Η άποψή μας
Ένας νέος Aνένδοτος

Η πρόκληση του Καραμανλή να καταθέσει το Νόμο-Πλαίσιο της Γιαννάκου για τα Πανεπιστήμια πήρε μια πρώτη συγκλονιστική απάντηση στις 22 Φλεβάρη. Δεν ήταν μόνο ο όγκος του συλλαλητήριου που ήταν αποστομωτικός. Ηταν και τα συνθήματά του που ανοίγουν την προοπτική για έναν νέο Ανένδοτο Αγώνα μέχρι να πέσει αυτή η κυβέρνηση. 

Σε λίγες βδομάδες συμπληρώνονται 40 χρόνια από το χουντικό πραξικόπημα της 21 Απρίλη. Τότε ήταν τα Ανάκτορα, οι «αποστάτες» του Μητσοτάκη και η ΕΡΕ του παλιού Καραμανλή που είχαν στρώσει το δρόμο για τα τανκς των συνταγματαρχών με τη βοήθεια της αμερικάνικης πρεσβείας. Σήμερα είναι οι επίγονοί τους που συνεχίζουν στον ίδιο δρόμο, συμπεριφέρονται σαν χούντα του νεοφιλελευθερισμού και του πολέμου. 

Είναι καθαρή πρόκληση να εμφανίζεται η κυβέρνηση των απαγωγών και των υποκλοπών σαν «προστάτης» του πανεπιστημιακού ασύλου από τους «κουκουλοφόρους». Βουίζει όλη η Ευρώπη για το διεθνές παρακράτος της Air CIA και τη συνενοχή των κυβερνήσεων στις χειρότερες παραβιάσει των δημοκρατικών ελευθεριών εδώ και δεκαετίες. 

Αυτή η κυβερνητική πλειοψηφία, που κουκούλωσε τα σκάνδαλα των απαγωγών και των υποκλοπών και καταδιώκει τον άνθρωπο που τα ξεσκέπασε, τον Πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ, δεν νομιμοποιείται να ψηφίζει κανένα νομοσχέδιο. Ακόμα περισσότερο, δεν νομιμοποιείται να περάσει το πραξικόπημα της Γιαννάκου. 

Αυτές τις μέρες ανακοινώθηκαν τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι Τράπεζες στην Ελλάδα εισπράτουν 13 δισεκατομμύρια ευρώ σε τόκους από τα νοικοκυριά. Περίπου το 7% του ΑΕΠ έχουν φτάσει να απομυζούν με τις πιστωτικές κάρτες, τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια και την υπερχρέωση που πιέζει τις πιο πολλές οικογένειες. Για το 2008, οι τόκοι υπολογίζονται να φτάσουν τα 20 δις ευρώ χάρη στη νεοφιλελεύθερη πολιτική του Αλογοσκοήφη που έχει φουσκώσει τα κέρδη των τραπεζών και του Χρηματιστήριου στις πλάτες όλων μας. 

Σε αντίθεση με αυτό το χορό δισεκατομμυρίων, οι δαπάνες του προϋπολογισμού για τα Δημόσια Πανεπιστήμια με το ζόρι πλησιάζουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, δηλαδή το 0,5% του ΑΕΠ. Με άλλα λόγια, οι τράπεζες 13 φορές πάνω από τα Πανεπιστήμια! Αυτή είναι η ιεράρχης των αξιών τους. Η Γιαννάκου θέλει να καθιερώσει μάνατζερ στα Πανεπιστήμια, γιατί εκεί, λέει, γίνονται σπατάλες! Θέλει τους φοιτητές να παίρνουν δάνεια για να τα βγάλουν πέρα με τις σπουδές τους! Θέλει να επιβάλει τη χούντα του νεοφιλελευθερισμού και στα Πανεπιστήμια. 

Οι φοιτητές με τις καταλήψεις τους και το μεγαλειώδες συλλαλητήριο της περασμένης Πέμπτης ανανέωσαν την υπόσχεσή τους: Δεν θα περάσει! Και καλούν όλους τους εργαζόμενους να ξεσηκωθούν μαζί τους.  «Ανυπακοή – Απεργία Γενική» ήταν ένα από τα συνθήματα της 22 Φλεβάρη. Ξεκινάει έτσι μια μεγάλη πορεία για να γίνει πράξη αυτός ο ξεσηκωμός. Κάθε πολιτική και συνδικαλιστική ηγεσία μετριέται αυτή τη στιγμή στην πράξη από τη στάση μέσα σ’ αυτή την προσπάθεια. Το νέο κίνημα τους ζητάει να φανούν αντάξιοι στις παραδόσεις του 114 και του 15% για την Παιδεία και να προχωρήσουν μαζί παραπέρα. Αυτή τη φορά να ξηλώσουμε το σύστημα που γεννάει όλες αυτές τις προκλητικές επιθέσεις.