Διεθνή
Kοινή δήλωση ΣΕΚ και DSIP ενάντια στην πολεμοκαπηλεία στο Αιγαίο

Η Μελτέμ Οράλ από το DSIP (Επαναστατικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα) στην Τουρκία και ο Πάνος Γκαργκάνας από το ΣΕΚ έκαναν μια από κοινού δήλωση στην τουρκική ιστοσελίδα marksist.org ενάντια στην πολεμοκαπηλία των κυβερνήσεων στις δυο πλευρές του Αιγαίου που κλιμακώνεται τους τελευταίους μήνες.

Η Μελτέμ τόνισε: “Μετά από πάνω από ένα χρόνο συνεχών στρατιωτικών επιχειρήσεων η κυβέρνηση Ερντογάν έχει ανάγκη μιας ρητορείας “τοπικής δύναμης” που θέλει να σώσει το κράτος απ’ τη διάλυση καθώς έχουμε εχθρούς από όλες τις πλευρές. Η ελληνοτουρκική ένταση ωστόσο δεν είναι απλώς δικαιολογία για να συσπειρώσει τη δεξιά βάση. Τα δυο κράτη έχουν διαφορετικά συμφέροντα που θεωρούν σημαντικά στην περιοχή. Τη στιγμή που ανοίγει η αντιπαράθεση για τη λύση στην Κύπρο, και οι δυο πλευρές επιχειρούν να επιβληθούν. Το Κυπριακό δεν είναι απλώς ένα ιστορικό πρόβλημα. Είναι κομμάτι του γεωστρατηγικού ανταγωνισμού για την ηγεμονία στη Μέση Ανατολή σήμερα. Πρέπει να υπερασπίσουμε την ειρήνη και την αδελφοσύνη των λαών ενάντια σε κάθε είδους εθνικιστική ρητορεία που στρέφεται ενάντια στη Συρία, την Ελλάδα και τους Κούρδους”.

Πάλη

Ο Πάνος Γκαργκάνας είπε από την πλευρά του: “Οι εργάτες της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε από αυτή την εμπρηστική πολιτική. Αντίθετα έχουμε να χάσουμε τόσο σε οικονομικούς όσο και σε πολιτικούς όρους. Τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ανατολικής Μεσογείου θα τις εκμεταλλευτούν μεγάλες  πολυεθνικές που θα αντλήσουν τεράστια κέρδη, την ώρα που οι εργάτες θα πρέπει να φορτωθούμε το κόστος των στρατιωτικών εξοπλισμών. Η εθνικιστική ρητορεία αποπροσανατολίζει την οργή του κόσμου που βυθίζεται στη φτώχεια. Η Αριστερά πρέπει να αντισταθεί στους πολεμοκάπηλους και να παλέψει για την ειρήνη. Αρνούμαστε να χύσουμε αίμα για βραχονησίδες όπου δεν ζουν ούτε κατσίκια. Ζήτω η διεθνής εργατική αλληλεγγύη”.