Διεθνή
Oυάσιγκτον, Bιτσέντζα, Λονδίνο ...τώρα Aθήνα: Aντιπολεμικό συλλαλητήριο 17 Μάρτη

Eκπρόσωπος των βετεράνων θα βρίσκεται στην Aθήνα στις 17 Mάρτη

Ο Τζίμι Μάσεϊ από την οργάνωση «Iraq Veterans against the War» θα βρίσκεται μαζί μας το Σάββατο 17 Μάρτη στο μεγάλο πανελλαδικό αντιπολεμικό συλλαλητήριο, για να μας μεταφέρει από πρώτο χέρι τη δύναμη του αντιπολεμικού κινήματος στις ΗΠΑ, που έχει οδηγήσει σε μαζικές λιποταξίες αμερικανών στρατιωτών. Ο Τζίμι Μάσεϊ  θα βρίσκεται στην Ελλάδα όχι μόνο για να είναι ο κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, αλλά και για να συμβάλει με τη μαρτυρία του στην διοργάνωση του αντιπολεμικού συλλαλητηρίου συμμετέχοντας σε μία σειρά εκδηλώσεις σε σχολές, εργατικούς χώρους και γειτονιές, τις προηγούμενες ημέρες.

 Αυτό ανακοινώθηκε στη σύσκεψη για την οργάνωση του αντιπολεμικού συλλαλητηρίου στις 17 Μάρτη που έγινε την Δευτέρα 26 Φλεβάρη στο ΕΚΑ. Ο Γιάννης Σηφακάκης Συντονιστής της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο άνοιξε τη συζήτηση λέγοντας: «Μετά την Ουάσιγκτον, τη Βιντσέντζα που οδήγησε στην παραίτηση της κυβέρνησης, τη μεγάλη διαδήλωση στο Λονδίνο και τη Σκωτία, η 17 Μάρτη, η αντιπολεμική ημέρα δράσης με απόφαση του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ αποχτά ιδιαίτερη σημασία. Πρακτικά όλοι οι φορείς καλούν στο συλλαλητήριο. Τα συνδικάτα, οι φοιτητικές καταλήψεις, η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο, οι Κοινότητες Μεταναστών, το Ελλ. Κ.Φ.  Είναι θετικό ότι και το ΚΚΕ καλεί την ίδια ημέρα στα Προπύλαια. Τις επόμενες ημέρες χρειάζεται να προσέξουμε το πόσο γίνεται γνωστό και να ενημερώσουμε τον κόσμο, αξιοποιώντας  τις κινητοποιήσεις στο χώρο της παιδείας. Η 9 Μάρτη, ημέρα της δίκης του Τζαβέντ Ασλάμ στον Αρειο Πάγο είναι ένας μεγάλος σταθμός, όπου θα διοργανώσουμε συγκέντρωση με τη συμμετοχή των  φοιτητικών καταλήψεων. Στο Σύνταγμα στις 17 Μάρτη η ιδέα είναι να έχουμε ένα δίωρο πρόγραμμα, με χαιρετισμούς και συναυλία και μετά να ξεκινήσει η διαδήλωση για την Αμερικάνικη Πρεσβεία». 

Ο Δημήτρης Τσουκαλάς μίλησε για τη συμβολή των συνδικάτων. «Από τη  ΓΣΕΕ αποφασίστηκε ότι θα βγει μία ανακοίνωση που θα καλεί στο συλλαλητήριο. Αύριο μεθαύριο θα διαμορφωθεί από το γραφείο Τύπου και βάσει αυτού θα αρχίσουμε να πιέζουμε τις Ομοσπονδίες. Θα βγει επίσης ανακοίνωση που θα στηρίζει  και τις 9 Μάρτη ημέρα της δίκης του Τζαβέντ Ασλάμ. Η ΓΣΕΕ θα έχει εκείνες τις ημέρες συνέδριο στον Αστέρα της Βουλιαγμένης. Θα δούμε αν θα μπορέσουν να χαιρετήσουν στο συλλαλητήριο και κάποιοι από τις διεθνείς αντιπροσωπείες που θα είναι στο συνέδριο». 

