Εκδήλωση στην Ιρλανδία

Αλλά η οργή δεν στρεφόταν μόνο ενάντια στην κυβέρνηση και τα απανωτά προγραμματα λιτότητα που έχει επιβάλλει -το πρότυπο του Παπακωνσταντίνου και του Παπανδρέου: στρεφόταν και ενάντια στις συνδικαλιστικές ηγεσίες που αρνούνται πεισματικά να οργανώσουν οποιαδήποτε κινητοποίηση.

Τα νέα από την Ελλάδα -από την γενική απεργία της 24ης Φλεβάρη, την στάση εργασίας της περασμένης Παρασκευής, τις καταλήψεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Εθνικό Τυπογραφείο προκάλεσαν ενθουσιασμό στο ακροατήριο -που στην πλειοψηφία του αποτελείτο από συνδικαλιστές της βάσης. «Το ζήτημα δεν είναι αν θα πρέπει να ακολουθήσουμε ή όχι το ελληνικό παράδειγμα. Το ζήτημα είναι πως θα το κάνουμε αυτό» έλεγε ο Πολ. «Το εργατικό κίνημα είναι φυλακισμένο από τις ηγεσίες» έλεγε ο Κίραν, «και είναι δική μας δουλιά να δούμε πως θα το απελευθερώσουμε».

Η Ιρλανδία έζησε μεγάλες κινητοποιήσεις την περασμένη χρονιά. Στις 24 Νοέμβρη 300.000 υπάλληλοι του Δημοσίου κατέβηκαν σε απεργία ενάντια στο πακέτο λιτότητας της κυβέρνησης. Αλλά τα συνδικάτα, λόγω της κληρονομιάς της αποικιοκρατίας και των συγκρούσεων ανάμεσα σε Καθολικούς και Προτεστάντες στο βορρά ελέγχονται από το Φιάννα Φέιλ, ένα λαϊκιστικό δεξιό κόμμα που έχει σαν σημαία του τον οικονομικό εθνικισμό -την ιδέα ότι η βελτίωση του επιπέδου ζωής θα έρθει μέσα από την πρόοδο της εθνικής οικονομίας. Η οικονομική άνθηση των τελευταίων ετών -που ήταν στην πραγματικότητα στηριγμένη στην κερδοσκοπία- έμοιαζε να το δικαιώνει.

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες τρομοκρατήθηκαν από τις κινητοποιήσεις και έτρεξαν να τις κλείσουν. Αλλά ο θυμός βράζει. Και ο κόσμος στρέφεται προς τα αριστερά. Στα γκάλοπ το ιστορικά πολύ μικρό Εργατικό Κόμμα υποσκελίζει κατά πολύ το Φιάννα Φέιλ. Ταυτόχροναν έχουν αρχίσει να ξεπηδάνε διάφορες πρωτοβουλίες από τα κάτω. Στο Κέρι φτιάχτηκε μια Πρωτοβουλία για την Υπεράσπιση των Δημοσίων (κοινωνικών) Υπηρεσιών.

Η αντικαπιταλιστική συμμαχία «Οι Ανθρωποι Πάνω Από Τα Κέρδη» που έχει εκλέξει 5 συμβούλους στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δουβλίνου κατεβαίνει στις γενικές εκλογές που γίνονται τον Μάη στη Βόρεια (βρετανική) Ιρλανδία όπου έχει μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει μια έδρα.