Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Θεσσαλονίκη Πόλη Aνοιχτή

Την ώρα που χιλιάδες φοιτητές και εκπαιδευτικοί συνεχίζουν τον καλύτερο αγώνα για δημόσια και δωρεάν παιδεία, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης επέλεξε να μας κάνει μαθήματα ιστορίας. Ζήτησε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο να εκδώσει ψήφισμα καταδίκης των βιβλίων της ΣΤ’ Δημοτικού επειδή «ο Κεμάλ αναφέρεται ως ο ηγέτης του απελευθερωτικού αγώνα των Τούρκων». 

Η απάντηση του νομαρχιακού συμβούλου της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης» Μιχάλη Τρεμόπουλου, που απλά υπενθύμισε κάποιες αυτονόητες αλήθειες, αντιμετωπίστηκε με τις ύβρεις που ταιριάζουν στην αντιδραστική εθνικιστική κλίκα της οποίας ηγείται ο κ. Ψωμιάδης. Πρόθυμοι σύμμαχοι τους οι μεγαλοδημοσιογράφοι των ΜΜΕ (πχ Καψής και Πρετεντέρης) που έδωσαν ρεσιτάλ κατασυκοφάντησης, όπως άλλωστε κάνουν ενάντια στις φοιτητικές καταλήψεις. 

Όσο κι αν τους ενοχλεί, όμως, η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη της επανάστασης των Νεότουρκων και του Κεμάλ Ατατούρκ, είναι η πόλη της πολυεθνικής Φεντερασιόν και του Αβραάμ Μπεναρόγια, είναι η πόλη των χιλιάδων προσφύγων, του μουσουλμάνων που διωχτήκαν απ’ αυτήν και των Ελλήνων που ήρθαν. Είναι η πόλη της ηρωικής εργατικής εξέγερσης του Μάη του 1936 και των χιλιάδων Εβραίων που οδηγήθηκαν στη δολοφονία των ναζιστικών κρεματορίων και που με τις περιουσίες τους οργανώσανε πλιάτσικο οι συνένοχοι εκείνου του εγκλήματος, οι δωσίλογοι της κατοχής. 

Eγκλήματα

Ο κ. Ψωμιάδης και η παράταξή του είναι οι σημερινοί συνεχιστές των εθνικιστικών συμμοριών και του αντικομουνιστικού παρακράτους που οργάνωσε συστηματικά από το μεσοπόλεμο, σε συνεργασία με την επίσημη Εκκλησία, όλα αυτά τα εγκλήματα ενάντια στους λαούς και το εργατικό κίνημα της πόλης:

- Οργάνωναν δικαστικές διώξεις και επιθέσεις, ακριβώς 15 χρόνια πριν, ενάντια στην αριστερά, και στα μέλη της ΟΣΕ (την οργάνωση από την οποία προήλθε το ΣΕΚ), που κυκλοφορούσε το βιβλίο «Η κρίση στα Βαλκάνια, το Μακεδονικό και η εργατική τάξη», ξεσκεπάζοντας τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα και τα εθνικιστικά ψέματα.

- Έδωσαν μετά από δεκαετίες βήμα και νομιμοποίησαν ναζιστικές οργανώσεις σαν τη «Χρυσή Αυγή» και συνεργάτες της χούντας σαν τον κ. Μάρτη και τον κ. Πλεύρη.

- Οργάνωσαν το 1994 ομάδες φανατικών θρησκόληπτων να εισβάλουν στη Ροντόντα, για να κάνουν με τη βία ελληνικά και τα λίγα μνημεία που έμειναν όρθια από την εθνικιστική μανία τους. 

- Έκαναν κηρύγματα μίσους ενάντια στους μετανάστες από την Αλβανία, συνένοχοι της απάνθρωπης εκμετάλλευσής τους από τους εργοδότες. 

- Οργάνωναν καμπάνια ενάντια στον μαθητή Οδυσσέα Τσενάι με σύνθημα «Δεν θα γίνεις Έλληνα ποτέ, Αλβανέ», για να μην κρατήσει την ελληνική σημαία.

- Και πρόσφατα, για να αποδείξουν για μια φορά ακόμα ότι ο εθνικισμός τους πάει μια χαρά χέρι χέρι με τη ρεμούλα και τη διαφθορά, ανέδειξαν για αρχιερέα και προστάτη της κλίκας των «κουμπάρων» τον κ. Ψωμιάδη.

Οι κύριοι αυτοί πριν λίγες εβδομάδες αρνήθηκαν να υποστηρίξουν ψήφισμα αλληλεγγύης στον Τζαβέντ Ασλάμ, τον προέδρο των Πακιστανών, ενάντια στις απαγωγές και τις στημένη σκευωρία, με τη δικαιολογία ότι αυτά αφορούν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Ο κ. Ψωμιάδης και η κλίκα του ασκούν εξωτερική πολιτική όταν είναι να ρίξουν το δηλητήριο τους ενάντια στους γειτονικούς λαούς και τους μετανάστες και να συντηρήσουν την ψυχροπολεμική ένταση. Όταν όμως κινδυνεύουν οι δημοκρατικές ελευθερίες όλων μας, στηρίζουν την κυβέρνηση και της συμμετοχή της στον «αντιτρομοκρατικό» πόλεμο του Μπους. Όπως και στο παρελθόν, η εθνικιστική Δεξιά αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο των ιμπεριαλιστών στα εγκλήματα τους από τα Βαλκάνια μέχρι τη Μέση Ανατολή.

Η Θεσσαλονίκη δεν ανήκει σ’ αυτούς τους κυρίους, όση τρομοκρατία κι αν ασκήσουν. Ανήκει στους λαούς που έζησαν και πρόκοψαν σ’ αυτήν την πόλη για αιώνες. Ανήκει στους χιλιάδες φοιτητές που κάθε βδομάδα διαδηλώνουν στους δρόμους της. Ανήκει στους εκατοντάδες χιλιάδες αντιπολεμικούς διαδηλωτές του 2003 και στους αντικαπιταλιστές διαδηλωτές της συνόδου Κορυφής. Στους χιλιάδες μετανάστες από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τον Πόντο, που ζουν και προκόβουν σ’ όλες τις γειτονιές της. 

Αυτή η πόλη μας ανήκει.

Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα - Oργάνωση Θεσσαλονίκης