Εργατικό κίνημα
Δάσκαλοι: “Aν όχι τώρα, πότε;”

Tην κήρυξη της 7ης εβδομάδας απεργίας των δασκάλων απαιτεί από το ΔΣ της ΔOE ο Σύλλογος Eκπαιδευτικών Kορυδαλλού-Aγ. Bαρβάρας με απόφασή του στις 12/2, στην οποία θέτει το ερώτημα “Aν όχι τώρα, πότε”. Eίναι η καλύτερη απόδειξη ότι το κίνημα των καταλήψεων και των απεργιών στα Πανεπιστήμια εμπνέει ξανά τους δασκάλους για νέο απεργιακό αγώνα διαρκείας που αυτή τη φορά θα φτάσει μέχρι τη νίκη.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του προς τη ΔOE, η απόφαση του Συλλόγου αναφέρει “Eμείς οι δάσκαλοι του αγώνα δεν μπορούμε απλά να είμαστε θεατές αυτού του μεγαλειώδους αγωνιστικού ξεσπάσματος  είτε με διευκολυντικές στάσεις εργασίας είτε με αποσπασματικές 24ωρες που μας κάνουν να παρακολουθούμε ασθμαίνοντας τα γεγονότα. Aς πάρουμε την υπόθεση ξανά στα χέρια μας. Oι πρωτοβάθμιοι σύλλογοι να γίνουμε πάλι πυροδότες νέων αταλάντευτων αγώνων. Nα κλείσουμε πάλι τα σχολεία και να πορευθούμε στους δρόμους της αξιοπρέπειας…

Aς πιάσουμε το νήμα του αγώνα AΠO EKEI ΠOY TO AΦHΣAME. Aπαιτούμε από το ΔΣ της ΔOE να συγκαλέσει Oλομέλεια Προέδρων την Παρασκευή 23 Φλεβάρη με μοναδικό θέμα συζήτησης την πρόταση-εισήγηση για απεργιακή κλιμάκωση με την προκήρυξη της 7ης απεργιακής μας εβδομάδας, από Δευτέρα 26/2 μέχρι Παρασκευή 2/3 με γενικές συνελεύσεις των συλλόγων την Παρασκευή και νέα Oλομέλεια το Σάββατο 3 Mάρτη”.

 
 

XANIA

Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου η Δ.Ο.Ε. πραγματοποιεί ημερίδα με θέμα «Δάσκαλος – σχολείο – κοινωνία» στο πνευματικό κέντρο Χανίων. Το γεγονός από μόνο του δεν θα ήταν άξιο αναφοράς αν ανάμεσα στους ομιλητές δεν βρίσκονταν ο κ. Λάβδας Κώστας καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου. Ο κύριος αυτός είναι προσκεκλημένος της Δ.Α.Κ.Ε. για να κάνει διάλεξη με θέμα «εκπαίδευση, ανοιχτή μέθοδος συντονισμού και κοινωνική λογοδοσία». 

Από μόνος του ο τίτλος του θέματος είναι ύποπτος. Η Δ.Α.Κ.Ε. φέρνει έναν ομιλητή για να μας μιλήσει για την αξιολόγηση. Είναι μεγάλη πρόκληση. Γίνεται όμως  μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Λάβδας είναι ένας από τους τρεις που κατηγορούνται  για την δίωξη και το θάνατο του καθηγητή Αλεξανδρόπουλου πέρσι στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου. 

Ο Αλεξανδρόπουλος είχε αποκαλύψει παρατυπίες στην επιλογή φοιτητών μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Καθώς ανακάλυψε ότι επιλέγονταν  συνδικαλιστές ΔΑΠίτες και ΠΑΣΠιτες ή συγγενείς τους για τα προγράμματα. Ο Λάβδας και άλλοι δύο συνάδελφοί του αντί να του παρέχουν πρόσβαση σε αναλυτικά στοιχεία ζήτησαν την παραπομπή του σε πειθαρχικό με το ερώτημα της απόλυσης. Αυτή η πράξη οδήγησε τον Αλεξανδρόπουλο στο θάνατο από καρδιακό επεισόδιο. 

Όμως  τα έργα και ημέρες  του κυρίου αυτού δεν σταματούν εδώ. Είναι ένας από τους 1000 (300) καθηγητάδες που στηρίζουν τη Γιαννάκου στη προσπάθειά της να περάσει το νόμο – πλαίσιο. Η στάση του απέναντι στις καταλήψεις είναι ότι πρόκειται για «τρομοκρατία της αριστεράς στα Πανεπιστήμια».

Η παράταξη της Ε.Α.Κ. στην οποία μετέχουν οι δάσκαλοι της Πρωτοβουλίας Γένοβα ζήτησε από το Δ.Σ. του συλλόγου δασκάλων Ν. Χανίων που είναι συνδιοργανωτής της εκδήλωσης να απαιτήσει  από τη Δ.Ο.Ε. να εξαιρεθεί ο συγκεκριμένος κύριος από τους ομιλητές. Αυτή είναι και η απόφαση του συλλόγου.  Η Δ.Α.Κ.Ε. όμως  αρνήθηκε να τον αποσύρει μιλώντας για ιδιόρρυθμη λογοκρισία. 

Δεν θα περίμενε κανείς καλύτερη στάση από την παράταξη των Πανάγων, των Βαρθολομαίων και των φουσκωτών φονιάδων του συνδικαλιστή Γουρνιεζάκη  των ΕΛ.ΤΑ.. Λογοκριτές είναι αυτοί που φάγανε τον Αλεξανδρόπουλο και συκοφαντούνε τους αγώνες και όχι οι αγωνιστές δάσκαλοι.

 Δεν παλεύαμε έξι εβδομάδες για να μας φέρνει η Δ.Α.Κ.Ε. τους Λαβδές. Ο σύλλογός μας έχει ταχθεί επανειλημμένα  στο πλευρό των φοιτητών. Έχουμε αποδείξει ότι δεν  ανεχόμαστε αυτούς που συκοφαντούν τους αγώνες, και που τάσσονται στο πλευρό της κυβέρνησης και των Μ.Α.Τ. προκειμένου να διαλύσουν το κίνημα της παιδείας. 

Σεραφείμ Ρίζος, μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου δασκάλων  Ν. Χανίων