Δήμοι και Περιφέρειες
EΔEΣΣA

Το τελευταίο διάστημα μια σειρά από Δήμους του νομού αλλά και η ίδια η νομαρχία, προχώρησαν στην έκδοση καταδικαστικού ψηφίσματος με αφορμή την απόφαση της FYROM να ονομάσουν το αεροδρόμιο των Σκοπίων σε «Μέγας Αλέξανδρος». Στις περισσότερες των περιπτώσεων το ψήφισμα αυτό κατατέθηκε από κύκλους ακροδεξιών, εθνικιστών και φιλοχουντικών - βασιλικών. Το γεγονός αυτό από μόνο του, προκαλεί εύλογα ερωτήματα για τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας ενέργειας. 

Τα φαινόμενα του εθνικισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας είναι επικίνδυνα και ανησυχητικά αυξανόμενα φαινόμενα. Έχουν τις ρίζες τους στις ασκούμενες πολιτικές που οδηγούν σε έκρηξη των κοινωνικών ανισοτήτων, στην τεράστια αύξηση της φτώχειας και της ανασφάλειας που δημιουργείται στους εργαζόμενους. Τα ακροδεξιά κόμματα ψαρεύουν σε θολά νερά, εκμεταλλευόμενοι τη λαϊκή δυσαρέσκεια και με όχημα το λαϊκισμό προσπαθούν να περάσουν αντιλήψεις ξενοφοβικές και εθνικιστικές που μεταθέτουν την ευθύνη γι αυτή την κατάσταση από τους καπιταλιστές στους πιο αδύνατους κοινωνικά εργάτες, τους μετανάστες. Ιδιαίτερα στην περιοχή μας οι ακροδεξιοί εκμεταλλευόμενοι τη δημιουργία του νέου κράτους της FYROM, που προήλθε από την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην ενιαία Γιουγκοσλαβία, προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα φόβου από τον υποτιθέμενο κίνδυνο από Βορά, όπως παλαιότερα οι δεξιές κυβερνήσεις καλλιεργούσαν κλίμα διχασμού από τον «Κομμουνιστικόν κίνδυνον από Βοράν».

Μοναδική εξαίρεση σ’ αυτή την υστερία, ο Δήμος Έδεσσας όπου με μια αυτονόητη απόφαση, αρνήθηκε την έκδοση ψηφίσματος με το αιτιολογικό ότι αφορά ζήτημα εξωτερικής πολιτικής. Για την απόφασή του αυτή δέχτηκε τόνους λάσπης από τους τοπικούς ακροδεξιούς αλλά και την φασιστική φυλλάδα «Στόχος». Πάει πολύ οι σημερινοί ακροδεξιοί, ιδεολογικά παιδιά των Ταγματασφαλιτών, χιτών και κουκουλοφόρων να κάνουν μαθήματα πατριωτισμού. Όταν ο Ελληνικός λαός έχυνε το αίμα του απέναντι στην ιμπεριαλιστική και φασιστική εισβολή από τις γραμμές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, οι ιδεολογικοί πρόγονοι των σημερινών ακροδεξιών ντύνονταν γερμανοτσολιάδες και κουκουλοφόροι κατέδιδαν τους αγωνιστές. Ανάμεσα σε αυτούς τους αγωνιστές ήταν και η Ειρήνη Γκίνη, αναγνωρισμένη αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και η πρώτη γυναίκα που εκτελέσθηκε για την αντιφασιστική της δράση. Πιστή μέχρι το τέλος της ζωής της στις ιδέες του διεθνισμού της εργατικής τάξης, την αλληλεγγύη των λαών, έχυσε το αίμα της πολεμώντας το φασισμό και τον ιμπεριαλισμό.

Στις 17 Μάρτη στο Σύνταγμα στην Αθήνα, στο πανελλαδικό αντιπολεμικό συλλαλητήριο, θα δώσουμε τη δική μας απάντηση απέναντι στον Νο 1 τρομοκράτη Μπους και τον πρόθυμο συνεταίρο του, που λέγεται κυβέρνηση Καραμανλή.       

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ 2001 Ν. ΠΕΛΛΑΣ, τηλ. επικοιν. 6974541520