Βιβλία
Eκδήλωση για τα 100 χρόνια από το “Kοινωνικό Zήτημα”

Τη Δευτέρα 20/2 πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΘ εκδήλωση για το βιβλίο του Γεώργιου Σκληρού «Το κοινωνικόν μας ζήτημα», με αφορμή την πρόσφατη επανέκδοσή του. Το «Κοινωνικόν μας ζήτημα» εκδόθηκε πρώτη φορά το 1907 και αποτελεί το πρώτο ελληνικό κείμενο που περιέχει μαρξιστική ανάλυση. Ο Σκληρός σε ένα κείμενο 50 περίπου σελίδων περιγράφει την ταξική διαστρωμάτωση της ελληνικής κοινωνίας και προσδίδει σε κάθε τάξη τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά τους. 

Πίσω από την επανέκδοση του βιβλίου βρίσκεται ο Ομηρος Ταχματζίδης, ανεξάρτητος δημοσιογράφος της Θεσσαλονίκης, που οργάνωσε και την εκδήλωση. Ομιλητές ήταν ο Αρης Στυλιανού, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο ΑΠΘ, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, νομαρχιακός Σύμβουλος με την Οικολογία Αλληλεγγύη,  η Φύλλια Πολίτη, φοιτήτρια Νομικής και μέλος της Πρωτοβουλίας ΓΕΝΟΒΑ και φυσικά ο Ομηρος Ταχματζίδης. 

Ο Αρης Στυλιανού έκανε μία περιγραφή του βιβλίου, δίνοντας έτσι μία καλή εικόνα των βασικών σημείων του. Τα χαρακτηριστικά που προσδίδει ο Σκληρός σε κάθε τάξη, αξιολογήθηκαν από τον Α. Στυλιανού ως πολύ κατατοπιστικά για να μάθουμε περισσότερα για εκείνη την περίοδο. 

Ο Μ. Τρεμόπουλος μίλησε για τη Θεσσαλονίκη των αρχών του 20ου αιώνα. Εδωσε την εικόνα των πολλών εθνοτήτων που ζούσαν στην πόλη, αλλά και την εικόνα των εργατικών αγώνων, της Φεντερασιόν κλπ. Το βιβλίο του Σκληρού βοήθησε και αυτό στο να αναπτυχθεί το εργατικό κίνημα της Θεσσαλονίκης αργότερα. 

Η Φύλλια Πολίτη μίλησε κυρίως για την πορεία του φοιτητικού κινήματος από την εποχή του Σκληρού μέχρι σήμερα. Οταν γράφτηκε το «Kοινωνικόν μας ζήτημα», οι φοιτητές ήταν πολύ λίγοι, παιδιά αστικών οικογενειών και γι’ αυτό το λόγο ριζοσπαστικοποιημένοι δεξιά. Παρ’ όλα αυτά  ο Σκληρός αναγνώριζε ότι οι φοιτητές, υπό ορισμένες συνθήκες, μπορεί να είναι αυτοί που θα εμπνεύσουν και θα κινητοποιήσουν την εργατική τάξη να βγει και να παλέψει, πράγμα το οποίο έγινε τα χρόνια που ακολούθησαν και συμβαίνει και σήμερα. 

Τέλος ο Ομηρος Ταχματζίδης έδωσε πληροφορίες για το Σκληρό και τη ζωή του. Αποφάσισε, όπως είπε ο ίδιος, να εκδώσει το βιβλίο γιατί είναι λίγοι αυτοί που γνωρίζουν τον Σκληρό και το έργο του, και χρειάζεται να τον μάθουν περισσότερο γιατί έπαιξε ρόλο στους αγώνες και στη διανόηση της εποχής. 

Ακολούθησε συζήτηση που δεν έμεινε μόνο στο βιβλίο του Σκληρού, αλλά επεκτάθηκε και στο κίνημα των φοιτητών, πράγμα που δείχνει ότι με αφορμή ένα βιβλίο μπορεί να ανοίξει η συζήτηση για πολλά πολιτικά ζητήματα της επικαιρότητας ή μη. 

Φ.Π.