Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Χίος: Καταδικάστηκαν οι φασίστες

Τη Δευτέρα 24/4 δικάστηκαν με τη διαδικασία του αυτόφωρου και καταδικάστηκαν οι δυο μαχαιροβγάλτες που επιτέθηκαν σε πρόσφυγες την Πέμπτη 20/4. 

Σε μια πολύ σημαντική απόφαση, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χίου καταδίκασε σε φυλάκιση 12 μηνών κι από 3 μήνες για κάθε περίπτωση σωματικής βλάβης και πρόστιμο 5000 ευρώ τον Ματθαίο Μερμηγκούση. Ο χρυσαυγίτης Μερμηγκούσης, γνωστός κι από άλλες υποθέσεις όπως η επίθεση στο δημοσιογράφο Γιάννη Στεβή και τον νοσηλευτή Γιάννη Κουτσοδόντη, καταδικάστηκε για υποκίνηση δημόσιας βίας κατά ανθρώπων με βάση τη φυλή τους, σε εφαρμογή του άρθρου 1 του αντιρατσιστικού νόμου. Η πρόταση της εισαγγελέως Σπυριδούλας Σταυράτη ήταν ακόμη αυστηρότερη κι επιπλέον περιείχε τις κατηγορίες αντιποίησης αρχής (παρίστανε τον αστυνομικό) και παράνομης βίας. 

Ο δεύτερος κατηγορούμενος, Τάσος Κομματάς καταδικάστηκε σε φυλάκιση επτά μηνών για χαστούκι σε έναν Σύριο επειδή ήταν αλλοδαπός. 

Οι μάρτυρες υπεράσπισης, σε συνέχεια του «έργου» του Μερμηγκούση όλο το προηγούμενο διάστημα να προσπαθεί να δημιουργήσει φήμες στο νησί για την «παραβατική» και «επιθετική» συμπεριφορά των προσφύγων, ισχυρίστηκαν ότι ομάδες προσφύγων έσπασαν αυτοκίνητα. Ωστόσο τίποτα τέτοιο δεν αποδείχθηκε μια και κανείς δεν τους είδε και ούτε καν βρέθηκε σπασμένο αυτοκίνητο.

Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της ήταν καταπέλτης, λέγοντας ότι είναι μελανό σημείο για τον πολιτισμό και τον κόσμο της Χίου, που έχει υποδεχθεί τους πρόσφυγες, το γεγονός ότι οι κατηγορούμενοι χτύπησαν, εξευτέλισαν και έθεσαν σε κίνδυνο πρόσφυγες και μετανάστες.