Εκπαίδευση και Νεολαία
Εκλογές στις σχολές 17Μ

Οι φοιτητικές εκλογές στις 17 Μάη, γίνονται στην περίοδο της πιο βαθιάς κρίσης κι αποσταθεροποίησης του συστήματος. Οι συνέπειες της κρίσης έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση για την εργατική τάξη και τη νεολαία. Η υποχρηματοδότηση της Παιδείας έχει οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση κομματιών της φοιτητικής μέριμνας, σε έλλειψη αναλώσιμων ειδών, μείωση των εισακτέων και πολλές άλλες επιθέσεις. 

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχωρά σε νέο μνημόνιο με τις πιο σκληρές επιθέσεις σε μισθούς, συντάξεις, εργασιακά δικαιώματα και με ξεπουλήματα του δημοσίου. Σε πολιτικό επίπεδο, εναρμονίζεται πλήρως με την Ευρώπη-Φρούριο ενάντια στους πρόσφυγες, σφιχταγκαλιάζεται με τις ΗΠΑ και παραχωρεί τη βάση της Σούδας για τους βομβαρδισμούς στη Συρία.

Όλες αυτές οι εξελίξεις έχουν βγάλει στην αντίσταση εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες που παλεύουν για τα αυτονόητα, συγγράμματα και καθηγητές, όχι επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα, επαγγελματικά δικαιώματα, φτηνές μεταφορές, δικαιώματα στη σίτιση και τη στέγαση, αλλά και ενάντια στον πόλεμο, το ρατσισμό και τη φασιστική απειλή. Χιλιάδες φοιτητές στάθηκαν αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες, διαδήλωσαν στη διεθνή μέρα δράσης στις 18 Μάρτη σε όλες τις πόλεις για ανοιχτά σύνορα και ανοιχτές πόλεις, ενάντια στην Ευρώπη-Φρούριο και τους φασίστες.

Αριστερή εναλλακτική

Η απογοήτευση και η οργή των φοιτητών απέναντι στην κατρακύλα της κυβέρνησης, χρειάζεται να εκφραστεί και στις φοιτητικές εκλογές. Αποδεικνύοντας ότι η νεολαία που ψήφισε μαζικά ΟΧΙ στο δημοψήφισμα και άνοιξε όλες τις παραπάνω κόντρες, θα πρωταγωνιστήσει σε αυτή την πολιτική μάχη οργανώνοντας το μαύρο στη ΔΑΠ- ΝΔΦΚ, και δυναμώνοντας την αριστερή εναλλακτική.

Η παράταξη της δεξιάς στις σχολές προσπαθεί να καρπωθεί την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ περνώντας όμως και η ίδια τη μεγαλύτερή της κρίση. Ήταν εμφανές όλη την προηγούμενη περίοδο όπου έστηνε “επιτροπές ανεξάρτητων φοιτητών” προσπαθώντας να κοντράρει τις μάχες που άνοιγαν, χωρίς να μπορεί να συσπειρώσει κόσμο.

Είναι σημαντικό στις 17 Μάη να δυναμώσει το κομμάτι εκείνο της Αριστεράς μέσα στις σχολές που μπήκε μπροστά για να οργανώσει την αντίσταση και να στηρίξει τους αγώνες. Από τις συνελεύσεις και τις καταλήψεις μέχρι το αντιρατσιστικό κίνημα.

Η ΕΑΑΚ είναι η πολιτική δύναμη που μπήκε μπροστά να συνδέσει τους αγώνες της νεολαίας με αυτούς της εργατικής τάξης, πρωτοστάτησε στην οργάνωση της αντιρατσιστικής μάχης οργανώνοντας μαζί με τους πρόσφυγες τη μάχη για ανοιχτές πόλεις, συμμετείχε μαζικά στις διαδηλώσεις ενάντια στο σεξισμό και την καταπίεση.

Στήριξη της ΕΑΑΚ σημαίνει δυνάμωμα των αιτημάτων για σύγκρουση με την Ευρώπη-Φρούριο, για τη μονομερή διαγραφή του χρέους, νομιμοποίηση των μεταναστών και άσυλο στους πρόσφυγες, ισόβια στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, δυνάμωμα της στρατηγικής του εργατικού και φοιτητικού ελέγχου ενάντια στο χρεοκοπημένο σύστημα.

Σημαίνει μεγαλύτερη δυνατότητα σε κάθε σχολή για να βγουν και να ξεδιπλωθούν οι αντιστάσεις, να συντονιστούν οι αγώνες, να βαθύνει η συζήτηση της αντικαπιταλιστικής προοπτικής μέσα στους Συλλόγους. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του ΣΕΚ σε κάθε σχολή, παλεύουν σε αυτή την κατεύθυνση οργανώνοντας τις μάχες μέσα από τα σχήματα της ΕΑΑΚ.