Η Εμυ Τζίβα εκ μέρους του ΕΚΑ τόνισε:  «Σίγουρα είναι μεγάλο γεγονός το συνέδριο της ΓΣΕΕ αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι συμμετέχει περιορισμένοις αριθμός συνδικαλιστών. Σαν ΕΚΑ έχουμε πάρει ομόφωνη απόφαση να στηρίξουμε τις 17 Μάρτη. Θα βγει ανακοίνωση και θα την κοινοποιήσουμε στα μέλη μας για να αρχίσουμε να τους δεσμεύουμε ότι θα κινητοποιηθούν εκείνη την ημέρα. Θα κυκλοφορήσουμε και αφίσα που θα κολληθεί σε όλη την Αθήνα».  

 «Εμείς σαν ΟΛΜΕ έχουμε βγάλει απόφαση για συμμετοχή στις 17 Μάρτη», είπε ο Κώστας Μπόϊκος. «Χρειάζεται να δούμε πώς θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα σχολεία με κάποιο κείμενο που να περνάει κάποια μηνύματα και να επιδιώξουμε να γίνει κάποια συζήτηση στη διάρκεια μίας διδαχτικής ώρας. Αυτό χρειάζεται να γίνει με παρότρυνση των ΕΛΜΕ. Θα το επιχειρήσουμε. Δεσμεύομαι να το μεταφέρω και στην ΑΔΕΔΥ και πιστεύω ότι θα υπάρχει συμμετοχή έστω και με μορφή καλέσματος» . 

 «Το συλλαλητήριο της Αθήνας θα κρίνει αν η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Καραμανλή θα αντιμετωπίσει προβλήματα και στο επίπεδο της πολιτικής της στο μέτωπο του πολέμου εκτός από την Παιδεία», είπε ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ. «Να υπάρχει πρωτοβουλία για αντιπολεμικά μαθήματα την τελευταία εβδομάδα στα σχολεία. Υπάρχει ομάδα εκπαιδευτικών που έχει αναλάβει να φτιάξει ένα βίντεο γι’ αυτό το σκοπό. Υπάρχει το κείμενο των καλλιτεχνών που διευκολύνει σε αυτή την κατεύθυνση. Στο συνέδριο της ΓΣΕΕ μπορούμε να έχουμε μία εκδήλωση με τον βετεράνο του Ιράκ, που θα είναι βοηθητικό για τις 17 Μάρτη γιατί θα υπάρχει προβολή και θα δώσει άλλη διάσταση στο συνέδριο. Από την πλευρά της Πρωτοβουλίας ΓΕΝΟΒΑ δίνουνε τεράστια σημασία στη συμμετοχή των καταλήψεων που έχουν βγάλει πανελλαδικά αποφάσεις».

Συνελεύσεις

Ο Γιώργος Χρυσανθακόπουλος από την Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ Νομικής είπε: « Θέλουμε όσοι κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας την περασμένη Πέμπτη 22/2 στο πανελλαδικό συλληλητήριο, να πλημμυρίσουν το Σύνταγμα στις 17 Μάρτη. Εχουμε απέναντί μας μία κυβέρνηση που ιδιωτικοποιηεί την παιδεία και βοηθάει τον πόλεμο στο Ιράκ και στέλνει φρεγάτες στο Λίβανο. Η συμμετοχή στις 17 Μάρτη έχει αποφασιστεί στα πλαισία των γενικών συνελεύσεων της Νομικής, της Παντείου, των Τοπογράφων ΕΜΠ, του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ρεθύμνου, του Μαθηματικούν και του Επιστήμης Υπολογιστών Ηράκλειου και σαν ψηφίσμα στη ΦΛΣ Αθήνας, στην Ιατρική Ιωαννίνων και αλλού. Στη Νομική καλούμε εκδήλωση την Δευτέρα 12/3 με ομιλητή τον Τζίμι Μάσεϊ».  

«Στις 3 Μάρτη στις 6μμ στο ΚΑΠΗ του Δήμου Ρέντη, έχουμε τα εγκαίνια ενός σχολείου για τα μικρά παιδιά της Πακιστανικής Κοινότητας», είπε ο Τζαβέντ Ασλάμ. «Την επόμενη ημέρα έχουμε καλλιτεχνική βραδιά και φυσικά στις 9 Μάρτη οργανώνουμε συγκέντρωση στον Αρειο Πάγο. Ολα αυτά θα τα αξιοποιήσουμε για να ενημερώσουμε τα μέλη μας για τις 17 Μάρτη. Θα κάνουμε φουλ προετοιμασία για να είμαστε εκεί. Αν τα λεφτά τα δίνουν οι κυβερνήσεις για τον πόλεμο τότε δεν θα πάνε για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Φέτος για πρώτη φορά στο συλλαλητήριο θα συμμετέχουν και μικρά παιδιά. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για τις 17 Μάρτη». 

