Γράμματα και σχόλια
Tο Παρίσι θέλει να μάθει για την Aθήνα

Οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία πλησιάζουν και η προεκλογική συζήτηση στα πανεπιστήμια και τους εργατικούς χώρους είναι έντονα σφραγισμένη από τη νίκη του ΟΧΙ ενάντια στο Ευρωσύνταγμα και τη νίκη κόντρα στο CPE πέρσι, αλλά και από την αποτυχία της αντινεοφιλελεύθερης αριστεράς να κατεβάσει κοινό υποψήφιο που θα έδινε τη δυνατότητα ενωτικής έκφρασης στον κόσμο που πάλεψε από κοινού όλο το προηγούμενο διάστημα. 

Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε ανοιχτή εκδήλωση της LCR στο πανεπιστήμιο της Ναντέρ με ομιλητή τον Αλέν Κριβίν, παλαίμαχο αγωνιστή από την περίοδο του Μάη του 68, για την υποστήριξη της υποψηφιότητας του Ολιβιέ Μπεζανσενό, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 150 φοιτητές και φοιτήτριες. Η εισήγηση αναφέρθηκε στην κατάσταση για τη νεολαία στη Γαλλία την οποία χαρακτηρίζει η εργασιακή ανασφάλεια μετά τη λήψη του πτυχίου, βασική αιτία της εξέγερσης ενάντια στο CPE αλλά και αυτής στα γαλλικά προάστια και τόνισε τα αιτήματα για σταθερή εργασία για όλους με αυξήσεις και ίσα δικαιώματα για τους μετανάστες. Επίσης επιτέθηκε στη δεξιά κυβέρνηση και το βασικό υποψήφιό της Ν. Σαρκοζί που ως υπουργός αντιμετώπισε με την καταστολή και το ρατσισμό όλες τις κινητοποιήσεις και μίλησε για την ανάγκη ξεκάθαρης τοποθέτησης της αντινεοφιλελεύθερης αριστεράς ενάντια στο ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

 Το πιο ενδιαφέρον σημείο όμως ήταν οι παρεμβάσεις μετά την εισήγηση. Πρώτα από όλα χαιρέτησαν εκπρόσωποι από χώρους που βρίσκονται σε κινητοποίηση, όπως οι μετανάστες χωρίς χαρτιά που αντιμετωπίζουν μόνιμα τον κίνδυνο της απέλασης και οργανώνονται ανά γειτονιές μαζί με κατοίκους για να διεκδικήσουν τη νομιμοποίησή τους. Επίσης, μίλησαν φοιτητές από αφρικανικές χώρες όπου εξακολουθεί το γαλλικό κράτος να παίζει τον αποικιοκρατικό του ρόλο αλλά και άλλοι για το πρόβλημα των αστέγων που είναι εκρηκτικό στο Παρίσι με κόσμο να κοιμάται αυτή την εποχή σε σκηνές στις όχθες του Σηκουάνα.

Η πολιτική συζήτηση όμως επεκτάθηκε πολύ περισσότερο με κόσμο να ρωτάει γιατί δεν πέτυχε η ενωτική υποψηφιότητα, αλλά και μέλη πολλών άλλων αριστερών οργανώσεων ακόμα και του Σοσιαλιστικού Κόμματος που ρωτούσαν για  τη στρατηγική προοπτική της LCR και για το τι θα υποστηρίξει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων Σαρκοζί και Ρουαγιάλ. ‘Ηταν ολοφάνερο ότι οι νίκες του προηγούμενου διαστήματος άλλαξαν μαζικά τις συνειδήσεις όχι όμως και την αριστερά στη Γαλλία, με πρώτο, αλλά όχι αποκλειστικό, υπεύθυνο το ΚΚ, που επέμεινε για την υποψηφιότητα της Mπυφέ γραμματέα του, χωρίς μάλιστα ταυτόχρονα να αποκλείει την κυβερνητική συνεργασία με τη δεξιά σοσιαλδημοκρατία της Ρουαγιάλ. 

Η διάθεση του κόσμου από τα κάτω φάνηκε ξεκάθαρα και τη μεθεπόμενη μέρα, που με κάλεσε η αντινεοφιλελεύθερη επιτροπή του πανεπιστημίου Paris 3(τέτοιες επιτροπές υπάρχουν παντού στη Γαλλία από την καμπάνια για το ΟΧΙ στο Ευρωσύνταγμα και μετά παίζοντας το ρόλο της ενωτικής συσπείρωσης ενάντια σε κάθε επίθεση) για να τους ενημερώσω σχετικά με το φοιτητικό κίνημα στην Έλλαδα. Όλοι εντυπωσιάστηκαν με την ορμή του κινήματος ξανά μετά το καλοκαίρι, με τις πανεργατικές απεργίες και τα παννελαδικά συντονιστικά που τους θύμιζαν και το δικό τους αγώνα και ρωτούσαν για την αριστερά στα Πανεπιστήμια, το ΚΚ, την Πρωτοβουλία Γένοβα... σε μια συζήτηση που επεκτάθηκε μέχρι την πτώση της κυβέρνησης Πρόντι. Η επιτροπή, στην οποία πρωτοστατούν οι συντρόφισσες της Διεθνούς Σοσιαλιστικής Τάσης που δραστηριοποιούνται μέσα στην LCR, προγραμματίζει μια μέρα δράσης και ενημέρωσης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, το ρατσισμό και τον πόλεμο μέσα στο Μάρτη.

Μπάμπης Κουρουνδής,Παρίσι, Νanterre