Οι ΕΑΑΚ ετοιμάζονται

Την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Απρίλη έγινε στην Ιατρική το πανελλαδικό διήμερο σχημάτων της ΕΑΑΚ. Η συζήτηση είχε κέντρο το σχεδιασμό του φοιτητικού κινήματος ενάντια στη νέα συμφωνία κυβέρνησης - Ε.Ε και την παρέμβαση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στις εκλογές της 17 Μάη.
 
Υπήρξαν τοποθετήσεις για την εκλογή Τραμπ στην Αμερική και την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στη Μέση Ανατολή και στον Ειρηνικό, τις εκλογές στη Γαλλία και τη Βρετανία, τους αγώνες που δίνονται σε όλη την Ευρώπη. Κοινή συνισταμένη ότι η οικονομική κρίση δεν ξεπερνιέται και το σύστημα μπαίνει σε μια νέα φάση αποσταθεροποίησης.
Η εσωστρέφεια και οι ανταγωνισμοί δεν έχουν καμία θέση αυτή τη στιγμή στην αντικαπιταλιστική αριστερά. Αυτό φάνηκε από αρκετές τοποθετήσεις που περιέγραψαν τις μάχες που δόθηκαν σε μια σειρά από σχολές και το πώς, όταν μπαίνεις τολμηρά και οργανωμένα να τις δώσεις, η νεολαία ανταποκρίνεται.
 
Τέτοιες ήταν οι τοποθετήσεις από το Φυσικό και τους Υπολογιστές στο Ηράκλειο Κρήτης που αναφέρθηκαν στις 18 Μάρτη και στα αντιφασιστικά - αντιρατσιστικά συλλαλητήρια αλλά και στη μάχη που έδωσαν τα ΕΑΑΚ ενάντια στη δικαστική δίωξη φοιτητών από την εποχή των καταλήψεων του 2011. 
 
Μίλησαν για πρώτη φορά σε συντονιστικό νέα σχήματα από το πανεπιστήμιο του Βόλου. Τοποθετήθηκαν για τις φοβερές δυνατότητες των σχημάτων και πως αυτή τη στιγμή σχήματα ΕΑΑΚ δημιουργήθηκαν και στις 5 σχολές του Θόλου μέσα σε ένα μόλις χρόνο. 
 
Σαν ΣΕΚ στις σχολές προτείναμε ένα σχέδιο δράσης για να μπορούν να κινηθούν τα σχήματα εξώστρεφα και να ξεπεράσουν τη συζήτηση περί ήττας και μειωμένων δυνατοτήτων. Προτείναμε τη συμμετοχή στην αντιφασιστική συγκέντρωση στο Εφετείο την Πέμπτη 27 Απρίλη. Βάλαμε ως κεντρική κινητοποίηση την Πρωτομαγιά, ενάντια στη νέα συμφωνία, ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό. Τέλος, προτείναμε γύρο γενικών συνελεύσεων άμεσα, με αποφάσεις ενάντια στη νέα συμφωνία και κοινή δράση μαζί με τις εργατικές κινητοποιήσεις. 
 
Οι φοιτητές μαζί με τους εργάτες πρέπει να είναι βασικός προσανατολισμός της περιόδου. Μπαίνουμε στη μάχη των φοιτητικών εκλογών με στόχο η Αριστερά να αναδειχθεί πρώτη δύναμη και κέντρο σε αυτή την άνοδο να είναι η αντικαπιταλιστική αριστερά και τα ΕΑΑΚ. Στις εκλογές, όπως και στους αγώνες, προτείνουμε την κοινή δράση με την αριστερά πέρα από το ΣΥΡΙΖΑ, με κεντρικό περιεχόμενο το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα.
 
Μαριλένα Κουντούρη,
ΑΝΑΣΑ ΕΑΑΚ, Πάντειο

ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ 2017  Οι φοιτητές θα είναι εκεί

Με μεγάλα πανό και αφίσες σε κάθε κεντρική είσοδο και αμφιθέατρο, σε όλες τις πόλεις, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του ΣΕΚ υποδέχτηκαν τον κόσμο των σχολών μετά τις διακοπές, καλώντας τους στη συγκέντρωση για τα 50 χρόνια από τη Χούντα στις 27 Απρίλη στο Εφετείο, στις εκδηλώσεις που οργανώνει το ΣΕΚ με αυτό το θέμα και στις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς.

