβουλία ΓENOBA συμμετέχει στο συλλαλητήριο του Σαββάτου 10 Γενάρη, καλώντας ταυτόχρονα όλους τους μετανάστες, τις αντιρατσιστικές κινήσεις και τα συνδικάτα, σαν επόμενο βήμα να δώσουν μαζικό παρόν στο μεγάλο πανελλαδικό αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 17 Μάρτη στο Σύνταγμα.