Εργατικό κίνημα
Συνταξιούχοι Ιονικής: Αγώνες για τις συντάξεις και τα εφάπαξ

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι συνταξιούχοι εργαζόμενοι που προέρχονταν από την Ιονική Τράπεζα και στη συνέχεια δούλεψαν στην Alpha Bank. Καθημερινά πραγματοποιούν συγκέντρωση με μικροφωνική έξω από το κεντρικό κατάστημα της Alpha Bank (Σταδίου 40), απαιτώντας να τους καταβληθούν τα εφάπαξ που δικαιούνται και να στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό ο κλάδος κύριας σύνταξης στο πρώην ΤΑΠΙΛΤ–ΙΚΑ για να ξεμπλοκαριστούν εκατοντάδες συντάξεις.  

Ο Σύλλογος Εργαζόμενων και Συνταξιούχων Ιονικής Τράπεζας «Ιονική Ενότητα» σε ανακοίνωσή του αναφέρει «αφού επί 8μηνου εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο συνεννόησης με τη διοίκηση της Alpha Bank, βρίσκοντας συνεχώς κλειστές πόρτες, εξωθούμαστε πλέον σε αγωνιστική αναμέτρηση διαρκείας». 

Ο Νίκος Αλεξόπουλος, γραμματέας του Συλλόγου μας δήλωσε: «Η κινητοποίησή μας έχει ξεκινήσει από την Δευτέρα 20/3, εκδηλώνεται με συγκεντρώσεις έξω από το κεντρικό της AlphaBank που είναι ο κύριος υπαίτιος των ζητημάτων μας που δεν τακτοποιούνται. Αυτά έχουν ως εξής: πρώτα είναι το εφάπαξ, το οποίο έχει εγγυηθεί η τράπεζα και υπάρχει συμβατική υποχρέωση από 6/5 του 2003 λόγω της ένταξης του κλάδου σύνταξης του ταμείου μας στο ΙΚΑ. Τότε η τράπεζα από την ένταξη αυτή είχε ένα κέρδος σε μείωση ασφαλιστικών εισφορών 17,17% που ξεκίνησε σταδιακά από 1/6 του 2004 και κέρδισε με βάση μελέτη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας 600 περίπου εκατομμύρια. Τα λεφτά αυτά τα διέθεσε δυστυχώς για το δικό της ταμείο, το ταμείο συντάξεων της Πίστεως. Και ενώ ανέλαβε την εγγυητική ευθύνη το 2003, το 2008 την εγκατέλειψε… 

“Δεν πληρώνει”

Δεν φτάνει μόνο που η τράπεζα πήρε στην ουσία πίσω την υπογραφή της για την εγγυητική ευθύνη, έφτασε στο σημείο να μην πληρώνει και καταλογισμένες καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές. Υπάρχουν καταλογισμοί εις βάρος της εργοδότριας τράπεζας από το ΤΑΠΙΛΤ και στη συνέχεια από το ΤΑΙΠΕΚΟ που ξεκινάνε από το 2005. 21 εκατομμύρια τα οποία επιδικάστηκαν στην τράπεζα με πρόσφατες αποφάσεις του εφετείου και δεν τα πληρώνει. 

Εμείς κάνουμε λίγο υπομονή, δεν θέλουμε να τα βεβαιώσουμε και να της στερήσουμε την φορολογική και την ασφαλιστική ενημερότητα, αλλά άμα συνεχίσει να μην τα πληρώνει θα αναγκαστούμε να καταφύγουμε εναντίον της ποινικά με βάση την ευθύνη που έχει επειδή δεν πληρώνει τις εισφορές και θα αναγκάσουμε και το νέο ταμείο το ΕΤΕΑΕΠ, στο οποίο έχει υπαχθεί τώρα ο κλάδος μας, να ενεργήσει εναντίον της και να κάνει και τους υπόλοιπους καταλογισμούς από την εγγυητική ευθύνη για τα χρόνια από το 2012 έως το 2016 που δεν έχουν γίνει ισολογισμοί. 

Δεν γίνονται ισολογισμοί και δεν φαίνεται το έλλειμμα του ταμείου μας που οφείλει να πληρώσει η τράπεζα. Από την άλλη μεριά έχουμε φτάσει στο σημείο να ενεργεί εις βάρος μας και στον κλάδο σύνταξης. Ενώ είναι υποχρεωμένη με βάση το νόμο 4225 να διαθέτει προσωπικό, αποσπασμένους υπαλλήλους, στον κλάδο σύνταξης που εντάχτηκε στο ΙΚΑ, παρόλο που το ΙΚΑ κάνει αιτήματα, η τράπεζα δεν τα καλύπτει. Ζητάει να πάρει πίσω και το υπόλοιπο προσωπικό παρόλο που αυτή τη στιγμή πρόκειται να λειτουργήσει ο ΕΦΚΑ και έχει ανάγκη από όλο το προσωπικό. Η τράπεζα δεν το κάνει αυτό τυχαία, δεν θέλει να βγαίνουν αποφάσεις συνταξιοδότησης γιατί αυτό γεννάει αμέσως δικαίωμα για το εφάπαξ. Υπάρχει ένα αβυσσαλέο μίσος από την τράπεζα». 

Οι συνταξιούχοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι να δικαιωθούν. Έχουν αποφασίσει ότι θα συνεχίσουν καθημερινά τις συγκεντρώσεις τους μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα και θα τις αρχίσουν ξανά μια εβδομάδα μετά το Πάσχα.