Επίσης στη Σύσκεψη παραυρέθηκαν ο Μιχάλης Περιστεράκης από την ΑΚΕ και το Διεθνές Γραφείο Ειρήνης, ο Γιώργος Χατζηαντωνίου από την «Πρωτοβουλία μελών του ΠΑΣΟΚ ενάντια στην Αναθεώρηση του Αρθρου 16».

 

H 17M στην Kορέα...

Η κυβέρνηση της Ν.Κορέας απαγόρευσε την αντιπολεμική πανεθνική διαδήλωση στις 17 Μάρτη. Αυτό ανακοίνωσε η ομπρέλα «Δράση ενάντια στην αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ» που αποτελείται από 351 πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις της Ν. Κορέας και ξεκίνησε από το Γενάρη να οργανώνει τις 17 Μάρτη μετά την απόφαση του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ. 

Οι διοργανωτές   απευθύνουν επείγουσα έκκληση στα αντιπολεμικά και δημοκρατικά κινήματα όλου του κόσμου για αλληλεγγύη. Η κυβέρνηση της Ν. Νορέας είναι στενός σύμμαχος του Μπους, έχοντας ήδη στείλει στρατεύματα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Τώρα προσπαθεί να φιμώσει το αντιπολεμικό κίνημα και να επιτεθεί στα δημοκρατικά δικαιώματα. 

Η αντιπολεμική κίνηση της Ν. Κορέας  καλεί το παγκόσμιο αντιπολεμικό κίνημα να εκφράσει την αλληλεγγύη του οργανώνοντας διαμαρτυρίες στις πρεσβείες της Ν. Κορέας και στέλνοντας επιστολές διαμαρτυρίας. Για επικοινωνία: antipabyeong@empal.com

 

...και στην Tουρκία

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 17 Μάρτη οργανώνει και το αντιπολεμικό κίνημα στην Τουρκία. 

Η «Συμμαχία για την παγκόσμια Ειρήνη και Δικαιοσύνη» (ΒΑΚ) διοργάνωσε στις 23-24 Φεβρουαρίου ένα αντιπολεμικό διήμερο στην Κωνσταντινούπολη με καλεσμένους ακτιβιστές από την Παλαιστίνη, το Λίβανο, το Ιράκ, και τη Σίντι Σίχαν, την «μαμά της ειρήνης» από τις  ΗΠΑ. 

Πάνω από 20 τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν τη συνέντευξη τύπου που δόθηκε την πρώτη μέρα και 31 εφημερίδες έγραψαν σχόλια για τη Σίντι Σίχαν και τις 17 Μάρτη.

 
 

Σε δίκη πράκτορες της CIA για τις απαγωγές στην Iταλία

26 αμερικανοί, οι περισσότεροι από αυτούς πράκτορες της CIA, θα περάσουν από τα ιταλικά δικαστήρια, για την εμπλοκή τους στην υπόθεση της απαγωγής και βασανισμού του Ιμάμη Οσάμα Μουσταφά Χασάν σε δρόμο του Μιλάνο το Φεβρουάριο του 2003. Στο σκάνδαλο της απαγωγής εμπλέκονται και πέντε ιταλοί πράκτορες και τότε στρατιωτική ηγεσία. Η εκδίκαση της υπόθεσης είναι πολύ σημαντικό γεγονός

Βέβαια το ελληνικό Ανώτατο Δικαστήριο ακολουθεί άλλη μέθοδο. Οχι μόνο δεν κάνουν τίποτα για να υλοποιήσουν την απόφαση του Eυρωκοινοβουλίου, που μιλά για 64 μυστικές πτήσεις της CIA που στάθμευσαν σε ελληνικά αεροδρόμια, αλλά προσπαθούν να φιμώσουν τον Τζαβέντ Ασλάμ και την Πακιστανική Κοινότητα που  αποκάλυψαν τη δράση των μυστικών υπηρεσιών του Βουλγαράκη. 

Στο δρόμο που χάραξε το αντιπολεμικό κίνημα στην Ιταλία μπορούμε να αναγκάσουμε να τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι για τις απαγωγές, να μην εκδοθεί ο Τζαβέντ Ασλάμ και να έχει η κυβέρνηση των απαγωγών την τύχη της κυβέρνησης Πρόντι.