Στο κέντρο όλων των συζητήσεων ήταν το φεστιβάλ του Μαρξισμού 2017 ως το μεγάλο πολιτικό ραντεβού όλου του κόσμου της αριστεράς και των κινημάτων. 100 χρόνια από τη Ρώσικη Επανάσταση, το ενδιαφέρον της νεολαίας για τη μεγάλη έφοδο της εργατικής τάξης και την επανάσταση των καταπιεσμένων είναι μεγάλο. Το επόμενο διάστημα οργανώνονται καθημερινές εξορμήσεις, ανακοινώσεις στα μαθήματα και συζητήσεις για να φτάσουν οι ιδέες του επαναστατικού Μαρξισμού σε όλο τον κόσμο των σχολών.


Γιάννενα

Τη συμμετοχή των φοιτητών της Ιατρικής στο απεργιακό συλλαλητήριο του Καραβανιού της Υγείας οργανώνουμε οι φοιτητές του ΣΕΚ. 

Απέναντι στη διάλυση των νοσοκομείων και το τσάκισμα της δωρεάν Υγείας που φέρνουν τα μνημόνια καλούμε τους φοιτητές να παλέψουμε πλάι στους εργαζόμενους του δημοσίου που στις 26 Aπρίλη θα απεργούν διεκδικώντας προσλήψεις για τις δημόσιες δομές υγείας καθώς και αύξηση της χρηματοδότησής τους. 

Αν και η απεργία είναι δύο μέρες μετά το άνοιγμα των σχολών κάνοντας δύσκολη τη διεξαγωγή συνέλευσης, στο ΔΣ του συλλόγου στις 24/4  πήραμε απόφαση να μην παρθούν απουσίες στις κλινικές για να στηρίξουν οι φοιτητές την απεργία, αν και η συμμετοχή του συλλόγου στο συλλαλητήριο καταψηφίστηκε όχι μόνο από τη ΔΑΠ, αλλά και από το ΜΑΣ που δυστυχώς υποτιμά τον ρόλο που μπορούν να παίξουν οι απεργίες σήμερα. Από΄τη μεριά μας με εξορμήσεις στη σχολή και στις κλινικές, διεκδικούμε οι φοι­τη­τές να κατέβουμε μαζικά και οργανωμένα στην απεργιακή διαδήλωση που η επιτυχία της θα μας δώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση να κλιμακώσουμε με απεργίες και καταλήψεις ενάντια στη νέα μνημονιακή συμφωνία που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Λουίζα Γκίκα


Εξορμήσεις

ΑΘΗΝΑ

ΠΑΝΤΕΙΟ
Τετάρτη 26/4 10πμ 
Παρασκευή 28/4 10πμ
Τρίτη 2/5 10πμ
 
ΑΣΟΕΕ
Πέμπτη 27/4 12.30μμ 
Τρίτη 2/5 2μμ

ΑΣΚΤ 
Τετάρτη 26/4 2μμ
Παρασκευή 28/4 2μμ

ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
Τετάρτη 26/4 10πμ
Παρασκευή 28/4 10πμ
Τρίτη 2/5 10πμ

ΝΟΜΙΚΗ
Τετάρτη 26/4 11πμ
Παρασκευή 28/4 11πμ
Τρίτη 2/5 10.30πμ

ΦΜΣ
Παρασκευή 28/4 11πμ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ
Παρασκευή 28/4 1μμ

ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ 
Παρασκευή 28/4 2μμ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ
Τρίτη 2/5 11πμ

 
ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ
 
ΒΟΛΟΣ
Τετάρτη 26/4 11πμ, Θόλος
Πέμπτη 27/4 11πμ, Πολυτεχνείο
Τρίτη 2/5 11πμ, Πολυτεχνείο

ΓΙΑΝΝΕΝΑ 
Πέμπτη 27/4 11πμ, Χημικό
Πέμπτη 27/4 1μμ, Ιατρική
Τρίτη 2/5 11πμ, Ιατρική 
Τρίτη 2/5 11πμ, Πληροφορική 

ΠΑΤΡΑ
Τετάρτη 26/4 12μες, 
Θεατρικών Σπουδών
Πέμπτη 27/4 3μμ, 
Θεατρικών Σπουδών
Πέμπτη 27/4 9.30πμ, Ιατρική
Παρασκευή 28/4 9.30πμ, Ιατρική

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Τετάρτη 26/4 10.30πμ, Φυσικό 
Πέμπτη 27/4 10.30πμ, Φυσικό 
Πέμπτη 27/4 11πμ, Βιολογικό
Παρασκευή 28/4 11πμ, 
Επιστήμη Υπολογιστών