Δήμοι και Περιφέρειες
Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας: Τέσσερα ανοιχτά μέτωπα

Στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων την Πέμπτη 30 Μαρτίου έντονη ήταν η παρουσία κατοίκων και εργαζομένων πάνω σε μια σειρά από ζητήματα που ανοίγει η πολιτική των περικοπών και των ιδιωτικοποιήσεων στο δήμο και συνολικότερα τους ΟΤΑ.

Σε σχέση με τα επιχειρηματικά σχέδια για ανέγερση νέου Γηπέδου του Παναθηναϊκού στο χώρο που έχει δοθεί για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στου Γουδή, η προσπάθεια του δήμαρχου Καμίνη (μέσα από ενημέρωσή που έκανε στο δημοτικό συμβούλιο εκτός της ημερήσιας διάταξης) να αποστασιοποιηθεί, δεν έπεισε κανένα. 

«Έχει συνομιλήσει με τον Τσίπρα και έχει κάνει αποδεκτή την πρόταση της κυβέρνησης. Αυτό έχει ξεσηκώσει μεγάλες αντιδράσεις, από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Χολαργού που έχει πάρει αντίθετη απόφαση – και μάλιστα υπήρχε και δημοτικός σύμβουλος του Χολαργού παρών στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, την ΕΜΔΥΔΑΣ που συμμετείχε επίσης με αντιπροσωπεία από το προεδρείο της, τη Β’ ΕΛΜΕ και πολλούς άλλους μαζικούς φορείς και συνδικάτα που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους. Δεν τους δόθηκε ο λόγος γιατί υπήρξε η απόφαση ότι θα μπει εντός ημερήσιας διάταξης στις 27 του Απρίλη, όπου αναμένεται να υπάρξει και μεγάλη κινητοποίηση των μαζικών φορέων» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας, Πέτρος Κωνσταντίνου.

«Ένα άλλο ζήτημα που άνοιξε ήταν αυτό της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης, που η παράταξη Καμίνη την έχει παραχωρήσει σε μια πολυεθνική ΜΚΟ, ενώ εμφάνιζε ότι συνομιλεί με τοπικές κινήσεις κλπ. Το ζήτημα ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο εξαιτίας της ακύρωσης της παραχώρησης από την Περιφέρεια για διαδικαστικούς λόγους μετά από προσφυγή κοινοτικού συμβούλου, επειδή δεν είχε περάσει από την 6η Δημοτική Κοινότητα. Η Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας ανέδειξε τη σκανδαλώδη διαδικασία παραχώρησης της Αγοράς στη ΜΚΟ παράτυπα και χωρίς διαγωνισμό μέσα από 5μελή επιτροπή που αξιολόγησε τις προτάσεις που κατατέθηκαν μέσω διαδικτύου. 

Αλλά για εμάς η αντίθεση είναι επί της ουσίας. Τοποθετηθήκαμε υπέρ της αυτοδιαχειριζόμενης Αγοράς της Κυψέλης, ότι πρέπει η Αγορά να γυρίσει στα κινήματα και στον κόσμο που την ανέδειξε σαν κέντρο πολιτιστικής και πολιτικής δραστηριότητας στη γειτονιά, ένα χώρο ανοιχτό και όχι εμπορευματοποιημένο. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κυψέλης κατήγγειλε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης  ότι η ΜΚΟ του ζήτησε χρήματα για να πραγματοποιήσει εκδήλωση μέσα στο χώρο της Αγοράς. Ο Καμίνης που έκλεισε τον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο που στεγαζόταν εκεί, τάχα για να τον παραδώσει στους πολίτες, τώρα τους ζητάει και λεφτά». 

 Επίσης, η Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας στάθηκε στο πλευρό των γονιών και των εκπαιδευτικών που ήρθαν στο δημοτικό συμβούλιο για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην αιφνιδιαστική απόφαση μετακίνησης –στην ουσία διάλυσης- του 20ου Γυμνάσιου που από του χρόνου θέλουν να συστεγαστεί με το 48ο, που σημειωτέον το κτίριο που στεγάζεται είναι παλαιότερο από του 20ου. Πέρσι ανάλογη απόπειρα είχε ναυαγήσει χάρη στην κινητοποίηση των γονιών και των εκπαιδευτικών. Πίσω από αυτήν την μετακίνηση είναι η μεθόδευση του υπουργείου για συγχωνεύσεις σχολείων και συρρίκνωση των θέσεων εργασίας. Ο Σύλλογος Γονέων και η Α’ ΕΛΜΕ που έδωσαν μαζικό παρών, δηλώσαν ότι θα συνεχίσουν την κινητοποίηση για να μη μεταφερθεί το σχολείο. 

Εκτός ημερήσιας διάταξης τέθηκε κείμενο από τον Πέτρο Κωνσταντίνου που ζητούσε την παράταση των συμβάσεων των εργαζόμενων που δουλεύουν με 8μηνη σύμβαση στο στρατόπεδο του Ελαιώνα. «Δεν θέλουμε να δημιουργούνται γκέτο με βάση την εθνικότητα στα ζητήματα της κατοικίας, διεκδικούμε οι άνθρωποι που μένουν εκεί να μπουν μέσα στον ιστό της πόλης» τόνισε. 

«Αλλά όσο ο χώρος αυτός υπάρχει δεν δεχόμαστε την επιτήρησή του, διεκδικούμε ο συγκεκριμένος χώρος να είναι ανοιχτός.  Ούτε θα επιτρέψουμε να ζούνε σε καθεστώς εγκατάλειψης. Οι απολύσεις 85 ατόμων στις 2 του Μάη σημαίνουν καταστροφή για τον Ελαιώνα. Υπάρχουν δεκάδες εργαζόμενοι που ασχολούνται με την καθαριότητα, την ψυχολογική υποστήριξη στις οικογένειες. Ο Ελαιώνας είναι η κατ’ εξοχήν δομή που φιλοξενεί ανάπηρους». 

Πάνω σε αυτήν την πρόταση υπήρξε ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που ζητάει από την κυβέρνηση να παρατείνει τις συμβάσεις.