Εκπαίδευση και Νεολαία
Iατρική Πάτρας: Κινητοποιήσεις

Βδομάδες γενικών συνελεύσεων και κινητοποιήσεων ήταν οι δύο προηγούμενες για την Ιατρική της Πάτρας. Αφορμή είναι τα "σημεία" του ΚΕΣΥ που δημοσιοποιήθηκαν. Συνοπτικά το ΚΕΣΥ προτείνει αλλαγές στην Υγεία με εισαγωγή πανελλαδικών εξετάσεων για την ειδικότητα, διαχωρισμού τον νοσοκομείων σε "εκπαιδευτικά κέντρα Α και Β κατηγορίας", αναλογία ειδικευμένων προς ειδικών γιατρών και υποχρεωτικό rotation των ειδικευομένων. 

ΚΕΣΥ και Υπουργείο προσπαθούν να παρουσιάσουν τις αλλαγές αυτές σαν εξορθολογισμό της εκπαίδευσης των ειδικευομένων, αλλά είναι σαφές ότι έρχονται να επιβαρύνουν την υποστελέχωση των νοσοκομείων, να φορτώσουν τα κεντρικά νοσοκομεία και να διαλύσουν τα περιφερειακά, ενώ θα κάνουν τις συνθήκες εργασίας των ειδικευομένων πιο ελαστικές και εντατικοποιημένες. Ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ μάλιστα έφτασε στο σημείο να δηλώσει στην συνέλευσή της ΕΙΝΑ ότι οι ειδικευόμενοι είναι εκπαιδευόμενοι και όχι εργαζόμενοι.

Απέναντi σε αυτά ο ΦΣ Ιατρικής Πάτρας πήρε αγωνιστική απόφαση σε δύο γενικές συνελεύσεις. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες κινητοποιήσεις στο Τμήμα και την Πρυτανεία, ενώ παρευρεθήκαμε και στην συνέλευση της ΕΙΝΑ. Μπροστά μας έχουμε έναν δρόμο κλιμάκωσης με δυναμικές κινητοποιήσεις για να αποσύρουμε τα σχέδια του Υπουργείου. Η συζήτηση για καταλήψεις έχει ανοίξει μέσα στον σύλλογο ενώ βήματα πρέπει να γίνουν και για τον συντονισμό των Ιατρικών σχολών, των γιατρών και των εργαζομένων στα νοσοκομεία. 

Νεκτάριος Χάινταρ

 

Xημικό Ιωαννίνων

Το χημικό στα Γιάννενα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της υποχρηματοδότησης και της εντατικοποίησης στα πανεπιστήμια. Οι φοιτητές χρειάζεται να αγοράζουν ακόμα και τα γάντια και τα γυαλιά για την προστασία τους. Ταυτόχρονα, χρειάζεται να τυπώνουμε βιβλία ολόκληρα για τα εργαστήρια μιας και δεν τα παρέχει πια το πανεπιστήμιο. Όσον αφορά την εντατικοποίηση μιλάμε για 10 ώρες εργαστήριο τη μέρα. 

Για να ανοίξουμε όλα αυτά τa ζητήματα καθώς και το πώς έχουμε να παλέψουμε απέναντι στα μνημόνια που τα φέρνουν, έχουμε συνέλευση την Τρίτη 21/3 όπου πάμε με πρόταση ως ένα πρώτο βήμα την κινητοποίηση στην πρόεδρο του τμήματος και στην συνέχεια συμμετοχή στο πανφοιτητικό συλλαλητήριο την επόμενη εβδομάδα. Επίσης, θέλουμε να πάρουμε και απόφαση στήριξης της κατάληψης των εστιακών φοιτητών που διεκδικούν την κατάργηση των 45 ευρώ που πρέπει να πληρώνουν το μήνα.

Αρετή Κανέλλου