Η άποψή μας
Βάλτε χέρι στις τράπεζες

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα κατρακύλησε άλλο ένα σκαλοπάτι στον κατήφορο προς το τέταρτο μνημόνιο. Συμφώνησε να πουλήσει και μονάδες της ΔΕΗ. Στο μεταξύ, οι τραπεζίτες, που για την κερδοφορία τους γίνονται όλες αυτές οι “μεταρρυθμίσεις”, οργιάζουν. Αλλά και οι εργαζόμενοι δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια. Η τετραήμερη απεργία στην Εθνική Ασφαλιστική δίνει τον τόνο της εργατικής αντίστασης αυτή τη βδομάδα.

Η Άλφα Μπανκ αρνείται να πληρώσει τα χρωστούμενα στο ασφαλιστικό ταμείο των εργαζόμενων που προέρχονται από την Ιονική Τράπεζα. Και η Εθνική Τράπεζα πουλάει το φιλέτο της ασφαλιστικής αγοράς, την Εθνική Ασφαλιστική. Πίσω και από τις δυο αυτές επιθέσεις βρίσκεται η συστηματική κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος από όλες τις κυβερνήσεις εδώ και τριάντα χρόνια. Την ξεκίνησε ο γέρος Μητσοτάκης, τη συνέχισε ο Σημίτης με τον Γιαννίτση, κλιμακώθηκε από τις μνημονιακές κυβερνήσεις και τώρα τη διαχειρίζεται ο Τσίπρας.

Ο νόμος του Κατρούγκαλου που έχει διαλύσει όλα τα ταμεία μέσα στο λεγόμενο Ενιαίο άναψε το πράσινο φως για κομπίνες όπως της Άλφα Μπανκ που στερεί από συνταξιούχους της Ιονικής τα λεφτά που δικαιούνται. Και οι βάναυσες περικοπές των συντάξεων σε συνδυασμό με την αύξηση των εισφορών στρώνουν το έδαφος για την εισβολή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Συμπαράσταση

Γι' αυτό, έχει ξεχωριστή σημασία να συμπαρασταθούμε όλοι στον αγώνα των εργαζόμενων της Εθνικής Ασφαλιστικής που απεργούν ενάντια στο ξεπούλημα, αλλά και στους συνταξιούχους της Ιονικής που “πολιορκούν” καθημερινά τα κεντρικά της Άλφα στη Σταδίου. Όλες οι οργανώσεις των συνταξιούχων, που είχαν συγκρουστεί μαχητικά στο δρόμο προς το Μαξίμου και πλημμύρισαν την Αθήνα τα περασμένα Χριστούγεννα, πρέπει να βρεθούν στο πλευρό τους. Και οι μεγάλες Ομοσπονδίες των πρώην ΔΕΚΟ να απλώσουν τον απεργιακό χορό.

Δεν χρειάζεται η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ να περιμένει πότε οι “θεσμοί” και η κυβέρνηση θα προσδιορίσουν ποιες συγκεκριμένα μονάδες θα βγουν στο σφυρί. Μια απεργία στη ΔΕΗ θα έβαζε ταφόπλακα σε αυτά τα σχέδια. Οι εργαζόμενοι στο Μετρό που φρέναραν την επίθεση ιδιωτικοποίησης στο δικό τους χώρο με μια σειρά απεργίες, τώρα είναι η ώρα να συντονιστούν με την απεργία της Εθνικής Ασφαλιστικής και να τραβήξουν και τη ΓΕΝΟΠ, την ΟΤΟΕ, την ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ και τον ΟΛΘ που πάει για σκανδαλώδες ξεπούλημα.

Αυτή είναι η δύναμη για να τσακίσουμε επιτέλους τις μνημονιακές επιθέσεις. Πρωτοβουλίες όπως αυτή του Συντονισμού ενάντια στα Μνημόνια και της κίνησης των πρωτοβάθμιων σωματείων για συλλαλητήριο στις 6 Απρίλη, παραμονή του Γιούρογκρουπ της Μάλτας όπου μεθοδεύεται το κλείσιμο της συμφωνίας του Τσακαλώτου με ΕΕ-ΔΝΤ, μπορούν να βοηθήσουν για να πάμε σε αυτή την κατεύθυνση. Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι συνταξιούχοι ανταποκρίνονται μαζικά κάθε φορά που τους δίνεται η ευκαιρία να παλέψουν αποτελεσματικά. Είναι ώρα για την Αριστερά πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ να μπει μπροστά ενωτικά για να πετύχουμε μια τέτοια κλιμάκωση της εργατικής αντίστασης.

 

 

Όχι τη Σούδα στον Τραμπ

Με απανωτά δημοσιεύματα το δίδυμο Κοτζιά-Καμμένου προβάλλεται ότι με τις επισκέψεις του στις ΗΠΑ εξασφάλισε την αναβάθμιση της συνεργασίας ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τον πρόεδρο Τραμπ!  

Σύμφωνα με τον Νικόλα Ζηργάνο στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 18 Μάρτη, χάρη στην “προνοητικότητα του Νίκου Κοτζιά να προσεγγίσει και το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ πολύ πριν από το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών”, οι συναντήσεις του με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρεξ Τίλερσον (πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Exxon) και τον Σύμβουλο Ασφαλείας Μακμάστερ, έγιναν σε τόσο καλό κλίμα ώστε “μας άκουσαν με το καλημέρα”.

Πιο συγκεκριμένη η Καθημερινή με το ρεπορτάζ του Βασίλη Νέδου την Κυριακή 26 Μάρτη αναφέρει ότι μετά και τη συνάντηση του Καμμένου με τον ομόλογό του Τζέιμς Μάτις, οι αμερικανοί προτείνουν “τη συμμετοχή πλοίου του ελληνικού πολεμικού ναυτικού σε Carrier Battle Group (Ομάδα Κρούσης και Συνοδείας) γύρω από ένα αεροπλανοφόρο” και ζητούν “πενταετή ανανέωση της MDCA (Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας) κυρίως διότι θέλουν να επεκτείνουν τις δυνατότητες της βάσης της Σούδας στην οποία πλέον γίνονται εξειδικευμένες επισκευές ακόμη και σε μεγάλες ναυτικές μονάδες”.

Επισκευές αμερικάνικων αεροπλανοφόρων, λοιπόν, στη Σούδα και συνοδεία τους από ελληνικά πολεμικά πλοία στις επιχειρήσεις τους στην καυτή ανατολική Μεσόγειο, κάτω από τον πιο πολεμόχαρο πρόεδρο των ΗΠΑ! Πρόκειται για τραγική κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ και μια πρόκληση που δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Σύμφωνα με την Καθημερινή, η προώθηση της συμφωνίας καθυστερεί γιατί χρειάζεται να περάσει από τη Βουλή και η κυβέρνηση φοβάται ανταρσίες. Εμπρός να κάνουμε αυτούς τους φόβους πραγματικότητα.