Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Αμπελόκηποι: Να κλείσουν τα γραφεία της Χ.Α.

Σύσκεψη έγινε στις 11/4 στο Πολυδύναμο Κέντρο στην Πανόρμου,  μετά από κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ, με στόχο να δημιουργηθεί η «Πρωτοβουλία για το κλείσιμο των γραφείων των νεοναζί της Χρυσής Αυγής». Παρούσα ήταν η μητέρα του Αλέξη Λάζαρη, Μαρία Κασκαρίκα, ενώ την πρωτοβουλία χαιρέτισε αντιπρόσωπος της ΟΡΜΑ.

Η συζήτηση άρχισε με τις ενθαρρυντικές εικόνες ενός κόσμου που ξαναβγαίνει στους δρόμους απαιτώντας να κλείσουν τα «γραφεία» των νεοναζί. Ο Κ. Καταραχιάς, γιατρός και πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο Αγ. Σάββας, τόνισε ότι το άμεσο αντανακλαστικό των αντιφασιστών που βγήκαν για εξόρμηση στη γειτονιά αμέσως μετά τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του φοιτητή Α. Λάζαρη είχε πολύ θερμή ανταπόκριση από τον κόσμο. Πέντε χιλιάδες προκηρύξεις μοιράστηκαν μέσα σε μία ώρα, ενώ χιλιάδες ήταν και οι διαδηλωτές/τριες που βγήκαν το Σάββατο 8/4 στη Μεσογείων απαιτώντας να κλείσουν τα ορμητήρια και να ξαναμπούν οι φασίστες φυλακή.

Ο Π. Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, τόνισε ότι επανέρχεται στις συνειδήσεις η εικόνα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, κάτι στο οποίο βοήθησε η ίδια η οικογένεια του θύματος που δημοσιοποίησε αμέσως το γεγονός της επίθεσης και τους δράστες. Έτσι, παρατηρήσαμε τη βδομάδα πριν τη διαδήλωση προς τα κεντρικά της Μεσογείων μια κούρσα απονομιμοποίησης του Χ. Ζέρβα, οργανωτή της επίθεσης, δεξί χέρι του Μιχαλολιάκου και μετακλητού υπαλλήλου της Βουλής: Χρυσή Αυγή και Βουλή «ανταγωνίζονταν» στο ποιος θα προλάβει να διώξει το Ζέρβα από τις θέσεις που κατείχε. Εν τω μεταξύ, μέσα σε τρεις μέρες έγινε η αναγνώριση του χρυσαυγίτη που επιτέθηκε στη Μάγδα Φύσσα στο Εφετείο λέγοντας «πού είναι ο Παύλος», παρόλο που η μήνυση εναντίον του έχει κατατεθεί από τα μέσα Φλεβάρη.

Η Μ. Κασκαρίκα στάθηκε στην ανάγκη να προβληθούν τόσο τα εγκλήματα όσο και το γεγονός ότι όπου έχουν βήμα οι νεοναζί επιβάλλουν τρομοκρατία: στο δικαστήριο, στις γειτονιές που έχουν καφετέριες-στέκια. Ο στόχος είναι επομένως να μην έχουν βήμα πουθενά και αυτό σημαίνει παρεμβάσεις στις γειτονιές με συζητήσεις και προβολές ταινιών, πίεση στο Δήμο να αφαιρέσει τις άδειες των μαγαζιών που λειτουργούν σαν ορμητήρια, πίεση στα γύρω Υπουργεία να πάρουν απόφαση ότι δε θα υπάρχουν «γραφεία» της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων. Συνέχισε επισημαίνοντας το ρόλο της αστυνομίας στις επιθέσεις και είπε χαρακτηριστικά ότι «κάνει παρέα το βράδυ μ’ αυτούς». Τόνισε, τέλος, ότι η ναζιστική οργάνωση, με το να εγκατασταθεί ανάμεσα σε Υπουργεία, αστυνομία και στούντιο ΜΜΕ ήθελε να δείξει ότι «είναι κράτος».

Ακολούθησε η κατάθεση μιας σειράς προτάσεων για δράση, με κύριο στόχο την «περικύκλωση» των «γραφείων» της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων από αντιφασιστικά κάστρα: τους εργατικούς χώρους (όπως η ΕΡΤ και τα γύρω νοσοκομεία, ένα εκ των οποίων ο Ερυθρός στο οποίο νοσηλεύεται ο Α. Λάζαρης), το Εφετείο, όποτε η δίκη της νεοναζιστικής συμμορίας διεξάγεται εκεί, τη γειτονιά των Αμπελοκήπων. Οι πρώτοι στόχοι που αποφασίστηκαν στη συνέλευση είναι να επικαιροποιηθούν ψηφίσματα για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής από όλους τους τοπικούς φορείς, τις συλλογικότητες, την Αριστερά και τους εργατικούς χώρους, να μπει η πίεση στο Δήμο Αθηναίων να μην παρέχει καμία απολύτως διευκόλυνση στους νεοναζί, να βγει πρόγραμμα εξορμήσεων της «Πρωτοβουλίας», να ανοίξει οικονομική εξόρμηση, να μαζευτούν οι πρώτες χιλιάδες υπογραφές. 

Κυκλοφορεί ήδη αφίσα, προκήρυξη και κείμενο υπογραφών της «Πρωτοβουλίας». Η προκήρυξη καλεί να «υψώσουμε την φωνή μας για να μπει τέλος στις φασιστικές και ρατσιστικές επιθέσεις των νεοναζί. Για την πλήρη διάλυση των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής, με άμεσο κλείσιμο των Γραφείων-ορμητηρίων. Για να συνεχιστεί η δίκη με όλους τους υπόδικους στη φυλακή, αφού έχουν παραβιάσει κατά απροκάλυπτα τους περιοριστικούς όρους που τους επεβλήθησαν. 

Απαιτούμε την πλήρη διακοπή κάθε διευκόλυνσης από τη Βουλή, την Ευρωβουλή και το κράτος στη δράση του ναζιστικού μορφώματος. Άμεση και πλήρης κατάργηση της χρηματοδότησης από το κράτος. Τέλος στον καταχρηστικό χρόνο στην ΕΡΤ για προβολή των κηρυγμάτων μίσους και των ναζιστικών φιεστών. Καμία κάλυψη των μελών των ταγμάτων εφόδου με την μετατροπή τους σε μετακλητούς υπαλλήλους της Βουλής. Καλούμε το Δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, τα σωματεία, τις συλλογικότητες, την νεολαία και όλους τους κατοίκους να αγωνιστούμε μαζί για γειτονιές χωρίς ορμητήρια των νεοναζί της Χρυσής Αυγής».

Αφροδίτη Φράγκου