Οικονομία και Πολιτική
«Διαπραγμάτευση»: Τα έδωσαν όλα

Με την αποδοχή όλων των σκληρών μέτρων που απαιτούσε από την αρχή το Κουαρτέτο ολοκληρώνεται η δεύτερη αξιολόγηση. Το αποτέλεσμα των “σκληρών διαπραγματεύσεων” είναι ένα ολοστρόγγυλο μηδέν.

Η “έκπτωση φόρου” για τα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων πετσοκόβεται κατά 650 ευρώ το χρόνο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (Ιούνης 2016) το 70% των μισθωτών και των συνταξιούχων έχει συνολικά ετήσια μεικτά εισοδήματα κάτω από 15 χιλιάδες: 650 ευρώ, με άλλα λόγια, αντιστοιχούν περίπου στα εισοδήματα ενός δεκαπενθήμερου. Το 2016 εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες αναγκάστηκαν να κόψουν ακόμα και τα στοιχειώδη: η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων μειώθηκε κατά 12%, των συσκευασμένων τροφίμων κατά 9%, των κατεψυγμένων τροφίμων κατά 7%. Τώρα θα γίνουν τα πράγματα πολύ χειρότερα. Το 2013 μόνο μια ευρωπαϊκή χώρα είχε μεγαλύτερα ποσοστά παιδικής φτώχειας από ότι η Ελλάδα. Με τη νέα συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση για ψήφιση στο κοινοβούλιο μέσα στις επόμενες ημέρες, βάζουμε πλώρη για την κορυφή.

Η “προσωπική διαφορά”, που θα προστάτευε, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Κατρούγκαλου τους παλαιότερους συνταξιούχους από τις συνέπειες του νέου νόμου-καρμανιόλα μπαίνει στο σφαγείο. Το αποτέλεσμα για τους συνταξιούχους θα είναι μια περικοπή έως και 22%. Με την ανεργία κοντά στο 30% και τον κατώτατο μισθό στα 560 ευρώ εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στηρίζονται σήμερα στη σύνταξη του παππού ή της γιαγιάς για να τα “φέρουν βόλτα”. Τώρα, με τη νέα περικοπή των συντάξεων (τη 19η κατά σειρά μέσα στα χρόνια των μνημονίων) η κατάσταση θα γίνει απλά δραματική. Και σαν να μην έφτανε αυτό υπάρχει και μια υποσημείωση στη συμφωνία: αν η περικοπή αυτή  δεν καταφέρει να πιάσει τον στόχο, δηλαδή να αποδώσει την προσδοκώμενη “εξοικονόμηση” του 1% του ΑΕΠ, τότε θα μπορεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

Οι “φάκελοι” της αξιολόγησης τυπικά δεν περιλαμβάνουν κάποιες αλλαγές στο μέτωπο των μαζικών απολύσεων. Τυπικά, όμως, μόνο: το ανώτατο επιτρεπόμενο μηνιαίο όριο απολύσεων διατηρείται μεν. Το δικαίωμα του “βέτο”, όμως που είχε ως τώρα το υπουργείο Εργασίας καταργείται. Και η εποπτεία των απολύσεων περνάει στα χέρια του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, ενός συμβουλίου που απαρτίζεται από πέντε μέλη διορισμένα από την κυβέρνηση, έναν εκπρόσωπο των εργοδοτικών οργανώσεων και έναν εκπρόσωπο των εργατικών συνδικάτων. Το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (είχε συμβουλευτικό μόνο ρόλο μέχρι τώρα), να θυμίσουμε, έδωσε το 2014 το πράσινο φως για την απόλυση του 70% περίπου των εργαζομένων στη Χαλυβουργία Ασπροπύργου.

Ποτέ την Κυριακή;

Οι “περιορισμοί στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές καταργούνται”. Η κυβέρνηση είχε εγκρίνει ήδη, πριν κάποιους μήνες, την “πιλοτική” λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες της Κυριακές του έτους για μερικές περιοχές της χώρας. Το Συμβούλιο Επικρατείας όμως ακύρωσε, ύστερα από προσφυγή των εμπορικών συλλόγων (που εκπροσωπούν τα μικρά καταστήματα) την υπουργική απόφαση και κάνει ένα άλμα προς τα μπρος: μόνιμη και όχι πιλοτική εφαρμογή για ολόκληρη τη χώρα και όχι για κάποιες επιλεγμένες περιοχές. 

Στο κείμενο της συμφωνίας δεν υπάρχει αναφορά στην πώληση των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ. Υπάρχει όμως μεγάλη αναφορά στους λιγνιτικούς σταθμούς: η ΔΕΗ υποχρεώνεται να μειώσει την ισχύ που παράγει από λιγνίτη κατά 40%. Τα τρωκτικά -εγχώρια και μη- του δημόσιου πλούτου έχουν αρχίσει από τώρα να ακονίζουν τα μαχαίρια και τα πηρούνια τους. 

Το πρωϊ της Πρωτομαγιάς την ώρα που η κυβέρνηση “καθαρόγραφε” τα κείμενα της συμφωνίας ενόψει της απογευματινής συνάντησης με τους θεσμούς, η Καθημερινή δημοσίευε τρεις “μίνι συνεντεύξεις” με τραπεζίτες, τον Λεωνίδα Φραγκιαδάκη από την Εθνική, τον Χρήστο Μεγάλο από την Πειραιώς και τον Φωκίωνα Καραβία από την Eurobank. Και οι τρεις έκφρασαν τον ενθουσιασμό τους για το κλείσιμο της αξιολόγησης. “Η δρομολόγηση της συμφωνίας για την αξιολόγηση κλείνει τον κύκλο της αβεβαιότητας”. “Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης θα επιτρέψει την επιστροφή των καταθέσεων από το εξωτερικό και το εσωτερικό, η οποία θα ενισχύσει την ρευστότητα και θα υποστηρίξει την επενδυτική δραστηριότητα και το επιχειρείν”.

“Οι προλετάριοι πέφτουν, τα χρηματιστήρια ανεβαίνουν”, έλεγε πριν από έναν αιώνα η Ρόζα Λούξεμπουργκ. Οι τραπεζίτες ετοιμάζονται για πάρτι. Η επιτυχία θεωρείται δεδομένη. Αλλά οι προλετάριοι δεν έχουν πέσει. Είναι όρθιοι. Και πολεμάνε.